Modern Talking Reloaded

Kasarisävelet sykkivät edelleen

15.06.2017
Teksti:

Vuonna 1999 perustettu tribuuttishow Modern Talking Reloaded kiertää edelleen ahkerasti keikkalavoja ympäri maailmaa esittäen alkuperäisen saksalaisduon legendaarisia discohittejä. Michael Beurich ja Andre Brand näyttävät ja kuulostavat hämmentävän paljon 2003 lopettaneelta alkuperäiskaksikolta Dieter Bohlen ja Thomas Anders. Ei siis ihme, että väärinkäsityksiltä yhtyeen olemassaolon aikana ei olla vältytty – itseasiassa sellaisesta shown olemassaolo alkoikin.

Alkukesän lauantai-ilta Sieravuoren lomakeskuksessa, satakuntalaisen maalaismaiseman siimeksessä tyynenä vellovan Pyhäjärven rannalla. Tänä iltana tanssiravintolan esiintymislavalle nousisi Negativesta tähteyden lunastanut Jonne Aaron, joka soolourallaan vaihtoi laulukielen suomeen ja otti askelia glamrockista kohti pop-iskelmää, sekä Modern Talking Reloaded. Keikan jälkeen menisin jututtamaan illan saksalaisvahvistuksia ottaakseni selvää, mikä näiden Etelä-Amerikassa asti paikallisten tv-studiojen mediahuomion pelkällä coveryhtyeen statuksella herättäneiden herrojen tarina on.

Odotin Jonne Aaronin esiintyvän jälkimmäisenä, kun matti- ja maija myöhäisetkin ovat saapuneet illan viihdetarjonnan näyttämölle. Soivathan hänen tuoreet soolokappaleensa sarjatulirytmillä useammalla radioasemalla. Väärässä kuitenkin olin. Jonne Aaron aloitti musiikkiannin ja Modern Talking Reloaded sai kunnian päättää illan. Ehkä olin aliarvioinut ihmisten kaipuun kuulla 30 vuotta vanhoja Modern Talking -hittejä livenä. Olin sillä kertaa mielelläni väärässä.

Hieman kello yhden jälkeen ensimmäiset tutut syntetisaattorin soinnut värikkäiden spottivalojen saattelemana halkoi ilmaa ja lavatanssien tapahtumapaikkana paremmin tunnettu tila muuttui tunnin ajaksi 1980-luvun yökerhoksi. Lavashow itsessään oli riisuttu: kaksi miestä, mikrofonit ja kitara. Lainakappaleita soittavalle covershow`lle on kuitenkin toimiva ratkaisu antaa musiikille päähuomio. Eikä alkuperäisenkään Modern Talkingin lavaesiintyminen sisältänyt suuria spektaakkeleja. Yksinkertaisen nerokkaat kosketinkuviot ja Thomas Andersin hunajainen ääni olivat hittiresepti ja myös keikkojen vetovoima.

Show`n aikana aloin ymmärtää Modern Talking Reloadedin maailmanlaajuista suosiota. Muitakin Modern Talking -tribuuttiyhtyeitä on olemassa, mutta tätä lähemmäksi alkuperäisen tunnelmaa on vaikea päästä. Andre Brandin laulua kuunnellessa silmät kiinni sai väkisinkin verkkokalvoilleen välähdyksiä vanhoista musiikkivideoista, joiden kappaleita oli juuri kuulemassa. Yleisö sai kuultavakseen tiukan hittiputken kaksi encorea mukaan lukien.

Reloaded-tarina syntyi väärinkäsityksistä

Ajatus Modern Talking Reloadedin perustamisesta tuli laulaja Brandilta, jota ihmiset luulivat jatkuvasti aidon ja alkuperäisen Thomas Andersiksi huomattavan yhdennäköisyyden takia Andren ollessa tien päällä silloisen popyhtyeensä kanssa.

– Otin yhteyttä berliiniläiseen ohjelmatoimistoon, joka etsii ”kaksoisolentoja” ja maksaa hyvin keikoista. He sanoivatkin etsivänsä juuri Modern Talkingia. Olin kuitenkin yksin. Soitin ystävälleni, jonka puoliso kertoi samassa koulussa olevan aivan Dieter Bohlenin näköinen kaveri. Soitin Michaelille ja hän vastasi, että miksipä ei! Siitä se lähti. Sanomme edelleen ihmisille, että emme ole alkuperäinen eivätkä he palaa. Ihmiset erehtyvät jatkuvasti vieläkin.

Sekä Brandilla, että Beurichilla löytyy musiikkitausta ennen Modern Talking Reloadedin syntymistä. Nykyään sosiaalityöntekijänä työskentelevä Beurich on valmistunut musiikin opettajaksi. Brand keräsi ennen Reloadedia kokemusta laulajana ja musiikin tekijänä italodiscoprojekti Den Harrowssa sekä useissa saksalaisissa pop-kokoonpanoissa. Tänä päivänä hän on musiikin moniosaaja, jota lisäksi työllistää oma ohjelmatoimisto sisältäen promootiotyötä toisten artistien uran eteenpäin viemisessä.

Alkuperäisestä Modern Talkingista Brand ja Beurich ovat olleet yhteydessä tekijänoikeuksien haltijan Dieter Bohlenin kanssa.

– Dieter tietää showmme, hän on tuottajana hittien omistaja ja hänelle tämä on okei. Lupa tuottajalta tarvitaan vain, jos aikoo myydä levyjä tai muita tuotteita. Teemme vain showta Modern Talking -musiikin kanssa, Brand täsmentää.

Kylmän sodan aikana musiikki toi lämpöä ja yhdisti

Tunturi-Lapissa sijaitseva Kittilä sai kuluvan vuoden maaliskuussa kunnian olla pohjoisin paikka, missä Brand ja Beurich ovat esiintyneet uransa aikana. Kilometrejä ympäri maapalloa kierrettäessä onkin ehtinyt jo kertyä melkoisesti. Kysyttäessä missä Modern Talking Reloadedin konserttien yleisömääristä päätellen disco- ja teknohitit edelleen parhaiten purevat, tulee vastaus nopeasti.

– Sanoisin, että Etelä-Amerikkassa ja Itä-Eurooppassa. Ihmiset siellä rakastavat tätä musiikkia. Syyn siihen uskon olevan se, että Modern Talking oli ensimmäinen yhtye Länsi-Saksan puolelta, joka tuli aikoinaan soittamaan Itä-Eurooppaan. Ihmiset siellä eivät ole unohtaneet, että juuri Modern Talking tuli ensimmäisenä Moskovaan, Brand muotoilee.

– Modern Talking, venäläisten ihmisten sielu, Beurich lisää virnistäen.

Kahdeksaantoista vuoteen sisältyy useita hienoja keikkamuistoja.

– Mahtavin show oli Münchenissä radioaseman syntymäpäivillä. Paikalla oli 30 000 yleisöä ja paljon suosittuja artisteja esiintymässä. Me olimme siellä ainoana tribuuttishowna. Sitten olimme eräällä tennisklubilla Italiassa, jossa oli paljon rikkaita ihmisiä paikalla. Sillä samaisella lavalla oli juuri äsken esiintynyt itse Tina Turner. Tämän jälkeen me nousemme hurraavan yleisön eteen, muistelevat Beurich ja Brand nauraen.

Kahdeksankymmentäluvun perintö on arvossa edelleen

Kahdeksantoista vuotta on pitkä aika yhtyeelle olla kasassa ja esiintyä ympäri maailman. Tähän Modern Talking Reloaded on kuitenkin pystynyt- covershowlla. Alkuperäinen kaksikko lopetti neljätoista vuotta sitten, joten kaikesta päätellen heidän musiikkinsa on edelleen erittäin haluttua livekuultavaa. Brand vahvistaa väitteen hetkeäkään empimättä.

– Tiedätkö, tämä on aivan mahtavaa… niin monet nuoret tyypit osaavat kappaleiden sanoitukset ja laulavat niitä yhdessä kanssamme. Kahdeksankymmentäluvun henki elää edelleen, silloin oli monta hienoa artistia ja bändiä. Nykyäänhän DJ:t tekevät uusia versioita niistä vanhoista kappaleista.

Beurich on samaa mieltä ja kuvailee heidän työtään toimia kolmen vuosikymmenen taakse vievänä aikakoneena.

– Parasta on nähdä kaikki ne iloiset ihmiset esittäessmme showtamme. Ja sillä hetkellä kaikki juuret ovat kahdeksankymmentäluvussa, sen muistoissa sekä bileissä. Ihmiset saavat laulaa taas niitä kappaleita. Se on parasta lavalla esiintymisessä, muistuttaa ihmisiä siitä hienosta ajasta.
LISÄÄ JUTTUJA:

Arthemesia: Devs-Iratvs alcest protecion