Epipen, esitäytetty adrenaliini-injektiokynä.

Posted on Category:Uncategorized
Epipen

 •   Osta lääkkeesi verkosta
 •   Hanki lääkärin vahvistama lääkemääräys
 •   Saa 24 tunnin toimitus kotiin

Mikä on EpiPen ja miten sitä käytetään?

Hätätilanteessa EpiPen koostuu steriilistä nesteestä, joka on esitäytetyssä kynässä lihaksensisäistä injektiota varten.

EpiPen (epinefriini) -autoinjektoreita käytetään vakavien allergisten reaktioiden (anafylaksia) hoitoon, joita aiheuttavat elintarvikkeissa tai lääkkeissä olevat allergeenit, hyönteisten pistot tai puremat jne. sekä fyysisen rasituksen tai selittämättömien tekijöiden aiheuttamat äärimmäiset reaktiot.

EpiPen-autoinjektorit on tarkoitettu adrenaliinin nopeaan antamiseen henkilöille, joilla on suuri anafylaksiariski. Potilaat, joilla on ollut anafylaktisia reaktioita aiemmin, otetaan mukaan.

Vaikean allergisen (anafylaktisen) reaktion oireita ovat kutiseva iho, kohonnut ihottuma (kuten nokkosihottuma), punoitus, huulten, kurkun, kielen, käsien ja jalkojen turvotus, yskä, käheys, pahoinvointi, oksentelu, vatsakrampit ja harvinaisissa tapauksissa tajunnan menetys.

Autoinjektorissa (kynässä) oleva lääke on adrenaliini, adrenerginen lääke.

Adrenaliinilla on suoria vaikutuksia sydämeen, verenkiertoon ja hengitysteihin. Se torjuu vakavien allergisten (anafylaktisten) reaktioiden mahdollisesti kuolemaan johtavia seurauksia supistamalla nopeasti verisuonia, rentouttamalla keuhkoputkien lihaksia hengityksen helpottamiseksi, vähentämällä turvotusta ja aktivoimalla sydäntä.

Mitä sinun on tiedettävä ennen EpiPenin käyttöä

Vältä EpiPenin ostamista Suomessa ilman reseptiä, jos :

EpiPenin käytölle akuutin allergisen reaktion hoitoon ei ole tunnettuja vasta-aiheita.

Varotoimenpiteet ja turvatoimet

Jos sinulla on astma, vakavan allergisen reaktion riski voi kasvaa.

Kaikkien anafylaktisen sokin kokeneiden henkilöiden tulisi kääntyä lääkärin puoleen selvittääkseen, mille lääkkeille he voivat olla allergisia, jotta he voivat välttää niitä tulevaisuudessa. On tärkeää olla tietoinen siitä, että allergia yhdelle lääkkeelle voi kehittyä allergiaksi muille läheisesti sukua oleville yhdisteille.

Jos sinulla on ruoka-aineallergia, on erittäin tärkeää, että tarkistat kaiken syömäsi (jopa lääkkeiden) sisällön, sillä pienetkin määrät voivat aiheuttaa vakavia reaktioita.

Kerro lääkärillesi, jos sinulla on :

 • sydänsairaus
 • hyvin aktiivinen kilpirauhanen
 • korkea verenpaine
 • diabetes
 • korkea silmänpaine (glaukooma)
 • vakavat munuaisongelmat
 • eturauhassyöpä
 • korkea veren kalsiumpitoisuus tai matala veren kaliumpitoisuus
 • Parkinsonin tauti

Edellä mainituista kriteereistä huolimatta adrenaliinia tarvitaan vakavien allergisten reaktioiden hoitoon. Näitä sairauksia sairastaville potilaille tai muille henkilöille, jotka voivat antaa EpiPenin allergisen reaktion saaneelle henkilölle, on annettava selkeät ohjeet siitä, milloin lääke on annettava.

Tahattoman injektion välttämiseksi käyttöohjeita on noudatettava tarkasti.

EpiPenin pistäminen saa tapahtua vain reiden ulkopuolelle. Sitä ei saa antaa pakaraan, koska on olemassa vaara, että se pistetään vahingossa suoneen.

Varoitus: Tahaton pistäminen käsiin tai sormiin voi rajoittaa verenkiertoa kyseisillä alueilla. Hakeudu aina lääkäriin, jos pistät vahingossa käsiäsi tai sormiasi.

Jos sinulla on paksu ihonalainen rasvakerros, yksi EpiPen-annos ei välttämättä riitä. Toinen injektio voi olla tarpeen. Noudata käyttöohjeita huolellisesti.

Lapset ja nuoret

Lapset, joiden paino on 15-30 kg :

EpiPen-valmistetta tarjotaan nuorille, joiden ruumiinpaino on 15-30 kg. Se on autoinjektori, joka antaa 150 mikrogrammaa adrenaliinia annosta kohti.

Alle 15 kilogrammaa painavat lapset:

Lääkärin on arvioitava jokaisen potilaan soveltuvuus EpiPenin (150 mikrogrammaa) ostamiseen Suomessa. Sitä ei suositella käytettäväksi alle 7,5 kg painaville lapsille, paitsi hengenvaarallisissa tilanteissa ja lääkärin arvion jälkeen.

Muut lääkevalmisteet ja EpiPen

Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan käytät, olet äskettäin käyttänyt tai saatat käyttää muita lääkkeitä.

Tämä on tärkeää, jos käytät jotakin seuraavista tuotteista:

 • Masennuslääkkeet, kuten trisykliset masennuslääkkeet tai monoamiinioksidaasin (MAO) estäjät, voivat lisätä adrenaliinin vaikutusta.
 • Parkinsonin taudin lääkkeet, kuten katekoli-O-metyylitransferaasin (COMT) estäjät ja levodopa, voivat lisätä adrenaliinin vaikutusta.
 • Digitalis ja kinidiini ovat kaksi esimerkkiä lääkkeistä, jotka voivat aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä (rytmihäiriöitä).

Koska adrenaliinin vaikutus voi heikentyä, voidaan määrätä beetasalpaajia (joita käytetään sydänongelmien hoitoon) tai hermoston sairauksien hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

 • kilpirauhashäiriöiden lääkkeet.
 • astman hoitoon käytetään lääkkeitä, jotka helpottavat hengittämistä (teofylliini).
 • synnytyksen aikana käytettävät lääkkeet (oksitosiini)
 • allergialääkkeet, kuten difenhydramiini ja kloorifeniramiini (antihistamiinit).
 • hermostoon vaikuttavat lääkkeet (parasympatomolyytit).

Kun diabeetikko on ostanut EpiPenin Suomessa ilman reseptiä, hänen on seurattava tarkasti verensokeriarvojaan, sillä adrenaliini voi muuttaa elimistön insuliinisynteesiä ja siten nostaa verensokeria.

EpiPen ruoan, alkoholin ja juoman kanssa

Ruoan ja nesteiden nauttiminen ei vaikuta EpiPeniin.

Kerro lääkärillesi, jos käytät alkoholia, sillä adrenaliinin vaikutus voi voimistua.

Raskaus ja imetys

Ennen kuin käytät tätä lääkettä, keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa, jos olet raskaana, imetät, epäilet olevasi raskaana tai aiot saada lapsen.

Hätätilanteessa älä epäröi ostaa EpiPeniä ilman reseptiä Suomesta, sillä sinun ja lapsesi henki voi olla vaarassa. Adrenaliinin antamisesta raskauden aikana ei ole riittävästi tietoa.

Imetys

EpiPenin ei odoteta vaikuttavan imetettävään lapseen.

EpiPen koostuu natriummetabisulfiitista (E223) ja natriumkloridista.

Harvinaisissa tapauksissa natriummetabisulfiitti voi aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita tai hengitysvaikeuksia (bronkospasmi).

Tämä lääke sisältää alle 1 mmol natriumia annosta kohti (23 mg), joten se on käytännössä natriumiton.

Miten EpiPeniä annetaan

Kun lääkäri määrää EpiPenin, sinun on varmistettava, että ymmärrät lääkemääräyksen syyn. Varmista, että ymmärrät tarkalleen, miten tuotetta käytetään. Käytä EpiPeniä aina lääkärin tai apteekkihenkilökunnan ohjeiden mukaisesti. Kysy neuvoa lääkäriltä, sairaanhoitajalta tai apteekista, jos et ole varma, miten EpiPeniä käytetään.

On tärkeää, että myös perheenjäsenesi, huoltajasi tai ohjaajasi on koulutettu käyttämään EpiPeniä oikein.

Jos potilas ei anna injektiota, hänen jalkojensa on pysyttävä paikoillaan injektion aiheuttaman loukkaantumisriskin vähentämiseksi.

 • Älä koskaan käytä aiemmin käytettyä EpiPeniä uudelleen.
 • Huumausaineeton ja neulaton harjoitus-EpiPen annetaan opetus- ja havainnollistamistarkoituksiin. Jotta vältyttäisiin väärinkäsityksiltä hätätilanteessa, harjoituskynää ja aktiivista EpiPen-valmistetta ei saa pitää mukana yhdessä.
 • EpiPen sopii kaikille yli 30 kg painaville.
Annostus

Lääkäri määrittää annoksen ja mukauttaa sen erityistarpeisiisi. Aikuiset saavat usein 300 µg adrenaliinia lihakseen akuutin allergian hoitoon.

Jos sinulla on allergisen reaktion oireita, ota EpiPen välittömästi.

EpiPenin kerta-annos on 0,3 ml adrenaliinia eli 300 mikrogrammaa. Autoinjektoriin jää käytön jälkeen pieni määrä nestettä. Se on taas käyttökelvoton.

Joskus yksi adrenaliiniannos ei riitä lopettamaan vakavaa allergista reaktiota kokonaan. Tästä syystä lääkärisi määrää todennäköisesti useita EpiPens-valmisteita. Jos oireet eivät parane tai pahene 5-15 minuutin kuluttua ensimmäisestä injektiosta, sinun tai jonkun muun henkilön, joka on kanssasi, on annettava toinen injektio. Tästä syystä sinun on aina pidettävä mukanasi useita EpiPen-konsteja.

Miten EpiPeniä annetaan

EpiPen on tarkoitettu sellaisten ihmisten käyttöön, joilla ei ole lääketieteellistä asiantuntemusta. EpiPen on painettava reiden ulkopintaa vasten noin 10 senttimetrin etäisyydelle. Sillä ei ole merkitystä, mihin kohtaan reiden ulkosyrjään viilto tehdään. Kun kynää painetaan jalkaa vasten, jousikuormitteinen mäntä työntää piilotetun neulan reisilihakseen ja ruiskuttaa adrenaliinia. Jos sinulla on vaatteita, voit pistää EpiPenin vaatteiden läpi.

EpiPenin käyttöohjeita on noudatettava tarkasti.

EpiPenin saa pistää vain reiden ulkosyrjään. Älä koskaan ruiskuta genitaalialueelle.

 • Jos olet ottanut liikaa, sinulla on haittavaikutuksia.
 • Jos olet vahingossa ottanut liikaa lääkettä tai pistänyt adrenaliinia, soita lääkärille, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (112) riskien arvioimiseksi ja neuvojen saamiseksi.

Mahdolliset sivuvaikutukset

Tämä lääke, kuten kaikki muutkin lääkkeet, voi aiheuttaa haittavaikutuksia, vaikka kaikki käyttäjät eivät niitä koe.

Harvinaisia raportteja vakavista iho- ja pehmytkudosinfektioista (injektiokohdan infektiot) on ollut. Lääkärin puoleen on aina käännyttävä, jos pistoskohdassa ilmenee infektion merkkejä, kuten turvotusta, punoitusta, lämpöä tai epämukavuutta.

On havaittu, että vahingossa annettu injektio käsiin tai jalkoihin voi rajoittaa verenkiertoa kyseisillä alueilla. Hakeudu aina lääkärin hoitoon, jos pistät vahingossa itseäsi.

Yliherkät henkilöt voivat saada allergisia reaktioita natriummetabisulfiitille.

Adrenaliinihoito voi harvinaisissa tapauksissa (enintään 1 potilaalla 1000:sta) aiheuttaa stressin aiheuttamaa kardiomyopatiaa (sydänlihaksen tilapäistä heikkenemistä).

Taajuus määrittelemätön (ei voida laskea käytettävissä olevien tietojen perusteella): Nopea tai epäsäännöllinen sydämen syke, joskus vaikea, voimakas rintakipu, korkea verenpaine, hengitysvaikeudet, kalpeus, hikoilu, pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, huimaus, voimien menetys, vapina ja levottomuus tai ahdistuneisuus, injektiokohdan vammat, mukaan lukien mustelmat, verenvuoto ja punoitus.

EpiPenin säilytys

 • Pidä tämä lääke poissa lasten näkyviltä ja ulottumattomissa.
 • Käytä pakkauksessa ja etiketissä ilmoitettuun päivämäärään mennessä EXP:n jälkeen.
 • Viimeinen voimassaolopäivä on määritetyn kuukauden viimeinen päivä.
 • Säilytä lääke enintään 25 °C:n lämpötilassa. Aseta mukavaan paikkaan. Älä pakasta.

Pidä EpiPen ulkopakkauksessa. Valoherkkä. Kun adrenaliini altistuu ilmalle tai valolle, se hajoaa nopeasti ja muuttaa värinsä vaaleanpunaiseksi tai ruskeaksi. Tarkista lasiampullin sisältö säännöllisesti varmistaaksesi, että neste pysyy kirkkaana ja värittömänä. Vaihda autoinjektori ennen viimeistä käyttöpäivää, jos neste on värjäytynyt tai siinä on hiukkasia.

Lääkkeitä ei saa huuhdella vessasta alas tai heittää roskiin. Kysy apteekin henkilökunnalta, miten käyttämättömät lääkkeet hävitetään asianmukaisesti. Näiden toimenpiteiden tarkoituksena on suojella ympäristöä.

Pakkauksen sisältö ja muut tiedot

Vaikuttava aine on adrenaliini. Jokainen adrenaliiniannos sisältää 300 mikrogrammaa.

Muut komponentit ovat natriumkloridi, natriummetabisulfiitti (E223), suolahappo ja injektionesteisiin käytettävä vesi.

Lääkevalmisteen ulkonäkö ja pakkauksen mitat

Kynä, joka sisältää kirkasta, väritöntä, esitäytettyä nestettä (autoinjektori).

Autoinjektori sisältää 2 millilitraa injektionestettä. Jokainen autoinjektori sisältää kerta-annoksen (0,3 ml) adrenaliinia, joka sisältää 0,3 mg.

Paljastettu, suojattu neula on noin 15 millimetriä pitkä.

Write a Reply or Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *