Murhalesken muistelmat

08.10.2016
Teksti:
FIILIS : VAIKUTTUNUT

Murhalesken muistelmat on kirjoittanut Anneli Auer. Kirja on kooste Auerin yli kymmenen vuotta kestäneestä piinasta, joka alkoi hänen aviomiehensä, Jukka Lahden kuolemasta. 1. Joulukuuta 2o06 perheen kotiin, Ulvilaan, murtautui tuntematon mieshenkilö joka surmasi Lahden, vahingoitti Aueria, ja poistui tämän jälkeen paikalta. Tähän päivään mennessä surmaajaa ei ole saatu kiinni.

Vuosien aikana tutkinnassa on nähty lukuisia käänteitä, mutta vihdoin helmikuussa 2015 Auer vapautettiin syytteistä. Murhalesken muistelmat sivuaa lyhyesti aikaa, jolloin Auerin perhe oli ehjä. Auer kuvailee kipeän elävästi perheen viimeistä lomareissua, sekä hänen ja Jukan yhteistä haavetta muuttaa eläkkeellä ulkomaille. Tapahtumat jotka nähtiin Ulvilan kodissa 1. joulukuuta 2006, on kirjoitettu tarkasti, vaihe vaiheelta. Kirjan sivuilta käy ilmi miten perhe yritti jatkaa elämäänsä isän kuoleman jälkeen, kunnes lapsilta vietiin myös äiti. Auer kertoo koruttomasti sen, miten johdattelevasti sekä häntä, että hänen lapsiaan, on virkavallan toimesta kohdeltu. Viimeiset sivut summaavat yhteen sen, mitä Auer on menettänyt: kaiken.

Kirja menee ihon alle. Viimeisillä sivuilla Auer toteaa että joskus riittää, kun on väärässä paikassa väärään aikaan. Ja joskus se väärä paikka voi olla oma koti. Jäin kaipaamaan hieman syvyyttä kirjan loppuvaiheille, mutta koska tilanne elää edelleen, on oikeastaan ihme, että hän on kyennyt aiheesta ylipäätään kirjoittamaan. Kirja pitää lukijan otteessaan viimeisiin sivuihin saakka, vaikka se tuleekin laskettua monta kertaa alas, koska tapahtumia, syitä ja seurauksia alkaa väkisinkin miettimään. Vaikka kaikenkaikkiaan onkin ikävää että Auer on päätynyt tälläisen teoksen kirjoittajaksi, on Murhalesken muistelmat on kirjoitettu erittäin taidokkaasti ja lukisin hänen tuotantoaan mieluusti lisää.

Murhalesken muistelmat
Anneli Auer

Into kustannus
Sivuja: 296


LISÄÄ JUTTUJA:

Paluu – Victoria Hislop