X-COM-tietokonepelien klassikot

27.08.2016
Fiilis: vuoropohjainen

Se miksi avaruusoliot aina päättävät valloittaa kurjan, konfliktien täyttämän saastuneen kotiplaneettamme – on hyvä kysymys – mutta on niitä kyllä oikein mehukasta vetää kunnolla vastapalloon, kun ne tänne erehtyvät tulemaan. Näin tuumailen vapaasti lainaten Juho Kuorikosken uusimman kirjan sisältöä.

Tietokirjailija Juho Kuorikoski on käsitellyt aiemmissa kirjoissaan laajemmalti niin suomipelejä kuin seikkailupelejäkin. Hänen uusin kirjansa on tähän nähden pieni irtiotto ja käsittelee hieman tarkemmin erään rakastetuimmista strategiapeleistä eli X-COM: UFO Defensestä, tai tuttavallisemmin meillä Euroopassa UFO: Enemy Unknowna tunnetusta, poikinutta pelien sarjaa sekä myös sitä lainaavia ja siitä vaikutteita ottavia hengellisiä jatko-osia.

Aiempien kirjojensa tapaan Kuorikoski antaa äänen pelien tuotannossa olleille ihmisille haastattelujen muodossa. Ääneen pääsee ensimmäisen ja legendaarisimman UFO:n suunnitellut ja ohjannut Julian Gollop, jonka mielipiteiden ja kommenttien lukeminen on ehkäpä kirjan mielenkiintoisinta antia, vähättelemättä tietenkään muiden haastateltujen ihmisten painoarvoa.

Kirjan teksti on Kuorikoskelle ominaisesti erittäin lukukelpoista; se on informaation suhteen rikasta, mutta samalla tarpeeksi kevyttä ja huumorilla ryyditettyä luettavaa. Välillä sai oikein jarrutella, ettei intoutunut lukemaan koko kirjaa kertaheitolla. Selkeästi asetellut sivut ovat täynnä havainnollistavaa kuvitusta, joka tukee tekstiä erinomaisesti.

Kaikki oleellisimmat pelit käydään kirjassa läpi juurta jaksain. Kertoessaan peleistä Kuorikoski samalla myös tavallaan arvostelee ne hyvine ja huonoine ominaisuuksineen mukavan analyyttisesti ja syvällisesti kuitenkaan sortumatta mihinkään tylsän akateemiseen teoriaan ja tutkimukseen. Sellaista kun ei sitten lukisi edes väkisinkään, vaikka selän takana olisi lauma sectoideja plasmakivääreillä uhkaamassa.

Onko yhdestä pelistä tai pelisarjasta kertova kirja sitten tärkeää tietokirjallisuutta vai ei? UFO:n tapauksessa voi ainakin sanoa suoraan, että kyllä on. Vuonna 1994 julkaistu vuoropohjainen strategiapeli on sekä kriitikoiden että pelaajien ylistämä kulttistatuksen saavuttanut klassikko, jota pelataan yhä aktiivisesti. Se onkin monesti valittu äänestyksissä kaikkien aikojen parhaaksi PC-peliksi.

X-COM-tietokonepelien klassikot on sekä erinomainen kirja että loistava kunnianosoitus UFO:lle ja sen luomalle perinnölle. Ja mikä parasta, kirja herättää uinuneen vanhan nälän pelata UFO:a yhä uudestaan. Taidankin tästä lähteä aseistamaan hävittäjäni ja joukkoni sekä näyttämään intergalaktisille paskiaisille mitä täällä tehdään marsilaisille. Kuorikosken kirjoilla on tämä paha ominaisuus: kun sen menet ja luet, niin eihän siinä pelkäksi sivustaseuraajaksi voi jäädä, vaan on itsekin päästävä käsiteltyjen pelien pariin. Mutta eihän se oikeasti ole paha asia, vaan hemmetin hyvä.

X-COM-tietokonepelien klassikot
Juho Kuorikoski

Minerva kustannus
Sivuja: 267


LISÄÄ JUTTUJA:

Paperi T Tampere-talossa Train to Busan Luova Laboratorio