Wöyh! – maailman hurmiota Tavastialla

25.02.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Antti ja Jussi Hyyrysen luotsaama Wöyh! vieraili DW2YREK016-kiertueellaan Helsingin Tavastialla lauantaina 20. helmikuuta. Kolmatta albumiaan työstävä yhtye keikkailee helmikuun ajan ympäri Suomea, ja vielä ovat jäljellä keikat Kouvolassa 26.2. ja kiertueen päättävä keikka Jyväskylässä seuraavana iltana.

Tavastian lavan valloitti viime lauantaina kotimainen rock-kummajainen Wöyh!. Tarinanomaiset sanoitukset  johdattivat yleisön erilaisiin mielenmaisemiin ja saivat ajatukset pois loskaisen ankeasta Helsingistä. Katsojia paikan päällä ei ollut ylenmäärin, mutta tunnelma oli lämmin ja yhtye tunsi varmasti olonsa kotoisaksi. Fiilis keikalla oli alusta asti korkealla sekä lavalla että sen edustalla: Wöyh! lienee sellainen yhtye, joka ei houkuttele paikalle kuulijoita laidasta laitaan vaan ne ketkä keikalle tulevat, tietävät mitä odottaa ja tuntevat bändin entuudestaan.

Hiehon ja muutaman muun kappaleen ajaksi lavalle saatiin yhtyeen lisäksi myös viulisti Antti Untamala. Myös muita vierailijoita keikalla nähtiin: pimeällä ja hämyisellä lavalla roikkui katosta voimistelurengas, jossa nainen taituroi ja esitti erilaisia akrobaattisia liikkeitä. Nämä temput eivät ehkä täysin kätelleet musiikin kanssa, mutta toivat toki oman, erikoisen lisänsä keikkaan.

Musiikin lisäksi hienoin ja erityisin osuus keikasta oli tummanpuhuvien ballerinojen esitys. Progressiiviseen musiikkiin tanssijoiden esittämä tarina sopi erinomaisesti, ja koko show sai uutta syvyyttä. Tanssijat esittivät oman osuutensa taitavasti ja rautaisella ammattitaidolla luoden täysin uudenlaista tunnelmaa muuten melko perinteiselle rock-keikalle. Tämä ei ole lainkaan poikkeuksellista kyseisen yhtyeen keikoilla, vaan samankaltaisia esityksiä on nähty aiemmin myös muilla esiintymislavoilla.

Hyyrysen veljekset ovat tulleet tutuiksi YUP:n ja Stam1nan riveistä, mutta Wöyh! on aiemmin mainittuihin yhtyeisiin verrattuna hyvin erilainen. Ei vielä yhtä tunnettu, mutta taatusti hauskempi ja omintakeisempi. Kuulijakunta on ottanut yhtyeen omakseen ja hieno lokkinaamari-mies aiheutti keikalla hilpeyttä yleisön seassa. Bändin sanoitukset ovat vertaansa vailla, suomenkielellä leikitellään sujuvasti ja erilaisia maisemia luodaan lyriikoilla ja kielikuvilla. Wöyh!-yhtyeen matkassa pääsee nautiskelemaan suolaisen meren tuoksusta ja Afroditen ihmeellisestä maailmasta:

 

Afrodite harpullaan, soittaa taikalauluaan.

Hän temppelinsä pihamaalta maailman lumoaa.

Afrodite harpullaan, soittaa taikalauluaan.

Luulen joutuvani laivan polttopuiksi pilkkomaan.

Wöyh! – Afroditen saarella

Wöyh!-poppoon melskausta lavalla oli ilo katsella: komeat, hyväntuuliset ja taitavat miehet nauttivat esiintymisestä ja antavat mennä vauhdikkaasti itseään säästelemättä. Pilke pysyy silmäkulmassa koko ajan, eikä Wöyh!-kappaleita ilman sitä voisi esittääkään. Yhtyeen musiikkia voisi kuvailla ehkä progressiiviseksi rockiksi ja sen sanoitukset ovat omaa luokkaansa – musiikista joko pitää tai sitten ei. Wöyh! on kotimaisella musiikkirintamalla täysin omaa luokkaansa, ja yhtyeen kolmatta albumia odotetaan jo kovasti.

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Scandinavian Music Group – Baabel Taskuvaras – Robert Bresson