Within Temptation & Dark Sarah

Sinfonisen metallin juhlat

22.01.2019
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Hyytävän kylmä ilma saatteli kohti uutta pohjoisen keikkakentän ylpeyttä 18. tammikuuta. Oulun Club Teatria avattiin hetki sitten uudelleen muutaman vuoden tauon jälkeen. Luvassa oli sinfonisen metallin suuruus Within Temptation, jota lämmitteli veikeä kotimainen Dark Sarah.

Aluksi on otettava paikka haltuun. Ensivaikutelma on, että halli on iso, mutta ei niin valtava kuin 4000 henkeä syövän salin kuvittelisi. Lava on nurkassa ja reunoja kiertää neljä baaritiskiä. Parvella on ensimmäistä kertaa auki vip-alue, jonne voi varata pöydän tai seisomapaikan. Palvelu on jopa yllättävän sujuvaa ja ystävällistä, sillä monenlaista olen kokenut etenkin isoissa paikoissa. Puitteet ovat kunnossa, ja on aika siirtyä yleisön joukkoon ottamaan vastaan metallia ja kaunista naislaulua.

Kaunisääninen Heidi Parviainen on Dark Sarah. Yleisö otetaan haltuun heti tyylillä.

Dark Sarah aloittaa vahvasti

Dark Sarah syntyi Heidi Parviaisen mielessä, kun hän kirjoitteli biisiin sanoja. Kertomuksessa Sarah jätetään tylysti alttarille, ja hän juoksee itkien metsään. Sarah löytää pimeän puolensa ja fantasia alkaa. Behind the Veil (2015) oli ensimmäinen konseptialbumi ja Sarahin tarina on nyt jatkunut jo kolmen levyn mittaiseksi.

Uusin albumi The Golden Moth julkaistiin viime vuonna. Levyllä on vahvasti mukana muun muassa Charonista tuttu Juha-Pekka Leppäluoto.

Dark Sarah on aika jännä tapaus. Musiikki ja tyyli on sinfonista goottimetallia, fantasiaa ja elokuvametallia (cinematic metal). Sinfonisessa metallissa on usein koulutettu naislaulaja, joka vie kaiken valon. Tällä kertaa Heidi Parviaisen ja J-P Leppäluodon yhteispeli oli näyttävää. Karismaattinen Leppäluoto silinterissään on hommaa kasassa pitävä hahmo.

J-P Leppäluodon ja Heidi Parviaisen kemiat toimivat komeasti lavalla.

Soitto ja laulu toimivat ja innostunutta yleisöä kertyi keikan edetessä ihan mukava määrä fiilistelemään bändin hauskaa ja visuaalista menoa. Dark Sarah lämmitti Teatriaa sopivasti. Pitää muistaa, että lämppäri soittaa aina vain niin kovalla ja niin kauan kuin on lupa.

Kyselen keikan jälkeen yleisöltä tunnelmia. Nuorempi juhlaväki on tullut fanittamaan molempia bändejä ja on vaikuttunut Dark Sarahin vedosta. Suuri osa yleisöstä on varttuneita musiikin ystäviä. Moni on tullut paikalle nauttimaan tunnelmasta. Kaikille eivät bändit ole niin tärkeitä.

Janika ja Mari olivat saapuneet fanittamaan molempia bändejä.

Janika ja Mari olivat saapuneet fanittamaan molempia bändejä.

Within Temptation palaa uuden levyn kanssa areenoille.

Yleisön ikärakenteen ymmärtää, sillä hollantilainen sinfonisen metallin suuruus ei ole enää teinibändi. Within Temptation perustettiin vuonna 1996. Suuri suosio syntyi onnellisena hetkenä, kun huippubiisi Ice Queen julkaistiin sinkkuna. Hitti siivitti yhtyeen ja nosti Mother Earth –levyn kansainväliseksi menestykseksi.

Seuraava albumi Silent Force oli menevä hittikimara ja levy möi Suomessa kultaa. Suomi on sinfonisen metallin kultamaa, johon on varmasti vaikuttanut muuan Nightwish. Vaikka väliin jo tuntui, että Within Temptation ei ole enää ajankohtainen, Suomessa suosio on ollut vankkaa.

Iloinen Roisin McDonnell oli saapunut myymään Within Temptation -fanitavaraa.

Uudet biisit bändin 1. helmikuuta julkaistavalta uutukaiselta Resist rokkaavat vapautuneesti. Resist ei syntynyt helposti. Bändin äiti, loistava laulaja, Sharon den Adel (s.1974) uupui kesken matkan, ja kävi keräämässä voimia sooloprojektista My Indigo.

Suomeen ja Teatrialle bändi teki yhden pistokeikan ennen uuden levyn kiertuetta, joka alkaa helmikuun lopulla Amerikasta. Keikkakuntoa on hyvä hioa vaikkapa Oulussa. Pian kävi ilmi, ettei homma ainakaan hiomista kaipaa.

Sharon den Adel saapuu aina lavalle aamutakissa, joka lentää ensimmäisten biisien aikana pois.

Within Temptation järjesti hyvät bileet

Keikka tärähtää käyntiin raikkaasti kolmella uudella biisillä, joista etenkin jo radiosoittoa saanut hitti The Reckoning toimii elävänä hienosti. Viimeistään Stand My Ground nostattaa kaikkien kädet ilmaan.

Bändi soittaa hienosti ja missään ei ole mitään vikaa. Hyväntuulisella Sharon den Adelilla on valtavasti energiaa. Kaikki toimii yhteen, ja välillä on tunne, että koreografiat on harjoiteltu liiankin tarkkaan. Homma on ammattitaitoista ja kokemus näkyy sekä kuuluu.

Tässä vaiheessa on vähän nuristava. Kun vedetään täysin varman päälle, keikasta tulee helposti tylsä ja ennalta arvattava. Joku roso tai särö kiiltokuvassa olisi tuonut mukaan hajua ja makua. Se pieni vaarantunne puuttui nyt täysin.

Palataanpa bileisiin ja nautitaan siitä, että yhtye on tullut vetämään muutaman uuden biisin ja sitten ne samat hitit kuin kaikilla muillakin keikoillaan. Ei tämä ole vakavaa, joten mukaan vaan. Mitäs nyt? Ne lähtevät kahville kesken keikan, juuri kun pääsin tunnelmaan.

Väliajalla on hyvä haukata happea. Kunnon pakkasessa lämmittivät paikan tarjoamat viltit.

Väliajalla on hyvä haukata happea. Kunnon pakkasessa lämmittivät paikan tarjoamat viltit.

Toinen puoliaika alkaa onneksi reippaasti hitillä Faster, ja pian ilo on taas irti. Hitit seuraavat sujuvasti toisiaan ja päätämme käydä tarkastamassa miltä meno näyttää vipistä.

Vip vaikuttaa olevan päivän sana, ja Teatrian 250 paikkaa parvelta myytiin loppuun jo hyvissä ajoin. Usein vippitilan virkaa hoitaa narulla aidattu alue, josta tuskin näkee esiintyjiä. Tällä kertaa vauraammat saavat rahalleen vastinetta. Parvelta on esteetön näkymä yleisön päiden yli lavalle.

Musiikista ja skumpasta voi nauttia ilman tungosta, hikeä ja kyyneleitä. Miksei sekin ole ihan kivaa, jos tykkää viettää keikka-iltaa ihan rauhassa ystävien kanssa.

Vipistä on esteetön näkymä lavalle. Väkeä on saapunut paikalle ihan reippaasti.

Pian on encoren vuoro. Within Temptation riemastuttaa ja liikuttaa nyrkkejä vielä menevällä biisillä What Have You Done. Loppuun kuullaan tuttuun tapaan Stairway to the Skies.

Taustan screeni kuvitti metallisinfoniaa.

Keikka oli ihan hyvä, mikä on toimittajalle aina pieni painajainen. Mitä kertoa, kun homma ei tunnu juuri miltään, mutta missään ei ole sinänsä mitään vikaa. Tällä kertaa oli vaihdettava suuntaa, heitettävä ranteet löysiksi ja mentävä mukaan bileisiin.

Ilta metallisinfonian parissa oli onnistunut. Yleisö ja bändi olivat silmin nähden innostuneita. Teatria on tervetullut ja tärkeä lisä livemusiikin ystäville pohjoiseen. Järjestäjien kokemus ja henkilökunnan rento ote, takasivat onnistuneen kokemuksen heti paikan alkutaipaleella.
LISÄÄ JUTTUJA:

Ammattina väkivalta