Waste of Space Orchestra – Synthesios

Mörkö-oopperaa kansalle

05.06.2019
Teksti:

Juoksupiireissä sanonta kuuluu, että shortsit lyhenevät kun kilometrejä tulee tarpeeksi. Metallipiireissä voisi todeta, että levyjen ja biisien pituudet kasvavat, kun maileja ja keikkoja on tarpeeksi takana. Tästä oivallisena esimerkkinä on Waste of  Space Orchestran teatraalinen mörköooppera Synthesios, joka on nautinnollista ja raastavaakin kuunneltavaa alusta loppuun.

Kokoonpanon takana löytyvät kaksi Suomen pörinämetallin lippulaivoista: Dark Buddha Rising ja Oranssi Pazuzu.  Näistä yhtyeistä Oranssi Pazuzu on kirjoittalle helvetin kovaäänisistä keikoista tuttu. Mielestäni bändien yhteistyö on enemmän kuin onnistunut.

Tarjolla on levyllinen psykedeliaa ja raskasta metallia sopivan sekavassa sopassa. Levyn sisältö soitettiin ensimmäistä kertaa Hollannin Roadburnissa viime vuonna  ja Suomen ensi-ilta on luvassa nyt Helsingin Sideways-karkeloissa. Muistakaa muuten ottaa korvatulpat mukaan tätä showta varten, koska keikalla löylyä lyödään ja huolella.

Tämä levy on kokonainen teos isoilla kirjaimilla. Nyt ei leikitä, vaan äänivallit seuraavat toisiaan jättimäisinä aaltoina, jotka eivät ota loppuakseen. Lapsuudessa, miksei aikuisenakin, oli mukava olla aaltojen vietävänä turvallisessa sisäkylpylässä, mutta nyt astutaan kohti tummia valtavia Atlantin vesimassoja. Koko levy on suoraan sanottuna täynnä oikein messevää kitarointia höystettynä laululla, jota voisi kaikella rakkaudella kuvailla tippuritestin ei halutuksi tulokseksi. Kaikki ei välttämättä ole ihan hyvin, mutta kenellä niin olisikaan aina.

Itselleni levyn kohokohdaksi nousee Infinite Gate Opening, jossa kuvastuu ja kuuluu jotain ikiaikaista kuvastoa ja jatkumoa. Olemme kaikki vain matkalla täällä odottamassa uuden oven aukeamista. Joskus se vain tulee eteemme odottamatta, joskus niitä pitää maanitella aukeavaksi. Jos tähän biisin saisi lisätä jonkun tuoksun, niin se olisi vienosti kesäkuussa kukkaan puhkeava syreeni yhdistettynä syyskuun viimeisiin ja käyneisiin mustaherukoihin.

 

Synthesios
Waste of Space Orchestra

Svart Records


LISÄÄ JUTTUJA: