Vinide – Reveal

Vahva ja vakuuttava sinfonia metal -pläjäys

16.02.2018
Teksti:

Kuhmosta kajahtaa! Nimittäin erittäin laadukasta kotimaista sinfonista metallia. Kolmannen kokopitkän albuminsa tammikuun lopussa julkaissut Vinide-orkesteri haastaa kuulijansa konseptialbumillaan Reveal, jonka dystopinen tarina tekoälyn vuoksi tuhon partaalla keikkuvasta maailmasta on kiehtova ja tutustumisen arvoinen paketti.

Viniden ura on saavuttanut kunnioitettavan 15 vuoden virstanpylvään, ja matkan varrelle mahtuu ainakin pari aiempaa pitkäsoittolevyä ja kosolti muita julkaisuja, hetken hiljaiseloa ja miehistönvaihdoksia. Kvartettiin kuuluvat kitaristi-vokalisti Elmeri Kinnunen, kitaristi Mikko Kähkönen, kiipparisti Heikki Polvinen ja rumpali Jaakko Juntunen. Viniden äijillä on kannuksia muistakin bändeistä, ja tuo kokemuksen mukanaan tuoma varmuus kuuluu kyllä yhtyeen uusimmalla kunnianhimoisella julkaisulla, joka osoittaa hyvin sen miten korkeatasoista sinfoninen metalli tänä päivänä on. Vertailukohdiksi Vinidelle voisi heti nimetä ainakin Avantasian, Therionin ja monia muita tämän genren suuruuksia.

Heti kärkeen on todettava, että 15-raitaisen albumin julkaisu on nykypäivän suoratoistopalveluiden pikamusiikkiaikakaudella rohkea ja hatunnoston arvoinen teko yhtyeeltä. Revealin tapaiset teema-albumit on nimittäin keskityttävä kuuntelemaan alusta loppuun, useitakin kertoja, jotta tavoittaa niiden punaisen langan ja tarinan, joka voi olla monelle se kompastuskivi. Mutta kun Reveal-levyn kuuntelun alkuun pääsee, on tarinan seuraamista vaikea lopettaa kesken.

Levy starttaa salaperäisellä Introlla, jonka jälkeen jyhkeä The Beginning Scene – levyn ensimmäinen singlelohkaisu – vie kuulijan tietotekniikkajättiyhtiö OMEGAn ja sen kehittämän tekoälyn apokalyptiseen maailmaan. Levyn kappaleet ovat varsin tasavahvaa ja laadukasta materiaalia kaikin puolin. Elmeri Kinnusen lauluääni on juuri sellainen kuin power- ja sinfonisen metalin laulajalla tuleekin olla, yhtyeen soitto on erittäin uljasta kuunneltavaa ja kylmät väreet juoksevat selkäpiissä tuon tuosta.

Mahtia sekä pontta siis löytyy, ja jo kertakuuntelun jälkeen monet kappaleiden melodioista jäävät mieleen soimaan. Allekirjoittanut mielistyi erityisesti kappaleisiin The Bombs, josta löytyy kunnon groovea, sekä Believe, joka sekin sai pään heilumaan oikein mukavasti. Vaan eipä Revealilta heikkoja hetkiä löydykään, vaikka aivan helppo levy se ei missään nimessä ole ja vaatii useamman kuuntelukerran, jotta kaikista kikoista ja koukuista pääsee jyvälle. Kappaleiden väliin sijoitetut muutamat dialogit sen sijaan eivät tuo mitään lisäarvoa, vaan tarina etenisi ilman niitäkin mainiosti. Mutta tämä on lähinnä pieni kauneusvirhe muutoin vahvassa ja vakuuttavassa levyssä, johon kaikkien sinfonisen metallin ystävien kannattaa ehdottomasti tutustua.

Reveal
Vinide

Inverse Records


LISÄÄ JUTTUJA:

Cats of Transnistria Erin seliseli Call of Duty: Infinite Warfare