Ville Valo & Agents – s/t

Rauli Somerjoen perintö elää vahvana

03.04.2019
Teksti:

Rauli ” Badding” Somerjoen (1947–1987) perintö elää syvällä suomalaisessa mielenmaisemassa. Somerjoen anti kotimaiselle kevyelle musiikille on mittava niin laulajana ja tulkitsijana kuin säveltäjänäkin, Agents puolestaan yhtyeenä on jo legendaarinen. Kun edellisiin aineksiin yhdistetään Ville Valon sielukas laulu sekä karisma, on näiden yhdistelmä jotain ainutlaatuista. Ei siis ihme, että Ville Valo & Agents -albumi on koko vuoden suurimpia kohokohtia musiikkirintamalla.

Levyn syntytarina alkaa 1980-luvun alkuvuosilta ja Somerjoen tekemästä, Esa Pulliaiselle antamastaan demokasetista. Tuolloinhan maestro Somerjoki teki vielä yhteistyötä Agents-yhtyeen kanssa. Demokasetin matka Ville Valo & Agents -pitkäsoitoksi vei lähes neljä pitkää vuosikymmentä. Paitsi että sen lopputuotos on tyylikäs taidonnäyte suomalaisilta kärkimuusikoilta, on se myös ajatuksella ja rakkaudella Somerjoen hengessä ja kunniaksi tehty.

Ville Valo & Agents -levyllä ovat, ehkä osin jopa pakostakin, Rauli Somerjoen tunnetuimmat hitit kuten Ikkunaprinsessa, Paratiisi ja Tähdet, tähdet. Ja ovathan nämä rakastetut kappaleet toki aivan olennainen osa Somerjoen tuotantoa. Pelko siitä että edellä mainitut klassikot olisivat liian kuluneita loistaakseen tällä levyllä on turha, sillä Ville Valon tulkinta vie nämä tutut sävelmät jälleen aivan uudelle tasolle.

Instrumentaalit Kettu sekä etenkin Kirstinkulma ovat Esa Pulliaiselle kuin mittatilaustyönä tehtyjä sävellyksiä, ja niissä Pulliaisen kaihoisa kitara pääseekin oikeuksiinsa erinomaisesti. Levyn uudesta tuotannosta kirkkaimpana helmenä loistaa ensimmäisenä singlenä julkaistu, herkän kaunis Orpolapsi kiurun. Rauli Somerjoki on levyllä läsnä vahvasti; hänen äänensä on kuultavissa demoraidoilta Tuutulaulu-, Orpolapsi kiurun sekä Kettu -kappaleissa, ja englanninkielisissä I Told You So ja Rockin With Enzo -ralleissa. Hiljalleen keinuva Tuutulaulu päättää levyn suurenmoisella tavalla.

Agents-yhtyeen ja Ville Valon kollaboraatio on yhtään liioittelematta maaginen. Jo parikymmentä vuotta sitten Laulava Sydän -televisio-ohjelman Somerjoki-teemajaksossa ensi kertaa nähty yhteistyö oli jotain mieleenpainuvaa, ja nyt tuo synergia sai tähänastisen huipennuksensa Ville Valo & Agents -pitkäsoiton muodossa. Levyn kuultuaan toivoisi ainoastaan sitä, että Somerjoen mahdollista, vielä julkaisematonta tuotantoa tuotaisiin päivänvaloon tällä kokoonpanolla lisääkin. Kaikkein kirkkaimpana jalokivenä Ville Valo & Agents -albumilla kuitenkin loistaa Rauli Somerjoen musiikillinen monipuolisuus artistina sekä lyömättömyys muusikkona ja tulkitsijana.

Ville Valo & Agents
Ville Valo & Agents

Vallila Music House


LISÄÄ JUTTUJA:

Totuus palaa Lubricant – Swallow This: Years 1991–1993 Mohilkaani - Sotapolulla