Viimeiseen korttiin

Tunteitaherättävän miehen vaiherikas elämä

06.10.2016
Teksti:
Fiilis: Tunteikas

Kotimaisen iskelmän, rockin, rautalankamusiikin ja kantrin kruunaamattoman kuninkaan, Topi Sorsakosken, elämänliekki sammui viisi vuotta sitten ärhäkästi levinneen syövän seurauksena. Nyt maestron saavutuksista ja elämästä on kirjoitettu hieno kirja, Topi Sorsakoski – Viimeiseen korttiin.

Ähtäriläinen Pekka Tammilehto eli kansan tuntema Topi Sorsakoski tunnettiin lukuisista hiteistä sekä cowboy-tyylisenä yksinäisenä, hieman rähjäisenä viinaan menevänä synkkänä miehenä. Tämä julkisuuskuva oli ominta Topia, eikä se ollut mitenkään näyteltyä. Mies viihtyi myös ihmisten seurassa ja hänellä oli vahva suhde sukuun ja ystäviin. Pekka oli täydellä sydämellä rakastava ja musiikille jokaisella solullaan omistautuva. Tällaisista omalaatuisista ihmisistä kuuluisuuksia tulee.

Kirja kahlaa läpi hyvin tunteikkaasti ja perinpohjaisesti koko miehen uran. Tarinaa varten on haastateltu lukuisia kanssaeläjiä aina sisarista, ystävistä ja entisistä naisystävistä lähtien. Ääneen pääsevät luonnollisesti bändikaverit useista eri kokoonpanoista sekä Topin kanssa tekemisissä olleet muut muusikot ja musiikkialan tekijät.

Haastatteluosuudet ovat hyvin tunteikkaita ja aidosti kerrottuja. Rumemmatkin aiheet kerrotaan aika suoraan sellaisina kuin ne koettiin. Viinaa juotiin paljon ja se aiheutti joskus noloja tilanteita ja pieleen menneitä keikkoja. Opuksessa viinanjuontia jopa vähätellään ja asiaa kaunistellaan, vaikka onhan dokaaminen etenkin taiteilijapiireissä rakas osa suomalaista mentaliteettia.

Kirja läpileikkaa todella hienosti Topi Sorsakosken uran Kalle Kiwes Blues Bandin, Agentsin ja oman soolouransa kautta aina kuolemaansa saakka. Mukaan mahtuu paljon muitakin projekteja sekä tapahtumia ihan tavallisesta elämästä.

Sisällöllisesti teos on oikein viihdyttävää ja helposti luettavaa tekstiä. Se ei tarjoile suuria sensaatiomaisia yllätyksiä etenkään muusikkoelämäkertoja paljon lukeneille. Sorsakoski halusi olla enimmäkseen omissa oloissaan erakkona ja inhosi toimittajien läsnäöoloa, vaikka antoikin haastatteluja toisinaan. Topi oli lopulta varsin tavallinen mies. Musta huumori kukki aina viimeisiin hetkiin saakka.

Kirjan ovat kirjoittaneet sotareportaasinakin tunnettu Tuomas Mustikainen sekä populaaritoimittaja Antti Arvaja. Sen on julkaissut Johnny Kniga.

Topi Sorsakoski: Viimeiseen korttiin
Tuomas Mustikainen & Antti Arvaja

Johnny Kniga
Sivuja: 363


LISÄÄ JUTTUJA:

Eluveitie soittamassa Turun Klubilla Kalevanpoikien kronikka