Viimeinen Rotuaari Piknik sulatti sydämet

19.07.2017
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Oulun oma kaupunkifestivaali Rotuaari Piknik juhlittiin tällä erää viimeistä kertaa 12.–15. heinäkuuta. Kotimaiset artistit elävät nyt kultakauttaan, ja Piknikin esiintyjät olivat tänä vuonna ihan niitä kirkkaimmin loistavia kultahippuja. Ensi vuonna samaan aikaan vietetään Suomipop-festivaaleja Oulun Kuusisaaressa, jonne on luvattu kaikkea enemmän. Nyt nautimme kuvaajan kanssa vielä urbaanista ympäristöstä keskiviikkona ja torstaina. Silloin satoi.

Kaupunkifestarien jälkeen ei löydy vaatteista ja kasseista hiekkaa, kasveja tai muurahaisia. Koska kuitenkin ulkona ollaan, säällä on suuri merkitys tapahtuman onnistumiselle. Näin ainakin ajattelin, kun harhailin keskiviikkona juuri ennen tapahtumaa kauppakeskuksessa sopivaa sadeviittaa etsien. Sadeviitta on halvimmillaan hyvin masentava kahiseva muovisäkki, joka ei hiostavassa sadesäässä nostanut tunnelmaa. Juhla-alueella näin kuitenkin heti vain iloisia kasvoja. Samoihin aikoihin oli Oulun uimarannoille valutettu 10 miljoonaa litraa paskavettä. Väkisinkin mietin, mitä oli päästetty juomaveteen.

Rotuaari Piknik

 

Keskiviikkona räpättiin ja popattiin

Keskiviikkona esiintyivät Mikael Gabriel, Antti Tuisku ja JVG. Yleensä kiertäisin nämä artistit kaukaa ja huolella teroitettua pitkää tikkua puristaen. Sitä virhettä en sentään mennyt tekemään, että olisin kuunnellut heidän musiikkiaan etukäteen, mutta kaikkihan noita on väkisinkin kuullut.

Mikael Gabrielin aloittaessa yleisön positiivisuus alkoi tarttua, vaikka sisäinen ääneni varoitti sellaisesta. Volyymia oli heti alkuun sopivan reippaasti ja ympärilläni tanssi satamäärin nuoria, kumman iloisia naisia ja tyttöjä sadeviitoissaan. Ei voinut murjottaa. Mikael oli huomannut saman ja kertoikin heti alkuun, että Oulussa ei asu kovin paljon miehiä. Räpäytys ja musiikki toimivat yllättävän hyvin ilman fiittaajiakin, ja meno oli kohdallaan.

rotuaari piknik

Antti Tuiskun keikkoja on hehkutettu pitkään jokaisessa mediassa. Odotuksiin oli ehkä mahdoton vastata pienellä lavalla ja vesisateessa. Täyttä menoa se kuitenkin oli alusta loppuun. Herran ja tanssijoiden kuntoa ei voinut kuin ihailla. Antti kertoi olevansa Suomen kovin popstara, mikä saattaa pitää paikkaansa. Tällainen mää oon parashehkutus on tuttua ison maailman staroilta, ja terve itsetunto sopii suomalaisellekin tähdelle. Oma kuva esiintymispaidassa oli silti ehkä vähän hassu.

rotuaari piknik

Peto on irti

Show oli tarkkaan mietitty ja harjoiteltu tanssijoiden kanssa. Kyllä hän sai olla rehellisesti ylpeä. Antti Tuisku puhui toki tärkeästä uskalluksesta siihen mitä tekee. Vaikka herra tuumasi, että asia jo saattaa ärsyttää monia, tätä yleisöä se ei häirinnyt.

Tuisku oli aito pohjoisen Antti ja nyt vedettiin ammattitaidolla. Minulle tuli ajatus, että voisiko sen koulukiusatun roolin sittenkin jättää keikoilta pois? Mitäs ajattelisitte fanit, jos vedettäisiin vaan ihan täysillä poppia?

rotuaari piknik

Antti ja porukka on liekeissä

Pienellä tauolla näytti, että yleisö pakenee yltyneen sateen alta. Vettä tuli nyt kaatamalla. Ihmisiä taisi kuitenkin valua tilalle tai takaisin, sillä yleisömeri oli paikalla kun JVG täräytti keikan käyntiin. JVG on soinut niin tajuttoman paljon joka paikassa, että herrojen setti oli täynnä hittejä. Jare ja VilleGalle pomppivat ja ottivat yleisön, niin kuin kuuluu.

Keskiviikon bileet olivat niin täynnä energiaa, että se vakuutti jopa kyynisen toimittajan. Oli hienoa todistaa oululaisten nuorten iloista meininkiä. Sitä ihmetellessä kävelin vahingossa seitsemän kilometriä kotiin – jotain energiasta oli väkisinkin tarttunut.

Torstai oli hehkeitä naisia täynnä

Joskus tuntuu, että aina sataa vettä ja lasi on puolityhjä. Torstaina limpparilasi ei näyttänyt tyhjenevän ollenkaan. Nyt ei kuitenkaan itketty lasiin, vaan taivas laimensi juomaa. Auringon sijaan näimme valovoimaiset tähdet: Chisu, Jenni Vartiainen ja Kaija Koo.

Iloinen ja kujeileva Chisu on valloittava esiintyjä. Neito kertoi laittaneensa sadehousut jalkaan Oulua varten. Vähän edellistä päivää varttuneempi yleisö oli hurmattu alusta lähtien. Katselin, ja toki kuuntelin tuttuja hittejä paikalleen taiottuna keikan alusta loppuun. Ensimmäistä kertaa näissä juhlissa levoton veri ei vienyt kiertelemään ja hakemaan tunnelmia yleisön seasta.

Se on kerrasta poikki

Se on kerrasta poikki

Jenni Vartiainen oli toinen karismaattinen esiintyjä, jolla on pysäyttävää lumovoimaa. Yhteistä hänellä ja Chisulla ovat myös hyvät biisit. Tunnelma oli kauniin intensiivinen ja maalaileva.

Jenni Vartiainen

Torstain päätti minulle musiikillisesti vähemmän tuttu Kaija Koo. Kyselin yleisöltä tunnelmia ennen esitystä. Useat kertoivat käyvänsä Kaijan keikoilla aina kun on mahdollista. Viereisistä naisporukoista kompattiin ja laskettiin koettujen keikkojen määrää – eräs rouva oli nähnyt suosikkinsa yli 20 kertaa. Jostain syystä kysyn yleisön innokkaimmilta aina saman tyhmän kysymyksen: ”Mikä artistissa on niin hyvää, mikä viehättää?” Vastaus on aina suunnilleen sama: ”Se vaan on niin ihana!”. Musiikissa ja esiintyjien valossa on jotakin, mitä on vaikea sanoilla kertoa.

Ja kyllä Kaija Koo rokkasi! Jälleen oli sähköä ilmassa ja menoa yleisössä.

Rietas , kaunis ja onnellinen

Rietas, kaunis ja onnellinen

Juhlat Rotuaarilla on Piknik-nimen alla juhlittu. Perjantaina ja lauantaina oli vielä upeita esiintyjiä ja kuulin, että meno oli ollut mahtavaa. Piknikin esiintyjät on valittu vähän eri yleisöille jokaisena iltana. Tällä kertaa valitsin illat osin mukavuusalueeni ulkopuolelta, ja molempina nyt satoi vettä.

Ancela ja Jenna

Ancela ja Jenna

Bileet olivat säistä huolimatta hienot ja mieleenpainuvat. Näytti, ettei esiintyjiä ja etenkään yleisöä sateen alla mikään voinut häiritä. Perjantaina ja lauantaina oli paistanut aurinkokin. Nousu kiittää Rotuaari Piknikin järjestäjiä – joskus on aika ajatella isommin.

Sitä ennen vielä muistutus, että Winter is Coming! JVG suomen kesäyössä.

talvi on tulossa, mutta sitten taas suomipop

Talvi on tulossa, mutta sitten taas suomipop
LISÄÄ JUTTUJA:

yup 2 yötä aamuun