Videoita peleistä pelaajille – haastattelussa Orcidea

03.03.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Pelit ovat vakiinnuttaneet paikkansa osana populaarikulttuuria. Pelien suosion kasvaessa myös peleistä tehtävät arvostelu- ja tutoriaalivideot ovat yleistyneet internetissä ja joistakin pelivideoiden tekijöistä on tullut jopa oman alansa supertähtiä.


Youtube-pelaaja Joni Niva kertoo innostuneensa pelivideoiden tekemisestä alkujaan oman pelaamisensa johdosta.

— Syksyllä 2008 pelasin paljon Far Cry 2:sta juuri sinä kesänä hankkimallani uudella pelitietokoneella, ja tuli muutamaan otteeseen katsottua joitakin kyseiseen peliin liittyviä Youtube-videoita. Erään videon kohdalla huomasin, että se oli kovin suosittu ja katsottu, mutta huonolaatuinen ja mielestäni hieman surkeasti editoitu. Mietin sitä katsoessani, jottako itse pystyisin tekemään samanlaisen videon hieman paremmin. Siitä se idea sitten lähti.

Ensimmäiset omat videonsa Niva tekikin Far Cry 2:sta syksyllä 2008 ja innostui saamastaan positiivisesta palautteesta. Seuraava käsiin tarttunut peli oli Fallout 3, josta Niva kertoo tehneensä runsaasti videoita.

— Tein seuraavan puolentoista vuoden aikana Fallout 3:lle useita satoja tutoriaalivideoita, joista monet pitivät, ja joita monet ahkerasti katsoivat. Kyseisiä videoita katsellaan edelleen hyvin paljon, koska vanha peli on vieläkin hyvin suosittu ja rakastettu.

Videoita moneen lähtöön

fallout 4

Fallout 4

Pelivideoita tehdään aivan kaikenlaisista peleistä ja moneen tarkoitukseen.

— Nykyään videoita tehdään ihan kaikenlaisista peleistä, aina lauta- ja korttipeleistä mobiilipeleihin, ei siis pelkästään PC- ja konsolipeleistä. Suosituimpia tietysti ovat PC- ja konsolipelit, joilla suurimmat ja kalleimmat videopelit julkaistaan, mutta myös mobiilipelit ovat erittäin suosittu aihe Youtubessa tänä päivänä.

Syitä videoiden tekemiseen on runsaasti erilaisia.

— Useimmat tekevät videoita varmasti vain halusta jakaa pelikokemuksiaan toisten samanmielisten pelaajien kanssa. Sitten on myös journalistisempi syy videoiden tekoon: peliarvostelut, pelialan uutiset, pelintekijöiden haastattelut ynnä muut sellaiset. Monet kanavat tuottavat tällaista mediasisältöä isoilla ja ammattimaisilla työryhmillä, ja joistakin kanavista on vuosien varrella kehittynyt iso, tuottava yritys.

Joillakin motiivi videoiden tekemiseen on puhtaasti trendikysymys.

— Tietysti on henkilöitä, jotka tekevät peleistä videoita, koska se on suosittua, nämä ns. wannabe-julkkikset, joista useimmat eivät menesty. Joissakin tapauksissa on kuitenkin kyse enemmän henkilöstä ja persoonasta, joka pelejä pelaa, ei niinkään siitä, mitä hän pelaa. Tästä esimerkkinä voidaan mainita koko Youtuben suosituin ja suurin kanava ja persoonallisuus nimeltään Pewdiepie, joka on nimenomaan videopelipelaaja. Nykyään hän tekee myös erilaisia videoita eri aiheista, kuten VLOG-materiaalia omasta elämästään, maailman tapahtumista ja monenlaisista peleistä. Hän aloitti kanavansa reilut viisi vuotta sitten tekemällä pelivideoita, ja keskittyy siihen edelleen pääsääntöisesti.

Se kuinka peli videoille valitaan on täysin jokaisen tekijän tai kanavan omasta toiminnasta kiinni.

— Itselläni vaikuttaa täysin oma makuni peliin: en tee videoita, joita en itse halua henkilökohtaisesti tehdä. Keskityn pääsääntöisesti kerrallaan vain yhteen peliin, kuten tällä hetkellä Fallout 4, mutta tämä on tietysti vain oma toimintatapani. Useimmat suositut Youtube-pelaajat tekevät kuitenkin videoita useista suosituista peleistä samanaikaisesti.  Lisäksi on myös tekijöitä, jotka vuodesta toiseen tekevät vain yhdestä pelistä videoita, peliesimerkkeinä Minecraft, World of Warcraft tai World of Tanks, joilla kaikilla on valtava suosio Youtubessa.

Puheella vai ilman?

Videoista tehdään eri tyylisiä riippuen siitä mitä tarkoitusta varten video on tehty. Osassa videoita pelejä kommentoidaan tapahtumien aikana.

— Let’s Play -formaatti on hyvin suosittu, ja jopa vakiintunut peliviihdemuotona viimeisten vuosien aikana Youtubessa. Tässä formaatissa siis pelaaja, eli Youtube-tekijä, nauhoittaa pelaamistaan ja kommentoi livenä pelin päälle omia ajatuksiaan ja reaktioita peliin. Usein vieläpä kyseessä on peli, jota hän ei ole aikaisemmin pelannut.

Toinen formaatti on suunniteltu ja kirjoitettu kommentointi, joka suoritetaan ja tuotetaan vasta kun itse videomateriaali on jo nauhoitettu.

— Useimmiten kyseessä on esimerkiksi läpipeluuohje tai muu vastaava tutoriaali, jossa kerrotaan katsojalle vaikkapa kuinka jokin pelissä oleva mekanismi toimii, kuinka löytää salaisuuksia tai kuinka jokin tehtävä on paras tehdä. Olen itse tehnyt muutamia tällaisia videoita. Tästä formaatista pidän itse paljonkin, mikäli tekijä osaa asiansa eikä lepertele turhuuksia videolla. Mikäli katson jotain tämän kaltaista videota itse, en kaipaa muuta kuin etsimäni informaation. Hyvä editointi ja asiassa pysyminen nousevat arvoon tällaisessa videossa.

Niva itse ei käytä audiokommentointia videoissaan, vaan mahdolliset kommentit ovat videossa tekstinä.

— Mielestäni puhekommentointi ei ole edes tarpeen, mikäli kyseisen videon aihe on nimenomaan itse peli, ei niinkään videon tekijä. Suunniteltu ja kirjoitettu puhekommentointi myös helposti tuplaa, tai jopa triplaa, videon tuotantoajan, joten se ei ajallisestikaan ole kannattavaa, kun kyse on harrastuksesta. Mielelläni toki tuottaisin ammattilaatuista kommenttiraitaa hyvässä studiossa hyvän tiimin kanssa, mutta yksin kotona rajallisen ajan ja kotikaluston kanssa asia on hieman haastellisempi.

Let’s Play -formaatin videoissa pelaaja itse esiintyy pelikuvan oheen kuvatussa pikkuruudussa.

— Tällaisessa formaatissa ihmiset haluavat nähdä pelaajan reaktiot ja ilmeet. Sitten erikseen ovat läpipeluuohjeet, tutoriaalivideot ja muut esitysvideot, joissa mikään muu kuin itse peliin liittyvä materiaali ruudulla koetaan häiriöksi.

Niva ei esiinny omilla videoillaan, sillä hänen videonsa keskittyvät nimenomaan peleihin.

— Videoni perustuvat itse peliin, ei niinkään minuun henkilönä. En ole Youtube-persoonallisuus, olen Youtube-pelaaja. Siinä on selvä ero. En änge videoihini omaa personaallisuuttani kuin vain videoeditoinnin ja toisinaan humoristisen tekstikommentoinnin avulla. Muutoin aiheena on aina itse peli, en minä.

Tyylilajista toiseen

Pelivideoiden tyyli riippuu täysin pelistä ja genrestä.

— Et voi esimerkiksi tehdä ”best kill streak” -videota seikkailupelistä, kuten Vanishing of Ethan Carter, tai tarinankerrontavideoita pelistä, jossa tarinaa ei ole, kuten uusi Star Wars: Battlefront.

Useimmista peleistä pystyy toki tekemään monenlaisia videoita, mutta tietyt lainalaisuudet kuitenkin vallitsevat, enemmän tai vähemmän.

— First Person Shooter Multiplayer -peleistä, kuten Call of Duty -pelisarjasta, tehdään usein juurikin ”parhaimmat tapot” tai ”eeppisimmät hetket” -kokoelmavideoita, kun taasen vaikkapa tarinapainotteisesta kauhuseikkailupelistä, kuten Until Dawn, tehdään enemmän läpipeluuvideosarjoja. Simulaatiopeleistä, kuten Cities Skylines, taasen tehdään paljon sisällön esittely- ja tutoriaalivideoita.

counter strike

Counter Strike

Kaikenlaiset pelit ja niistä tehdyt videot vetävät hyvin paljon yleisöä ja uudet suuret julkaisut kiinnostavat ainakin muutaman kuukauden ajan.

— Ainoa yksittäinen kategoria, jonka voisi ajatella olevan ylitse muiden, on verkkopelit. Suurin yleisö löytyy erilaisilta kilpailuhenkisiltä verkkopeleiltä, kuten Dota 2League of Legends, Counter-Strike: Global OffensiveTeam Fortress 2, FIFA ja NHL. Kilpailuhenki kun elää meissä monessa, ja vetää puoleensa peleissä niin osallistujia kuin katsojiakin, Niva pohtii.

Nykyään kovassa suosiossa on myös eSport, eli pelaaminen virallisena kilpailumuotona, joka yritystoimintana on jo saavuttanut miljoonien dollareiden tason.

— Näihin tiettyihin peleihin, kuten StarCraft 2, Counter-Strike tai Hearthstone, keskittyviä kanavia on myös paljon.

Videot kohdeyleisön mukaan

Tyypillistä yleisöä pelivideoille ovat luonnollisesti pelejä pelaavat ihmiset. Erilaiset pelit puhuttelevat erilaista yleisöä, joten pelivideoita katsovat hyvin monenlaiset ihmiset.

— Kohdeyleisöä videoille ovat kaikki ne ihmiset, jotka pelaavat videopelejä, eli lähes jokainen. Esimerkiksi mummu tai vaari siellä maalla saattaa pelata Angry Birdsiä kännykällä, ja miksei myös joskus etsiä internetistä, että kuinka ihmeessä jonkin rata ratkaistaan. Usein vaikkapa Googlen haku ohjaa Youtubessa oleviin videoihin tällaisen haun yhteydessä, joten kohdeyleisö on laajempi kuin yleisesti uskotaankaan.

Uskollisinta yleisöä ovat kuitenkin pelaajat, jotka pelaavat säännöllisesti.

— USA:ssa lähes puolet populaatiosta pelaa videopelejä enemmän tai vähemmän säännöllisesti joka viikko, pelaajan keski-ikä on noin 35 vuotta ja heistä hieman alle puolet ovat naisia. Itselläni yleisöä ovat kaiken ikäiset pelaajat, jotka kaipaavat toisinaan tukea pelaamiseensa niissä peleissä, joita itse eniten pelaan, eli uudempien Fallout- ja The Elder Scrolls -pelien fanit pääsääntöisesti.

The Elder Scrolls - Skyrim

The Elder Scrolls – Skyrim

Pelivideoiden katsomisellekin on monia motiiveja. Esimerkiksi pelin eteneminen sujuvasti on monille pelaajille ensiarvoisen tärkeää.

— Tiedän monta 35–50-vuotiasta ihmistä, jotka ovat vähintäänkin kiinnostuneita videopeleistä, vaikka eivät itse ehkä ehdi kauheasti pelaamaan. Kanavallani on useita tässä ikäryhmässä olevia seuraajia, joilla ei ole aikaa pelata pelejä 20–30 tuntia viikossa. Tästä syystä he katsovat minun videoitani, koska niiden avulla he pääsevät pelissä nopeammin eteenpäin, ja voivat siten kokea pelin tapahtumia hieman lyhyemmässä ajassa.

Pelivideot tulonlähteenä

Pelivideoiden tekemisestä voi saada myös taloudellista hyötyä.

— Kuitenkin vain aniharvat rikastuvat videoiden tekemisellä. Kovimmat pelialan Youtube-ammattilaiset tienaavat kymmeniä tuhansia dollareita kuukaudessa, muutama jopa satoja tuhansia, mutta heidän kaltaisiaan menestystarinoita ei ole montaa kymmentä koko maailmassa.

Nivan mukaan kilpailu alalla kuitenkin kiristyy vuosi vuodelta, joten menestyksen saavuttaminen muuttuu koko ajan haastavammaksi.

— Nykyään on satoja tuhansia tekijöitä monessa maassa. Mitä useampi tekijä alustasta löytyy, sitä vaikeampi sieltä on erottua. Vaikka olisit intohimoinen pelaaja ja lahjakas henkilö, tietäisit tarkalleen mitä teet, osaisit markkinoida itseäsi oikein ja ymmärtäisit sosiaalista mediaa hyvin, saattaa olla, että sekään ei enää riitä.

Hänellä itsellään ei kuitenkaan varsinaisesti ole tavoitteena tehdä videollaan suurta tuottoa.

— Itseni kohdalla kyse on vuosia kestäneestä harrastuksesta, josta ei sinänsä mainittavia summia rahaa tienaa, mutta kuitenkin riittävästi, että se on osa sitä porkkanaa, joka pitää yllä tätä hieman erikoisempaa harrastusta.

Hän sanoo suhtautuvansa videoiden tekemiseen kuin mihin tahansa muuhunkin miellyttävään harrastukseen.

— Teen videoita sen mukaan kuin hyvältä tuntuu, mielenkiintoa riittää ja aikaa löytyy. Joskus vaikka olisi aikaa tehdä videoita, mutta tekeminen ei nappaa, en tee. Alkaa muutoin maistua työltä ja puulta. Välillä taasen tekisi mieli tehdä vähintään video päivässä, mutta aika ei millään riitä edes muutamaan videoon viikossa. Itselleni kyse on siis enemmänkin tarkoin vaalitusta harrastuksesta.

Hyvälle harrastukselle on mukava antaa aikaa ja siihen haluaa sitoutua, vaikka aina ei olisikaan mahdollista panostaa samalla tavoin.

— En usko lopettavani tätä harrastusta koskaan. Välillä tulee toki aikoja ja hetkiä, jolloin en jaksa tai ehdi tehdä paljoa videoita, mutta koskaan en ole edes ajatellut lopettavani.
LISÄÄ JUTTUJA:

Naamat iik Antti Näyhä esittelee vanhan filmiprojektorin toimintaa the nun