Vesperith – Vesperith

Black metal -tunnelmointia Tampereelta.

16.12.2019
Teksti:

Tamperelaisen Sariina Tanin Vesperith-yhtyeen debyyttialbumi Vesperith (Svart Records) on raa’an kaunis matka kolkkoon kosmokseen, avaruuden tutkimattomiin tähdistöihin ja mustaan kylmyyteen. Kaikuvat, surisevat ja toisinaan herkullisen meuhkaavat soundit hivelevät selkäpiitä ja laittavat korvat hörölle. Mitäs herkkua tämä onkaan?

Albumin avausbiisi The Magi alkaa pahaenteisesti säristen, Tanin äänen kaikuessa kirkkaana ja eteerisenä suhisevien ja surisevien äänien aalloilla. Fractal Flesh tarjoilee niin ikään surinalla ja kaikuefekteillä maustetun matkan kohti tyhjyyttä ja äärettömyyden reunoja. Fiilistelevän intron jälkeen meno vaihtuu mukavan tiukkaan black metal -tykittelyyn, vokaalit vaihtelevat puhtaasta laulusta kalmalta tuoksahtavaan, rujoon kärinään. Tukka putkella mennään ja kyllä meinaan maittaa.

Kolmas kappale Refractions jatkaa kolkkoa ja raakaa tunnelmaa suoraan pimeyden spiraalin syövereistä. Kuunnellessa tekee mieli käpertyä peiton sisään, joka suojaisi mieleen hiipivältä kylmyydeltä ja epätoivolta. Karuna ja kauniina kaikuva Valohämärä tuo mieleen mystiset tähdistöt ja kalpeasti valaisevan kuun, koskemattoman ja villin luonnon jossakin kaukana. Tanin ääni johdattaa mukanaan salaisiin kosmoksen kerroksiin, etäisiin kolkkiin. Biisi yltyy loppua kohden herkulliseksi mäiskeeksi, suhinaksi ja vinkunaksi.

Viidentenä soiva Quintessence antaa lyhyen himmailuhetken korville, kunnes pahaenteinen paahto ja mahtipontisina kaikuvat rummut sekä räkäiset huudot yltyvät jälleen kunnon meininkiin. Viimeinen kappale Solar Flood on puolestaan tunnelmallinen ja fiilistelevä lopetus albumille.

Herkkua korville ja silmille

Black metalin raskautta, herkkää tunnelmointia ja ambientmaisen muhevaa äänimaalailua sekoittava Vesperith on mukavan kokeellista ja tuoretta kuultavaa kotimaisesta raskaan musiikin tarjonnasta. Yhtyeen visuaalinen puoli on myös varsin silmää miellyttävä ja genreensä sopiva. Huppuviitat, hämärässä lepattavat kynttilät, avaruuden tähtikuviot sekä yleinen luontomystiikka ja sinisen kylmät sävyt levyn kannessa konkretisoivat Vesperithin musiikin osuvasti kuulijan silmien eteen. Keikkaa odotellessa.

Vesperith
Vesperith

Svart Records


LISÄÄ JUTTUJA: