Varjofestivaali 2020 

Sydämelliset hyvän mielen juhlat

12.08.2020
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Pitkään vaikutti, ettei tänä kesänä juhlita festareita. Rajoitusten helpotuttua saamme kuitenkin ilouutisen: Oulun Kuusisaaressa järjestetään Varjofestivaali 7.–8. elokuuta. Kun katson esiintyjälistaa, nousee jo hymy huulille. Tänne on mentävä.

Pääsemme paikalle kun PK Keränen & Valtteri Laurell Duo jo soittaa ja ihmisiä istuu siellä täällä ympäri nurmikenttää. Väljyyttä on mukavasti.

Lavoja on kaksi vierekkäin. Juhlien alussa suuri osa yleisöstä seuraa keikkoja kauempaa, vilteillä virvokkeita ja festarieväitä nauttien. Rajattu määrä innokkaimpia pääsee lavan eteen tanssahtelemaan.

Elisabet Lakkala käytti vapaan tilan tanssien kavereiden kanssa. Nuorilla naisilla oli muuvit kohdallaan.

PK Keräsen ärjy kitarointi vakuuttaa, vaikka hetki menee totutellessa tunnelmaan. Saavun paikalle miltei suoraan hillasuolta, joten aivojen aistien pyörittely oikeaan asentoon vaatii hetken.

Paleface & Räjähtävä nyrkki

Palefacen Helsinki Shangri-La -hittialbumin julkaisusta on kulunut kymmenen vuotta. Keikan aluksi kerrataan aakkosia, mutta sen jälkeen kuullaan kaikki Shangri-Lan hitit. Plaleface ja Räjähtävä nyrkki ovat huimassa vedossa. Näitä biisejä kuulin viimeksi livenä Qstockissa 2011!

Yleisö osaa biisit ulkoa, niin Talon omistajan, Risto Räppääjän kuin ilopillerin Syntynyt rellestää. Lopuksi kuulemme vielä akustisena albumin nimibiisin Helsinki Shangri-La.

Palefacen on vedossa! Taustalla vastamainoksessa lukee: ”One Day the Poor Will Have Nothing Left to Eat but the Rich”

Aurinko tulee viimein kunnolla esiin. Haen virvokkeen ja istahdan nurmikolle fiilistelemään Kalevauva.fi:n hauskaa folk-poppia. Sanat on poimittu suoraan vauva.fi -sivustolta. Yleisö nauraa häpeilemättä vakaville asioille: Mies syö lapsen vanukkaat ja toinen tarvitsee aktiin aina Panohanskat!

Tunnelma vaihtuu vakavammaksi, kun kovasti hypetetty, räppiä ja r&b:tä tylillä yhdistelevä Lauri Haav astuu lavalle. Tytöt pistävät silmät kiinni ja laulavat mukana kevyesti keinuen:

Mua masentaa tää kaikki, ja oon melkein loppu / Mut just silloin, mut just silloin / pistän mun silmät kii / kuvittelen, että lentäisin / niin korkealla, että pystyisin / tähden lailla nähdä kaupungin”.

Lauri Haav -esikoislevyn Silmät kii vinyylipainos myytiin ennakkoon loppuun.

Unohdun juttelemaan uusien tuttujen kanssa Varjon tunnelmasta. Juhlat keräävät alusta loppuun ylistäviä sanoja ja iloisia hymyjä. Tänä viikonloppuna kukaan ei Kuusisaaressa murjota.

Eräs neito pyytää katsomaan ympärille, ja kertoo, että kaikki ihmiset näyttävät kauniilta, mutta saman näköisiltä. Pohdimme erään tyylikkäästi viiksensä kihartaneen herran kanssa, onko hipstereistä puhuminen jo mennyttä aikaa. Emme keksi tuoreempaakaan nimitystä. Metallifestareilla on omannäköisensä yleisö ja Varjoilla hipsterin näköisiä. Varjossa indie-tyylinen musiikki yhdistää ihmisiä.

Ihastuttavan pirteä pariskunta Anna-Kaisa Jaakola ja Jaakko Konttila. Konttila nähtiin myös lauantaina Lanain bassossa.

Ursus Factory pistää bileet pystyyn ja se on ihan v*tun jees!

Kun Ursus Factory päästetään irti, ei riemulla ja meiningillä ole mitään rajaa. Tämän hetket tykein livebändi rokkaa sata lasissa. Kaikki murheet unohtuvat saman tien ja vastustuskyky varmasti paranee.

Ursus Factoryn meiningissä ei ole rajoja! Kitarassa ja laulussa Jussi Pelkonen.

Koronapirukin unohtuu ja järjestysmiehet puuttuvat helläkätisesti poukkoiluun, josta on jo pitti syntymässä. Meno ei suuremmin häiriinny – jokainen ottaa pari taka-askelta, ja taas on jalat, kädet ja hiukset ilmassa.

Ursus Factoryn herrat Aleksi Ripatti ja Jussi Pelkonen.

Edellisestä tykityksestä ei ole juuri aikaa toipua, sillä 22-Pistepirkko on jo valmiina viereisellä lavalla. Pistepirkon tyylikäs veto on illan kohokohtia. Nämä herrat näyttävätkin maailmantähdiltä ja livesoundi on kohdallaan.

Festarikerikoilla toimivat usein ne suurimmat hitit, sillä kaikkiin nyansseihin ei ehdi kiinnittää huomiota. Frankenstein rokkaa ja Birdy saa kylmät väreet kulkemaan lävitse.

22-Pistepirkon laulaja-kitaristi PK Keränen. Tässä hommassa on taitoa ja karismaa.

Pieni sielu on täyttynyt edellisistä huippuvedosta, joten on vedettävä henkeä. Käyn jututtamassa Ursus Factoryn herroja ja poistun takavasemmalle hämäriin keskusteluihin. Kaikki ovat ystäviä, tämä kertoo juhlien tunnelmasta.

Ruusut pitää toki käydä fiilistelemässä, sillä näin heidät viisi kertaa viimekesän festareilla. Ruusuilta ilmestyi alkukesästä uusi albumi Kevätuhri. Meno näyttää edelleen hyvältä ja Ruusut tanssittavat juhlakansaa pimenevässä illassa.

Ruusujen Ringa Manner.

Illan päättää ihastuttava Maustetytöt. On aika valua jonnekin jatkoille ja ehkä jossain vaiheessa nukkumaan.

Lauantaina on kuumaa

Herään hikiseen aamuun heti päivällä ja askel on hetken hidas. Lämmintä on ulkona 27 astetta. Kun pääsen perille Mariska ja Ylva Haru ovat jo soittaneet kuulemma hienot keikat.

Lanai on juuri aloittamassa ja tyylikäs indiefolk ottaa hellästi vastaan. Ihmiset nauttivat vilteillä loppukesän lämmöstä ja hienosta musiikista.

– Nyt oli tähdet kohdallaan. Lanain lempeän rouhea tunnelma sopi hienosti leppoisaan festivaali-iltapäivään, summaa laulaja Tanja Torvikoski.

Lanain Tanja Torvikoski. Lanain stemmalaulu soi kauniisti. Torvikosken ja Petri Kuuselan folk-americana vie mukanaa. Kuuselan kitarasoolot huomioitiin aplodeilla.

Hyväntuulinen Samuli Putro soittaa tunnelmallisen keikan Oulu Sinfonian jousien kanssa. Putron herkät sanat koskettavat ja ihmiset elävät mukana kyyneliin saakka. Niin kaunis tarina, kuiskasi joku silmiään pyyhkien hienon Olet puolisoni nyt -hitin jälkeen.

Se yksi ja niin aito Samuli Putro!

Olavi Uusivirta

Olavi Uusivirran keikoilla on aina hurjaa energiaa. Mies ja koko bändi vetävät täysillä, ja fiilis tarttuu. Tätä oli odotettu, ja kaikki eivät mahdu lavaneduskarkeloihin. Painovoimaa uhmaava Uusivirta soittaa mahtavan keikan täynnä hittejä.

Olavi Uusivirta todistaa, että rock ei ole kuollut.

Alunperin Olavi Uusivirran ja Anna Järvisen duetossa Nuori ja Kaunis, Järvistä tuuraa kauniisti Lanain Tanja Torvikoski. Laulajien kemia toimii hienosti, ja kuulen myöhemmin, että tämä oli monelle illan kohokohta.

Nuoria ja kauniita. Olavi kukkia hiuksissa ja Tanja Torvikoski. Ihan duetto.

Illan ja festarit päättää Gasellit. Ihan hyvältä se näyttää ja kuulostaa, mutta jätän paikkani suosiolla nuoremmille ja poistun yöhön. Laitan loppuun muutaman kuvan, jotka kertovat sanoja enemmän. Mahtavat juhlat!

Tajuton meininki.

Ihanat ihmiset. Kuvassa Päivi, Kimmo, Heidi ja Samuli.

Rakkaus ystävyys ja kauneus. Kuvassa on Olavi Uusivirta ja Tanja Torvikoski
LISÄÄ JUTTUJA:

Turmion suurherttua