Valkoinen peura

Pohjolan taikaa

21.12.2016
Fiilis: noiduttu

Vaikka Suomella on jo pitkä elokuvahistoria, kauhuelokuvia ei pienessä maassamme ole silti tehty kovinkaan monia. Yksi ensimmäisistä on Erik Blombergin ohjaama vuonna 1952 julkaistu Valkoinen peura, joka on viimein julkaistu myös blu-raylla. Vaan toimiiko vanha klassikko yhä tänä päivänä?

Valkoinen peura on tarina Pirita-nimisestä naisesta, joka saa syntyessään enteellisen joikun. Aikuisena hän rakastuu Aslak-nimiseen nuoreen poromieheen ja pari päätyy myöhemmin naimisiin. Aslakin töiden takia usein yksinäisyyttä kärsivä Pirita päätyy hakemaan apua šamaanilta, jonka johdosta hän päätyy uhraamaan Suurelle Seidalle, mutta haluttu taika epäonnistuu ja Pirita saa noidan voimat ja muuttuu miehiä lumoavaksi vaaralliseksi valkoiseksi peuraksi.

Alaotsikko elokuvalle on Taru noidan rakkaudesta, joka kertookin sisällöstä hyvin paljon. Elokuva on traaginen rakkaustarina, siinä missä se on myös fantasiaelementtejä sisältävää kauhua. Piritan muuttuminen valkoiseksi peuraksi on lykantropiaa parhaimmillaan ja ihmissuden on vain korvannut tällä kertaa peura.

Elokuvassa on myös tuntuva tukahdettu eroottinen vire, joka näkyy etenkin Piritaa näyttelevän Mirjami Kuosmasen tulkinnassa, vaikka sitä ei kuitenkaan käsitellä sen suuremmin. Muut hahmot jäävätkin väistämättä sivulle ja Kuosmasen vahvan suorituksen jalkoihin. Pirita on sekä viehättävä, viaton, viettelevä ja vaarallinen.

Tulkinta jätetään melko pitkälle katsojalle, sillä dialogia Valkoisessa peurassa ei lopulta ole kovinkaan paljon. Tunnelma elokuvalla luodaan valkoisena hehkuvan lumisen maiseman ja erittäin vivaihteikkaan lähes läpisävelletyn muusikkiraidan avulla. Einar Englundin säveltämä musiikki on lumoavaa, loitsivaa ja tunnelmoivaa. Musiikki onkin hyvän kuvauksen ja Kuosmasen roolin lisäksi elokuvan kulmapilareita.

Ottaen huomioon aikansa äänitystekniikat, on dialogista paikoin hieman hankala saada selvää. Olisin toivonut, että levylle olisi laitettu myös suomenkieliset tekstitykset, mutta harvemmin näin tapana tehdä. Mukana on ekstroina pari lyhyttä gaaladokumenttia elokuvasta sekä hieman pidempi Blombergin ohjaama dokumentti Lapin poroelämästä, joka oli mielenkiintoinen kuriositeetti.

Elokuva itsessään on ehdoton kulttiklassikko ja kuuluu kaikkien suomalaisten elokuvanystävien ja etenkin kauhudiggareiden yleissivistykseen. Blu-raylla julkaistu versio on 1980-luvulla restauroitu 68 minuuttia kestävä versio, joka on 4K-masteroitu.

Valkoinen peura
Ohjaus: Erik Blomberg

VLMedia
Formaatti: Blu-ray


LISÄÄ JUTTUJA:

Trees