Uusi tsaari

11.05.2017
Fiilis: Kauhistunut

Uusi tsaari on tiiliskivi Vladimir Putinin elämästä ja urasta. Vaikka ei olisi aikaisemmin seurannut tiiviisti ulkopolitiikkaa, voi yleissivistystä helposti tenttiä kahlaamalla läpi teoksen, jossa on vaatimattomat 679 sivua.

Mutta ei hätää: kirjan tekijä on toimittaja, joten teksti on helposti omaksuttavaa ja tarinallinen mielenkiinto säilyy pitkin matkaa yllä.

The New York Times -lehden toimittaja Steven Lee Myers teki seitsemän vuotta töitä Venäjältä käsin ja seurasi sivusta Putinin uran virstanpylväitä, jotka ovat valitettavan usein olleet sotia tai kriisejä.

Jos venäläisiltä kysyttäisiin, kirjan väitteitä ei ehkä pidettäisi puolueettomana. Totuus ei kirjan perusteella tosin ole muutenkaan muotia Venäjällä. Vladimir Putinia motivoivat aivan toiset asiat.

Vapaus ei ole Putinille yhteiskunnallinen itseisarvo. Tärkeämpää ovat järjestys, kunnia ja menestys. Liekö ne istutettu häneen jo lapsena, jolloin köyhyys ja kadun kovat lait tulivat tutuksi Pietarissa.

Kirjassa käydään tarkasti läpi presidentin agenttitausta KGB:n palveluksessa ja muut nuoruusvuodet. Lukijalle voi tulla yllätyksenä, minkälaista sattuman kauppaa Putinin poliittinen ura oli teoksen perusteella. Hän olisi yhtä hyvin voinut jäädä rivimieheksi kunnallistasolle.

Teoksen mukaan Putin oli demokraatti ensimmäisissä julkisissa esiintymisissään poliittisen uransa alkupuolella. Jo ensimmäisten presidentinvaalien alla hän kuitenkin vältteli demokraattisia väittelyitä. Tv-toimittajia pidetään Venäjällä yhä tiukassa lia’assa. Yhteiskunnallisen viestinnän halutaan olevan yksisuuntausta ja yksiäänistä vakauden nimissä.

Neuvostoliiton romahtaminen asetti ison haasteen uuden valtion toiminnalle. Oman edun tavoittelu ja asioiden hoitaminen verkostojen kautta oli ihmisille tutuin ja luotettavin tapa selviytyä parhaimmalla mahdollisella tavalla. Myersin mukaan samat tavoitteet ja toimintatapa pätevät myös valtion johtoon ja sen tavoitteisiin, mikä näkyy laajana ja häikäilemättömänä korruptiona. Kulissit ovat sisältöä tärkeämpiä.

Kirja on täynnä kuvauksia hyytävistä tapahtumista: toimittajien ja muiden epäkohtien esiintuojien salamurhat, oudot pommi-iskut, lakien säätäminen poliittisiksi aseiksi, nuorisokaarti, joka kiduttaa lampaita poliittisena lyömäaseena.

Yllättävän moni on uskaltanut vastustaa Putinin hallintoa, niin myös Myers tällä teoksellaan. Mutta mitä Putinista uskaltaa kirjoittaa verkkoon vuonna 2017? Sitä joutuu yllätyksekseen suomalainenkin toimittaja miettimään kirjan luettuaan.

Putinin syntymäpäivädokumentissa hän kuvailee Venäjää kirjan mukaan vahvaksi, voimakkaaksi ja kansainvälisesti kunnioitetuksi valtioksi. Putin ei halua, että Venäjä on vahva ja kunnioitettu länsimaisten mittareiden perusteella, vaan omien mittareidensa perusteella.

Vapaudessa elänyt ei niitä voi ymmärtää.

Uusi tsaari
Steven Lee Myers

Bazar Kustannus
Sivuja: 751
Suomentanut: Seppo Raudaskoski


LISÄÄ JUTTUJA:

qstock 2016 Wrestling Lights Out