UFOP – Avaa mielesi, nyt on sen aika

13.07.2016
Teksti:

Alkuun vaikeatajuisen nimen takaa löytyy sympaattinen pieni erikoisuus Suomen kesäfestivaalien musiikkitarjonnassa. Psykedeelistä rockia ja -metallia, folkia, progea, leijailua ja ties mitä – kaikkea omituista tarjoaa Uleåborg Festival Of Psychedelia, tuttavallisemmin UFOP 15.–16. heinäkuuta Oulussa.

Päätimme lähestyä UFOP-tapahtuman järjestävää tahoa selvittääksemme tämän kummajaisen tarinaa hieman tarkemmin.

Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran viime kesänä. Se sai heti alkuunsa lentävän lähdön. Mutta kuinka koko idea alun alkaen syntyi, Esa Juujärvi, Uleåborg Festival of Psychedelia -yhdistyksestä?

– Festivaalien lähtökohtana lienee tyydyttämätön kysyntä alan musiikkia ja -kulttuuria kohtaan. Oikea porukka osui oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Huomattiin että Oulussa on pinnan alla useampia tahoja puuhailemassa vastaavia juttuja. Oli luontevaa yhdistää toiminta yhden nimen alle.

Nyt tulossa on toinen kerta. Ensimmäisellä kerralla usein homma on hieman hakemista ja tulevilla kerroilla voi pistää aina paremmaksi. Juujärvi kuitenkin kertoo, ettei parannettavaa hirmuisesti jäänyt edellisenkään kerran jäljiltä.

– Ensimmäinen UFOP meni nappiin. Myös valtakunnallinen kiinnostus tapahtumaa kohtaan oli positiivinen yllätys. Hienoa oli huomata kuinka vihkiytynyttä ja joviaalia porukkaa alalla liikkuu. Isot linjat pysyvät tänä vuonna hyvinkin samankaltaisina ja jos jotain konkreettista parannusta viime vuoteen haluaa erikseen mainita, niin merkkaritiskille varataan isompi ja näkyvämpi paikka viime vuoteen verrattuna.

Tapahtuma järjestetään melko pienten väkimäärien puitteissa Oulussa Välivainion Tukikohdalla.

– Paikka toimii erinomaisesti tämän kokoluokan tapahtumien järjestämiseen. Keikat sisätiloissa ovat intiimit, mutta anniskelualue ja aluetta ympäröivä nurmikko antaa tilaa hengittää.

Kyseisessä miljöössä tapahtuma ei voi kovin paljoa kasvaa, vaikka tilausta olisikin.

– Viime vuonna liput myytiin aikalailla loppuun. Paikka olisi vetänyt vielä hieman enemmänkin, mutta tarkoitus ei ollut maksimoida kävijämäärää viihtyvyyden kustannuksella. Ensimmäisellä kerralla oli myös hyvä katsoa paikan todellinen kapasiteetti. Tavoitteena on tuoda laadukasta elävää musiikkia sitoutuneelle kuulijakunnalle, ei varsinaisesti kasvu. Kaikki vaihtoehdot pidetään toki auki, jos kysyntä kasvaa, niin kyllä me siihen pyritään vastaamaan.

Tänä vuonna bändikattaus on kansainvälisempi, mutta silti hyvin marginaalinen ja vetovoimainen. Kyselenkin itse järjestäjän omia suosikkeja tämän vuoden kattauksesta, mutta taisi olla vaikea kysymys.

– En pysty laittamaan artisteja mihinkään järjestykseen. Kaikilla artisteilla on erinomainen syy esiintyä UFOP:ssa.

Kyllähän se varmasti totta on. Tämäntyylisiin marginaalisiin tapahtumiin eivät varmasti ihan kaikenlaiset ihmiset tule jo ihan periaatteen takia, ja pitää olla tietyllä lailla vihkiytynyt vaihtoehtoisempaan kulttuuriin.

– Festivaaleille ovat kaikki tervetulleita! Kävijäkunta on hyvin kirjava, eri-ikäisiä ja eri ympyröistä. Yhteisenä tekijänä on kuitenkin ennakkoluulottomuus ja kiinnostus marginaalisempaan musiikkiin ja kulttuuriin, Juujärvi huomauttaa.

Jokaisen tapahtuman järjestäjä toivoo aina ainakin aurinkoista säätä ja hyvää meininkiä. Mutta millaisia odotuksia UFOP-järjestäjällä on tulevan tapahtuman suhteen?

– Tulossa on nautittava, rento, mukava, yllätyksellinen ja päräyttävä viikonloppu, juuri sellainen kuin me järjestäjinä toivomme.

Tapahtumassa konsertoi viikonlopun aikana kaikkiaan kaksikymmentä esiintyjäryhmää – ruotsalaisen Asteroidin lisäksi muiden muassa kotimaiset Hexvessel, Oranssi Pazuzu, Bomber Gap, Suomen tulli sekä 17 vuoden tauon jälkeen lavalle nouseva Promethean.

Katso koko ohjelma sekä lippuinfot festivaalin kotisivuilta.
LISÄÄ JUTTUJA:

Musta lammas SuomiPop