Tuska 20 vuotta

30.07.2017
Teksti:
FIILIS: KUNNIOITTAVA

Tuska Open Air Metal Festival on saavuttanut tänä vuonna kunnioitettavan 20 vuoden iän. Jone Nikulan Tuska 20 vuotta -kirja tuo festivaalin värikkäässä historiikissa esiin suurelle yleisölle tuntemattomat Tuskan tekijät ja taustapirut, ja samalla kerrataan vuosi vuodelta Tuskan koko huikea saaga kahden vuosikymmenen ajalta.

Tuska on totisesti oman kirjansa ansainnut. Tuska-festivaalin kartuttaessa ikäänsä 20 ikävuoteen asti ovat monet muut kotimaiset isot ja pienet musiikkifestivaalit samalla aikajaksolla sekä syntyneet, nousseet että tuhoutuneet. Sanotaan että menestykseen tarvitaan useimmiten oikea paikka ja aika, ja Tuskan osalta näin varmasti on ollutkin; festivaalin synty ja ripein kasvukausi ulottuu metallimusiikin kultakauteen, jonka voidaan katsoa alkaneen 2000-luvun taitteesta. Kirjan kirjoittaja Jone Nikula ei taatusti esittelyjä kaipaa, ovathan miehen meriitit metallimusiikin skenessä merkittävät niin toimittajan kuin alan sekatyömiehen roolissa, ja hän on nähnyt miten Tuskasta kehittyi merkittävä kaupunkitapahtuma jopa kansainvälisessä mittakaavassa.

Tuskan syntytarinan primus motor on musiikin monitoimimies hänkin eli Tony Taleva, jota kirjassa nimitetään oikeutetusti Tuskan isäksi. Mutta Tuskan luomiskertomuksessa on mukana lukuisia muitakin, joiden luetteleminen tässä yhteydessä jätettäneen suosiolla väliin tehtävän mahdottomuuden vuoksi. Todettakoon kuitenkin että ilman asialle omistautuneiden ihmisten työpanosta ja rakkautta metallimusiikkiin ei Tuskaa olisi koskaan syntynyt tai sen elinkaari olisi ollut huomattavasti lyhyempi. Tämä kirja antaa puheenvuoron juuri näille henkilöille jotka tekivät Tuskasta sen millaisena sen tänä päivänä tunnemme.

Tuska-teos on siis 223-sivuinen historiikki, alkaen hamasta alusta eli maailman ensimmäisestä Tuska-festivaalista 3. ja 4. heinäkuuta 1998 Tavastia Klubilla, päättyen vuoden 2017 Tuskan suunnitelmiin ja tunnelmiin 20-juhlavuoden tiimoilta. Kirjassa ääneen pääsevät tärkeimmät tekijät ja vaikuttajat kulissien takaa.  Jone Nikula on kirjannut heidän sanomansa ja kertomansa lähes sanasta sanaan siten, ettei teksti vaikuta liian kliiniseksi toimitetulta, vaan jokaisen haastatteltavan persoonallisuus välittyy tekstistä. Kirja etenee kronologisesti Tuskan tarinassa, jota värittävät edellä mainittujen Tuska-sisäpiiriläisten kertomukset ja anekdootit monenlaisista hupaisista sattumuksista mutta myös vastoinkäymisistä, ja jokaisen vuoden Tuskan anti selostetaan esiintyjiä ja tärkeimpiä tapahtumia myöten, jopa promo-julisteet kaikilta Tuska-vuosilta ovat kirjassa mukana.

Kirjaa lukiessa selkenee karu ja arkinen totuus siitä, miten laaja-alainen ja työläs projekti Tuskan järjestäminen käytännössä on kaikkine lupamenettelyineen, suunnitelmineen ja laskelmineen, sillä ollaanhan Suomessa – tuossa virkamiesten paratiisissa. Kulutkin täytyy luonnollisesti kattaa, ja samalla kuitenkin festivaalin laatu halutaan pitää mahdollisimman korkeana kaikilla osa-alueilla. Tuskan järjestäjille tärkein tavoite on ollut aina se, että Tuska on festivaalivierailleen kokonaisvaltaisesti viihtyisä kokemus ja bändikattaus on aina monipuolinen sekä ajankohtainen. Kaikki tämä on ollut ja on edelleen tärkeämpää kuin sokea voitontavoittelu; se että kävijämäärää olisi puusilmäisesti aina vain kasvatettu vuosi vuodelta ja lippujen hintoja nostettu tarjoamatta kunnon lisäarvoa. Nämä ovat varmasti tärkeimpiä Tuskan menestyksen ja jatkumon avaintekijöitä.

Kirjassa on monta mielenkiintoista tarinaa niin esiintyjistä kuin Tuskan muistakin sidosryhmistä. Kirja on upeasti kuvitettu ja se imaisee lukijansa helposti mukaansa, ja Tuskassa juhlineille kirja taatusti virittää nostalgisen muisteluhetken jos toisenkin niistä omista Tuska-kokemuksista. Kirjaa voi kuitenkin suositella kaikille metallimusiikin ystäville huolimatta siitä onko koskaan käynyt Tuska-festivaaleilla tai ei, mutta pieni varoituksen sana Tuska-neitsyeille; Tuska 20 vuotta -teos voi nimittäin sytyttää kipinän suunnata kulkunsa ensi vuoden heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kohti Suvisaaren tapahtumakenttää. Sarvet tanassa, tietysti. Joko näet kaasukellon ääriviivat horisontissa?

Tuska 20 vuotta
Jone Nikula

Like kustannus
Sivuja: 227


LISÄÄ JUTTUJA:

Mikko Kivinen Mario Kart 8 Deluxe