Turtle Beach Impact 600

30.07.2016

Pelinäppäimistön erottaa normaalista peruskäyttöön suunnitellusta näppäimistöstä jo paketin painosta, eikä Impact 600 ole mikään poikkeus tähän sääntöön. Metallivahvisteinen näppäimistö on painava, erittäin tukevan oloinen pöydälle asetettuna, eikä se painonsa ja kumitassujen johdosta liiku levottomasti pitkin pöytää edes kiivaiden pelisessioidenkaan aikana. Kokonsa puolesta näppäimistö on kuitenkin normaali, eikä se vie pöydältä tilaa yhtään sen enempää, kuin joku toinen normaali näppäimistö veisi. Näppäimistön USB-piuha on paksu, punottu sekä kestävän oloinen.

Hiljainenhan näppäimistö ei tietenkään ole, eikä sen mekaanisena näppäimistönä kuulukkaan olla, vaan tekniikasta vastaavat Cherryn Brown MX -kytkimet naksuvat painalluksien yhteydessä oikein mukavasti. Näppäintuntuma on loistava, mikä on tietysti pelaamista ajatellen tärkeää. True N-key rollover -ominaisuus mahdollistaa puskurin roolissa sen, että painallukset rekisteröityvät oikeassa järjestyksessä, ja ne suoritetaan ajallaan. En ainakaan huomannut missään vaiheessa pelaamisieni aikana, että jotkin painallukset olisivat jääneet rekisteröitymättä.

Näin toimittajan roolia ajatellen, kirjoitustuntuma on itselle myös ensiarvoisen tärkeä. Henkilökohtaisesti en tekisi sellaisella näppäimistöllä yhtään mitään, millä ei olisi hyvä kirjoittaa. Käyttäisin korkeintaan lyömävälineenä. Ilokseni huomasin kuitenkin heti, että Impact 600:lla kirjoittaminen on miellyttävää, joka johtuu varmasti jo näppäimien standardikoosta ja -asettelusta. Näppäimistöön vaihtamisen jälkeen minun ei siis tarvinnut ollenkaan opetella “kirjoittamaan uudestaan”, vaan kaikki oli jo oikeilla paikoilla ja tuntui oikealta.

Naksuvaa kauneutta

Impact 600Muotoilunsa puolesta Impact 600 noudattaa hyvin tuttua ja klassista mallia, eikä mitään design-haihattelua ole havaittavissa. Tällainen rehellinen näppäimistö sopii ainakin omaan silmään huomattavasti paremmin kuin jokin virtaviivaistettu ja pyöristetyillä muodoilla pilattu näppäimistö, joita monet uusista näppäimistöistä usein ovat. “Näppäimistö saa olla minkä värinen tahansa, kunhan se on musta”, ovat Turtle Beachilla varmaankin ajatelleet, Henry Fordin kuuluisaa tokaisua vapaasti lainaten.

Oikeassahan he ovat olleet. Musta näppäimistö ja laserkaiverretut näppäimet punaisella taustavalaisulla näyttävät etenkin pimeässä oikein komealta, ja se käy myös hyvin yksiin valmistajan Grip 500 -pelihiiren kanssa. Taustavalon kirkkautta voi myös erikseen säädellä, ja sen saa myös “hengittämään” niin halutessaan. Jotkut ehkä kaipaisivat muitakin värivaihtoehtoja ja mahdollisuutta vaikuttaa väriin enemmänkin, mutta valitettavasti mitään RGB-säätöjä ei valon suhteen ole. Ainakaan itseäni tämä ei häirinnyt, vaan tykkäsin punaisesta hehkusta.

Yksi ominaisuus mitä jäin hieman kaipaamaan, olisi ollut mahdollisuus näppäimistöstä löytyvään USB-porttiin. Tällainen löytyy esimerkiksi kalliimmasta Impact 700 -mallista. Onhan noita USB-portteja tietysti melko lähettyvillä noin muutenkin, mutta jonnekin näppäimistön perälle sijoitettu portti olisi ollut melko kätevällä paikalla.

Makrot haltuun

Turtle Beach Impact 600Näppäimistössä on myös sekä tuki-, että tallennusmuisti makroille. Makrojen suhteen ei tarvita mitään ohjelmaa, vaan kaikki onnistuu näppäimistön kautta. Tämä on ihan kätevä ominaisuus, vaikka kestikin hetki opetella kuinka ne tehdään, ja lopulta se olikin melko yksinkertainen toimenpide. Makroille en ole itse vielä ikinä löytänyt mitään tarvetta missään pelissä, mutta niille joille ominaisuus on tarpeen, Impact 600 tarjoaa selkeän työkalun. Olisi voinut olla ehkä ihan kiva, jos makrojen hallintaan ja ohjelmoimiseen olisi myös löytynyt jokin ohjelmisto, hieman Grip 500:n konfigurointiohjelman tavoin, mutta sellaista ei ole valitettavasti tarjolla. Toki makrojen ohjelmointi onnistuu myös näppäimistöltäkin suoraan, ja kuten sanottua, se on kuitenkin lopulta melko simppeli toimenpide.

Turtle Beachin Impact 600 vaikuttaa siis kaikin puolin oikein kestävältä ja tukevalta näppäimistöltä, jolla on ollut kaiken lisäksi oikein hyvä pelata ja kirjoittaa. Näppäimistöä tuntui heti alusta asti luontevalta käyttää, enkä hieman alle vajaan kuukauden käyttöjakson aikana ole huomannut siinä oikeastaan mitään varsinaisesti negatiivista, vain noita pieniä puutteita, joista mainitsin jo ylempänä. Noin 90 euroa maksavana näppäimistö on ehkä hieman tyyris, mutta se ainakin vastaa omia tarpeitani ja tuntuu myös sellaiselta, että sitä ei tarvitse todellakaan olla ihan heti vaihtamassa toiseen.

Turtle Beach Impact 600

Valmistaja: Turtle Beach
Tyyppi: Näppäimistö
Malli: Turtle Beach Impact 600
Hinta: n. 90 EUR
Testijakso: 4 vk


LISÄÄ JUTTUJA:

Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana Maija Vilkkumaa Mount Ninji