Turtle Beach Grip 500

23.07.2016

Ensivaikutelma Turtle Beach Grip 500 -pelihiirestä on positiivinen. Tyylikkään paketin sisältä paljastuu designiltaan konservatiivista muotoilua oleva hiiri, joka on tyylikkään musta, ilman mitään silmiin pistävää rakenteellista ominaisuutta. Kun hiiren on kytkenyt kiinni, syttyy sen valolla varustettu rulla, sekä edessä olevat pienet valot ja hiiren perässä oleva Turtle Beach -logo hehkumaan punaisena, joka tuo hienoa kontrastia yhdessä mustan värin kanssa.

Hiiri on melko iso, mutta se sopii silti erittäin hyvin käteen. Sen tyylikäs ja sileä mattapinta tuntuu materiaalina kämmentä vasten oikein hyvältä, mutta myös hieman liukkaan oloiselta. Tämä herättää pienen pelon siitä, että pysyykö ote hiirestä kuinka hyvin, kun sitä käyttää kiihkeiden pelikähinöiden aikana tai jos kädet alkavat hikoamaan, mutta ainakin omassa kädessä hiiri on pysynyt hyvin, jopa hieman pidempien ja perspirointia aiheuttavien pelisessioiden aikana.

Normaalien vasen-oikea-painikkeiden ja rullan lisäksi – jota voi tietysti myös painaa – hiiressä on vasemmalla sivulla kolme painiketta, sekä rullan yläpuolella oleva pienempi painike. Tällä napilla voi säätää hiiren DPI-herkkyyttä, eli sitä kuinka nopea hiiri on X- ja Y-akseleilla, valitsemalla mieleisensä neljästä vaihtoehdosta. DPI-painike voi tulla tarpeen, etenkin tarkkuuta vaativissa toimissa, joskin nopein säädöistä tuntui jo itselle villiltä. Näiden mainittujen lisäksi hiiren pohjassa on vielä pieni nappi, jolla voi vaihtaa hiiren tallennettuja profiileita, joita voi olla viisi erilaista. Profiilit tallentuvat itse hiireen, joten niiden pitäisi toimia myös muissa koneissa suoraan.

Turtle Beach Grip 500Rulla tuntuu jämäkältä käyttää ja sen valaisun takia hiiri on myös helppo löytää pimeässä pöydältä, ettei pelkkään käsikopeloon ole pakko luottaa. Sivussa olevat painikkeet ovat mukava lisä ja kätevästi peukalon ulottuvilla, teoriassa, mutta ainakin omaan käteen etumaisin painike oli hieman liian edessä, että olisin saanut painettua sitä luonnollisesti, ilman että hieman liikuttaisin kättäni sitä varten tarkoituksella. Tarvittava liike ei ole toki mitenkään kovin suuri, mutta se tuntuu silti hieman epäintuitiiviselta ja nopeissa pelitilanteissa ehkä turhan hankalalta tehdä, vielä kun nopeasti klikkaaminen saattaa vähän heilauttaa hiirtä sivusuunnassa. Minulla on tosin melko pienet kädet, joten isompikätiselle jättikouralla ei ole tätä samaa ongelmaa.

Ohjelmoitava toiminnallisuus

Grip 500:n perusprofiili on jo itsessään hyvä, mutta kaikki sen painikkeet ovat ohjelmoitavissa omalla konfigurointiohjelmalla, joten jos on jotain erikoistarpeita hiirelle, niin tämä tarjoaa jo melko hyvät säätömahdollisuudet. Muutama ylimääräinen painike hiiressä kuulostaa aina hyvältä idealta. Editorilla pystyy myös nauhoittamaan monimutkaisempia macrotoimintoja painallusten taakse, joten myös hieman hankalammat näppäimistökombinaatiot ja muut onnistuvat hyvin. Rullan väriä pystyy myös vaihtamaan konfiguroinnissa, mutta harmillisesti hiiren etu- ja takavaloon se ei pääse käsiksi, niin jotenkin tuo pelkkä rullan värin vaihtaminen tuntuu harmilliselta, vaikka sillä varmasti onkin lähinnä tarkoitus viestiä valittua profiilia.

Hiiren mukana toimitetussa lyhyessä pikaoppaassa on mukana linkki ohjelmiston lataamiseksi. Valitettavasti linkki on virheellinen ja minulla oli muutenkin hieman vaikeuksia löytää ohjelma edes valmistajan sivuilta. Tämä toivottavasti korjataan, sillä jouduin itse lataamaan ohjelman joltain kolmannen osapuolen sivulta, mikä ei täysin herättänyt luottamusta, mutta osoittautui kuitenkin juuri siksi miksi luvattiinkin. Ohjelma on kuitenkin selkeä ja helppokäyttöinen, joten se kannattaa ladata.

Sanoisin, että Turtle Beach Grip 500 on kaikinpuolin oikein asiallinen pelihiiri, lukuun ottamatta pieniä ongelmiaan, joista jo tarkemmin kerroinkin. Omalla kohdalla olisi ehkä syntynyt kuitenkin kielteinen ostopäätös tuon omalle peukalolle sopimattoman sivupainikkeiden sijoittelun takia. Hiirellä on kuitenkin hintaa lähemmäs sata euroa, niin sen pitää kyllä mielestäni sopia käteen täydellisesti. Eli jos on pienehkö käsi, hiirtä kannattaa hieman tunnustella kourassa ja käydä sivunapit läpi, että sopivatko ne kuinka hyvin omaan otteeseen.

Turtle Beach Grip 500

Valmistaja: Turtle Beach
Tyyppi: Hiiri
Malli: Turtle Beach Grip 500
Hinta: Noin 80€
Testijakso: 4 viikkoa


LISÄÄ JUTTUJA:

Lights Out jäälohikäärme – George R.R. Martin Heli Laaksonen, Helil Kyläs