Tuntematon sotilas

Paras suomalainen sotaelokuva tähän asti

Väkevä, tunnelmallinen, inhimillinen ja realistinen – näillä adjektiiveilla sopii kuvailla Aku Louhimiehen versiota Tuntematon Sotilas -elokuvasta.

Louhimiehen version taustalla toimii Väinö Linnan kirjoittama teos Sotaromaani. Aikaisemmin elokuvaversiointiin on tarttunut muun muassa teatraalisuuteen nojaava Edvin Laineen versio, jossa tosin autenttisen kokemuksen tarjosivat näyttelijät, jotka olivat todistaneet sodan kauhuja rintamalla. Toisena versiona myöhemmin 1980-luvulla nähtiin sotakriittisempää näkemystä ammentava Rauni Mollbergin versio.

Elokuva oli tasapainoinen yhdistelmä Mollbergin ja Laineen versioita. Kuvaus oli erittäin kaunista katsottavaa ja tunnepaletti liikkui synkemmistä sävyistä aika-ajoittain hilpeisiinkin hetkiin. Kameratyöskentelyssä hyödynnettiin melko runsaasti erikoislähikuvaa ja lähikuvaa, näillä saatiin katsojaan tarttumaan autenttisia tunteita rintamalta – ja sotilaista väkevästi inhimillisyys ja yksiöllisyys esiin. Kotirintama oli tuotu myös hyvin esiin – ja feminiinisyys, joka aikaisemmista versioista uupui. Kotirintamasta annettiin ehkä turhankin puhtoinen kuva, mutta tämä ei päässyt immersiota rikkomaan. Musiikki istui myös elokuvan tunnelmaan erinomaisesti.

Ennakkoon itseäni mietityttäneet näyttelijävalinnat, kuten Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen pyyhkivät kuitenkin nopeasti epäilyksen pois ja tekivät uransa parhaat roolisuoritukset tähän asti. Muut näyttelijät kuten Eero Aho, Hannes Suominen, Juho Milonoff ja Arttu Kapulainen ansaitsevat erityismaininnan. Mukaan oli mahtunut myös eräs suomalainen, nyt nimeämättömäksi jäävä näyttelijä ns. cameo-rooliin.

Negatiivisia puolia Louhimiehen versiossa olivat esimerkiksi seisomarangaistus kohtauksen pois jättäminen ja Lehdon etäinen, lähes statistinen rooli elokuvassa.

Joillekin Tuntematon sotilas on vain sotaelokuva muiden joukossa: toisille se taas merkitsee enemmän. Elokuva herätti todella paljon liikutuksen tunteita, ja se on positiivinen merkki. Kyseessä on paras suomalainen sotaelokuva tähän asti.

Elokuvan virallinen kotisivu

Tuntematon sotilas
Ohjaus: Aku Louhimies

Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy
Ensi-ilta: 27.10.2017


LISÄÄ JUTTUJA:

Tärpit 2015 Kaapuveikko 4 - Karhujen sukua samae