Tulvaklubi – Looptroop Rockers, Paleface, Eevil Stöö & Koksukoo

Ankarat hiphop-bileet tyhjässä hallissa

07.05.2019
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Pistin jo hyvissä ajoin merkille, että toukokuun alussa olisi luvassa hurja kattaus urbaania musiikkia Oulun Club Teatriassa. Vappuviikolla jo ehdin unohtaa, että perjantaina 3.5 vietettäisiin Tulvaklubi kovatasoisten hiphop-artistien johdolla. Ruotsalainen legenda Looptroop Rockers sekä kotimaiset ykkösnimet Paleface ja Eevil Stöö & Koksukoo olivat tulossa valtaamaan Teatrian lavan.

Perjantaina luen viestit ja huomaan, että illalla olisi juttukeikka. Enää ei ehdi valmistautua, joten on lähdettävä takki auki. Matkalla napitan takin tiukasti kiinni, sillä Ouluun on iskenyt takatalvi. Lumituisku iskee vaakasuoraan silmiin ja maiharien alla narskuu. Fiilis ei ole ihan katossa.

Bussissa muutamalla hyperaktiivisella teinillä on sama matka, ja salmiakkivirvoke kiertää kädestä käteen. Nuorten into ja energia alkaa tarttua, vaikka hampaat siinä tahmaantuu.

Perillä odottaa tyhjä halli. Club Teatria syö helposti 4 000 henkeä, ja muutama kymmenen ihmistä on maastoutunut hallin seinille. Kansainvälisilläkin areenoilla loistanut DJ Loasteeze pyörittää levyjä taustalla.

Ennen keikkaa tupakkipaikalla on leppoisa tunnelma.

Evil Stöö saattaa olla ninja

Kommandopipoinen hiphoprapin supersankari Evil Stöö aloittaa bileet vakuuttavasti. Stöö ja supertuottaja Koksukoo julkaisivat juuri tömäkän lätyn Saattaa olla ninja. Setti koostuu pääosin uusista biiseistä ja tapaamme taas Pikku Herkon, jo kaipaamamme ystävän.

Stöö on yhtä aikaa traaginen ja koominen – mutta meno on lopulta aika synkkää. Veto on ennemminkin vangitseva kuin riemukas. Tiivis setti uusia biisejä toimii livenä, vaikka yleisönä on vain eturivi. Sankari sylkee riimejä, ja pari tyttöä tanssii.

Evil Stöön levynjulkkarikeikka oli Tulvaklubilla.

Evil Stöön levynjulkkarikeikka oli Tulvaklubilla.

Paleface räpäyttää ammattitaidolla ja tyylillä

Palefacen edellisestä omasta klubikeikasta Oulussa on noin kolme ja puoli vuotta. Kotimaisen hiphopin shamaania on ehditty jo odotella pohjoiseen. Rohkeasti kantaa ottava pitkän linjan rap-artisti sopii illan kattaukseen, sillä myös Looptroop Rockers tunnetaan voimakkaasta sanomastaan.

Hiphop-piirit vaikuttavat usein sivustakin katsottuna sopuisalta perheeltä. Looptroopin rastapää Promoe ja Paleface vaikuttivat yhdessä jokunen vuosi sitten kokonpanossa Conscius Youths, joten klubilla oli tuttuja.

Keikka tärähtää käyntiin kunnon volyymilla. Valtava halli kaikuu, ja homma kuulostaa kamalalta. Vaihdan paikkaa, miksaaja tekee jotain tai sitten hitaat aivot vaan tottuvat ottamaan meiningin vastaan.

Sanat alkavat erottua ja uudet sovitukset tutuista biiseistä jytkyvät sieluun – ainakin jos sielu on rinnassa. Lavalla ovat energiat kohdallaan ja yleisö otetaan saman tien hanskaan. Tällä porukalla ei kummoista yhteislaulua saada aikaan, mutta kädet ovat ilmassa heti kun maestro käskee.

Paleface loistaa valoissa ja nostattaa kädet ilmaan.

Paleface loistaa valoissa ja nostattaa kädet ilmaan.

Ikivanhat tekosyyt, kuten vain kourallinen yleisöä ja akustiikaltaan mahdoton typötyhjä halli eivät estä reipasta ja ammatilla vedettyä keikkaa. Vaikka musakeikat ovat parhaimmillaan juuri hieno kollektiivinen kokemus, en tässä vaiheessa jaksa enää harmitella. Paleface sai veren kiertämään, ja oli kerrankin tilaa liikkua ja valita paikkansa.

Earth First! Karri "Paleface" Miettiseltä ilmestyy tässä kuussa teos, Kolmetoista kertaa kovempi - Räppärin käsikirja.

Earth First! Karri ”Paleface” Miettiseltä ilmestyy tässä kuussa teos, Kolmetoista kertaa kovempi – Räppärin käsikirja.

Looptroop Rockers on raivoisa trippi

Kuulin, että Looptroop on nähtävä elävänä. Mc:t Promoe, Supreme ja CosM.I.C. sekä DJ/tuottaja Embee ovat kuulemma lavalla pitelemättömiä. Nyt ei tarvinnut pettyä, sillä meno oli kaikin puolin raivokasta.

Volyymit on nakattu surutta kaakkoon, valojen vilke, liike ja sanatulitus hengästyttää heti alkuun. Tämä porukka on tykittänyt tiukkaa sanomaa jo vuodesta 1992, mutta vuodet eivät ole hidastaneet menoa. Don´t Hate the Player ja läpimurtohitti Long arm of the Law (2000), jysähtävät tajuntaan.

Looptroop Rockers ei lavalla säästä energiaa.

Looptroop Rockers ei lavalla säästä energiaa.

Ankara yhteiskunnallinen sanoma välittyy kehollisena tunteena. Valtava äänenpaine järjestää sisuskalut uudelleen. Ilman laittomia stimulanttejakin, tietoinen mieli karkaa jonnekin tässä aistiärsykkeiden myrskyssä. Järisyttävä keikkakokemus.

Looptroop- kokemus avaa kaikki aistit

Looptroop- kokemus avaa kaikki aistit

Tulvaklubin jälkeen takki on tyhjä. Harmittavasti niin oli paikkakin. Opiskelijapaikkakunnalla vappu samalla viikolla verotti varmarasti keikkayleisöä. Lumipyrystäkään ei varmasti ollut apua. Näin hieno tapahtuma olisi ansainnut suosion ja valtavasti lisää kokijoita.
LISÄÄ JUTTUJA:

Mika Nyyssölä - Giant Killerin treeniatlas Scandinavian Music Group – Baabel