Tuhansien äänien mies vie ääniseikkailuun

22.03.2016
Teksti:
Kuvat:
P

Ääniseikkailu. Tapahtuma, jossa ihmisen tuottamat äänet ovat pääosassa. Matkaoppaana toimii alan uranuurtaja Michael Winslow.

Michael Winslow on tuttu varmasti useimmille 1970- ja 1980-luvuilla syntyneille erityisesti Poliisiopisto-elokuvien Larvell Jonesina, mutta hän on esiintynyt myös elokuvissa Spaceballs ja Gremlins. Poliisiopistosta ja Spaceballsista on luvassa kuluvan vuoden aikana uudet jatko-osat, joissa Winslowkin jälleen nähdään. Maaliskuun 20. päivänä loppuunmyyty Tampereen Pakkahuone täyttyi stand upin ja elokuvan ystävistä, kun Winslow toi Sound Adventure -kiertueensa paikkakunnalle.

Lavaa oli lämmittelemässä kotimainen moottoriturpa Rudi Rok, jonka esitys keskittyi enimmäkseen esittelemään mistä ihmisen tuottamissa ääniefekteissä oikeastaan on kyse. Jo pelkästään äänien esittely ja niihin liittyvät koomiset kommentit olivat omiaan herättelemään yleisön nauruhermoja. Kun sitten päästiin Cheek-navigaattoriin ja mopoautojen äänimaailmaan asti, yleisö nauroi katketakseen. Mutta parempaa oli vielä luvassa, kun illan päähenkilö asteli lavalle.

Michael Winslow, Pakkahuone, Tampere

Michael Winslow valloitti Pakkahuoneen suvereenisti. Kuva: Nina Hurme

Selvästi hyväntuulinen Winslow otti lavan haltuunsa välittömästi ja suvereenisti, eikä naurusta tullut loppua ennen esityksen päättymistä. Esityksen aikana kerrottiin kaikki, mitä yleisön pitääkin tietää. Esimerkiksi elokuvakohtauksissa Winslow selitti mistä on kyse ja mitä ääniä hän kohtauksessa tuottaa. Esityksessä käsitellyt elokuvat eivät kuitenkaan olleet sellaisia, joissa Winslow esiintyy itse, vaan käsittelyyn päätyivät muun muassa kung fu -elokuvat ja Star Wars.

Winslow vakuuttaa paitsi ääniefekteillään, myös ilmeikkyydellään, jota hän vielä tukee erilaisen rekvisiitan avulla. Erilaisia hahmoja imitoidessaan hän käyttää peruukkeja, ja kyseessä oleville henkilöille tyypillisiä ilmeitä ja eleitä. Erityisen ilmeikkäitä olivat Winslow’n tulkinnat Louis Armstrongista ja Jimi Hendrixistä.

Myös aivan tavalliset ihmiset ja tilanteet pääsivät käsittelyyn. Winslow esitti vakuuttavasti niin lentoemäntää, kiinalaisen ravintolan tarjoilijaa kuin wc:n ulkopuolelle käsilaukun kanssa jätettyä miestäkin. Näihinkin tilanteisiin saadaan huomattavaa huumoria, kun niihin liitetään koomista keskustelua ja hyvin tuotettuja ääniefektejä. Lähes kaikki miehethän esimerkiksi tietävät miten typeräksi itsensä tuntee odotellessaan tyttöystävää tämän käsilaukun kanssa.

Ilta poikkesi monella tavoin perinteisestä standupista, sillä pääpaino molemmissa esityksissä oli nimenomaan erilaisten asioiden äänten jäljittelyssä. Toki oman osansa saivat jo edellä mainitut julkisuuden henkilöt ja erityisesti Winslow’n esityksessä myös elokuvat ja musiikki. Winslow toimii muun muassa niin vakuuttavana sähkökitarana, että katsoja alkaa epäillä lavasteissa olevan piilossa muusikoita.

Esityksen päätteeksi yleisö tarjosi esiintyjille suosionosoitukset seisaallaan ja tämän nauruterapian jälkeen se onkin pelkästään ansaittua. Mikäli mahdollisuus vielä siunaantuu, voi tätä esitystä suositella kaikille, joiden mielestä ääniefekteillä tuettu esiintyminen on viihdyttävää.
LISÄÄ JUTTUJA:

elämänibändit Bättre Folk 2018 Lemmy