Tuhannet äänitteet vaihtavat omistajaa levymessuilla

02.10.2017
Teksti:

Vaikka suoratoistopalvelut ovat vieneet suuren joukon musiikinkuuntelijoita ja -kerääjiä mukanaan, oikea äänilevy on edelleen suosittu. Levyjä kerätään vanhaan tapaan ja vinyyliformaatti nostaa taas suosiotaan. Yksi tapa löytää unohdettuja klassikoita kaikista genreistä, vanhaa ja uutta, on käydä levymessuilla. Oulun levymessut järjestetään lokakuun ensimäisenä lauantaina Ravintola Rauhalassa.

Lauantaina 7. lokakuuta Ouluun levymessuja järjestävä Jari Meistamo kertoo, millaisesta tapahtumasta on kyse.

– Ennakkomielenkiinnosta päätellen Rauhalan levymessut tulevat olemaan täynnä.

Jotta kynnys saapua paikalle olisi mahdollisimman alhainen, siihenkin on keinot.

– Yhtenä houkutteena on ilmainen sisäänpääsy, eli ei tarvitse todellakaan maksaa päästäkseen hipelöimään levyjä. Sitähän ei koskaan tiedä millaisia fiilisostajia sitten paikalle ilmaantuu tuon myötä.

Tarjonta tulee olemaan hyvin laaja.

– Oulun levymessuilta tulee löytymään parikymmentä myyjää ja tuhansia äänitteitä. Kasetit, cd-levyt, vinyylit ja devareitakin. Mutta pääpaino tulee olemaan vinyyleissä, ehdottomasti, Meistamo lupailee.

Levyjen keräilijöille levymessut ovat oikein kutkuttavia paikkoja löytää kadonneita aarteita, tehdä heräteostoja sekä suuria löytöjä.

– Voisin ehkä ääneen sanoa, että mikään ei ole mieltä rauhoittavampaa tekemistä arkielämään rinnastettuna kuin levylaatikoiden plärääminen. Keskityt tekemään löytöjä ja kun se joku himoittu nimike sieltä pompsahtaa esiin, niin ai ai!

– Siitä saa paremmat adrenaliinikiksit kuin vaikkapa nyt rankan treenaamisen jälkeen. Rahan haaskausta, sanovat jotkut tietämättömät tästäkin aiheesta. Mieluimmin minä laitan vähäiset rahani levyyn kuin kaataisin sen kurkusta juoman muodossa alas. Sitä paitsi, levyjen arvohan nousee – varsinkin vinyylipuolella. Ja onhan kaupanteko myös sosiaalinen tapahtuma, jossa voi höpötellä mukavia ja lähteä sitten kotiin hymy korvilla kuuntelemaan uusia hankintoja.

Keskimääräistä asiakasta on etukäteen tietenkin vaikea tietää, mutta jonkinlainen näppituntuma aiheesta on.

– Keskimääräinen tai tyypillinen on ehkä mies, noin reilu kolmikymppinen. Tulee paikalle katselemaan ja tekee ostoksia muutaman levyn verran. Sitten löytyy ensikertalaisia, joita ehkä jopa ujostuttaa tulla paikalle ja vastakkainen puoli on niin sanottu hardcore user, joka ostaa paksun lompakon ja vinyylikiimansa turvin kaiken haluamansa. Jälkimmäisiä kyllä katselisin mielellään enemmänkin ainakin myyjän näkökulmasta.

Vinyyli ei kuollutkaan

Äänilevyjen katoamisesta on vauhkottu pitkään. Todellisuus on kuitenkin toinen ja levyjä kerätään vanhaan malliin. Vinyylialbumien ja -sinkkujen myynti käy kiihtyvään tahtiin. Aina ei näin kuitenkaan ole ollut.

– Vinyylihän on periaatteessa ollut olemassa aina. Sen suosio on vain tehnyt laskua ja nousua kaikkien näiden uusien formaattien marssiessa esiin. Jonkinlainen notkahdus nähtiin kyllä varsin rajulla tavalla 1990-luvun alkupuolella ainakin täällä Suomessa, kun Anttila ilmoitti, ettei vinyyliä tulla heidän valikoimissaan näkemään ja levy-yhtiöillä tuli kiire dumpata vinyylit halvalla eteenpäin. Murroskauttahan siinä elettiin, eikä tuolloisessa lama-Suomessa kyetty siirtymään cd-aikaan ihan tuosta noin vain.

Vinyylilevyt meinasivat olla yhteen aikaan jo hyvinkin tuhoon tuomittu formaatti kaupallisessa mielessä ja niitä yritettiin jopa hävittää vaikka väkisin.

– Jälkeenpäin kuullut kauhutarinat vinyylilevyjen tuhoamisesta ovat saaneet ihokarvat pystyyn. Jo lopettaneen Oulun Keskustan Antikvariaatin kiva myyjätär kertoi tästä hyvän esimerkin ja itkuhan siinä meinasi päästä. Ehken edes halua tietää, millaisia nykyisiä keräilyharvinaisuuksia on päätynyt kaatopaikalle kappaleiksi pilkottuina. Varastoa kun oli tyhjätty, tässä on levy ja tässä on moukari -periaatteella, aivan kuin olisi syyttömiä teloitettu, hemmetti!

Meistamo on järjestänyt aiemmin erilaisia musiikkitapahtumia, mutta kokemusta levymessujen järjestämisestä ei ole. Kaikki tapahtumajärjestäminen on kuitenkin lähtökohtaisesti aika samanlaista.

– Aiempaa kokemusta levymessujen järjestämisestä ei ole, mutta eiköhän tuo pitkäaikainen tapahtumajärkkääminen ole opettanut, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Siksipä messut pidetään nyt lähtöviivalla pienemmällä paikalla ja toivoakseni näitä saadaan jatkossa kasvatettua. Mikään ei olisi masentavampaa kuin nähdä, että tuli buukattua liian iso paikka ja vuokria maksellaan sitten vielä sukulaisten ennakkoperinnöistä. Hissukseen, maltilla kasvamaan ja kaikilla on kivaa – niin myyjillä kuin asiakkaillakin.

Toki Meistamokin on aiemmin levymessuilla käynyt ja pitänyt silmällä tiettyjä tärkeitä asioita järjestäjän näkökulmasta.

– Asiakkaana olen messuilla pyörinyt ja yrittänyt vähän miettiä samalla, mitä tapahtumasta kaipaisin, jos vastaavat joskus järjestäisin. Ihmeellistä kyllä, hyvin vähän olen niiltä sitten mitään ostanut. Siinä mielessä mulla on käynyt mukavasti, että tulevilta messuilta löytyy genrestä riippumatta hyvää tavaraa – kantrista kuolonmetalliin ja alternativesta räppiin, Eino Grönistä Xysmaan. Ja hyvä niin.

Psychedelica Records

Meistamolle levyt sekä niiden ostajat ovat tuttuja vuosien varrelta ja mies luotsaa Psychedelica Records -levy-yhtiötä.

– Psychedelica Records perustettiin keväällä 1998 Hemminki P. -yhtyeen levyä varten. Nimen keksi tuolloin Olli Linna, tuo maanmainio mies, ystävänä ja seuramiehenä, mutta joka poistui keskuudestamme jo ihan liian varhain syksyllä 2002. Nimen halusin pitää käytössä kunnoituksena hienon miehen muistolle.

Psychedelica Recordsin julkaisuja.

Psychedelica Records on julkaissut kohta parinkymmenen vuoden olemassaolonsa aikana jo kunnioitettavan määrän musiikkia.

– Julkaisuja on tullut päälle neljäkymmentä. Pari ihan listahittiäkin löytyy, mutta vastaavasti niitä huteja siihen perään.

Lafka uudisti verkkokauppansa aivan hetki sitten.

– Verkkokauppa tosiaan pyrähti auki äsken ja valikoimaa tullaan lisäämään koko ajan. Tätäkin maltilla ja harkiten, ei ole mitään mukavampaa kuin huomata tilanneensa yhtä ainoaa nimikettä myyntiin 50 kappaletta ja kaupaksi käy kaksi, muiden jäädessä seinäkoristeeksi, Meistamo vastaa tuttuun tyyliinsä.

Psychedelica Recordsin verkkokauppa

 

Oulun levymessut

Lauantaina 7. lokakuuta klo 11.00–16.00

Ravintola Rauhala, Mannenkatu 4

Facebook-event

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Kirby Star Allies Toni Hietomaa Tryer