Trees – s/t

Järvifolkkia pitkiin aamuihin

06.02.2019
Teksti:

Utuinen ja kiireetön elokuinen aamu sekä Trees-yhtyeen nimikkoesikoinen ovat kuin tehtyjä toisilleen. Tässä tunnelmointikokonaisuudessa voisi viettää aamupalan jos toisenkin kauniissa seurassa.

Trees on Saimaan rannalta Savonlinnasta kotoisin tuleva uudehko folk-kokoonpano, jonka biiseistä vastaa kokonaisuudessaan laulaja-kitaristi Santeri Vänttinen. Yhtyeen lead-kitaraa taas soittaa kokoonpanon tunnetuin jäsen Joose Keskitalo, jonka rähjäistä huuliharpputaiturointia on muun muassa aina ilo kuunnella. Rytmiosasto koostuu taas Teemu Muikusta ja Jani Lambergista. Leppoisuus, rauhallisuus ja rakkauden kaipuu kuvaavat tämän levyn tunnelmia parhaiten. Mitään järisyttävän uutta tai erikoista tässä kokonaisuudessa ei ole, mutta ei aina kaikkea tarvitse keksiä uudelleen. Helmikuun lumikaaoksessa viime kesä on vielä kaukana muistoissamme, mutta päivien pidetessä kukonaskeleen kerrallaan voimme lähestyä tämän tahdissa pehmeästi tulevaa kesää.

Levyn aloittavan Loversin svengaava komppi ja lofi-äänimaailma jousineen kuulostavat sekä tuoreelta että vanhalta samaan aikaan, niin kuin itse kirjoittajakin. Biisiä kuunnellessa vain juolahtaa toteamus, että nyt ihoa esille ja paitaa pois. Ja sehän sopii, senkin järvihipit! Ilman kosketusta ei ole tulevaisuutta. Kappale on loistavan haikea aloitus tälle albumille.

Huuliharppu Tomorrow Decidedsin aloituksessa on paljon puhuvaa, että tätä kappaletta on kuunneltava useampaan kertaan. Uusi alku on aina jonkun vaiheen lopetus. Ja joskus ne molemmat sekoittuvat ja se on vain laiffia, kuten edesmennyt mäkikotka Matti Nykänen murjaisi.

What Ever You May Be on herkkä bobdylanmainen balladi, johon huuliharppu tuo erittäin kivan mausteen. Se on kuin chiliä, joka piristää alakuloon pitkän illan jälkeen. Tämän biisin tahdissa pyydetään ja annetaan jo anteeksi, vaikka toinen osapuoli ei ole edes vielä tarpeeksi tuttu. Naamioita on jo liikaa tässä maailmassa, joten riisutaan ne tämän tahdissa ja ollaan aitoja yhdessä.

A New Day päättää komeasti tämän kokonaisuuden. Kitarointi ja jousisoittimet nostattavat väreitä iholle. Ihana ilta päättyy ja on aika mennä nukkumaan. Tähän on ja olisi rauhallista nukahtaa, koska huomenna on onneksi uusi päivä edessä. Toivon mukaan on mahdollista vielä herätä aamun sinessä ja huomata, että vieressä onkin joku josta oikeasti välittää. Hyvää yötä ja huomenta yhdistyvät tässä harmonisesti.

Levy on kokonaisuudessaan kantava ja se tuo jotain uutta Suomen suhteelliseen pieneen folk-skeneen.  Toivottavasti kokoonpano säilyy ja uutta materiaalia on luvassa.

Trees
Trees

Svart Records


LISÄÄ JUTTUJA:

Jenni Vartiainen Death's Gambit Suomessa kummittelee