Trees of Eternity – Hour of the Nightingale

12.11.2016
Teksti:
FIILIS: HAIKEA

Heti alkuun on myönnettävä, että Trees of Eternityn Hour of the Nightingale -albumia on todella hankala kuunnella kovin kriittisellä korvalla pelkkänä musiikkina. Itselleni levy on ikään kuin muistokirjoitus huhtikuussa kuolleelle Aleah Stanbridgelle, jonka ura ja elämä jäivät aivan liian lyhyiksi. Rakastuin Aleahin pehmeään ääneen heti Black Ocean -demon ilmestyttyä, ja on surullista todeta tämän julkaisun jäävän hänen ensimmäiseksi ja viimeiseksi albumikseen.

Musiikillisesti Trees of Eternity mukailee hyvin pitkälti Juha Raivion pääasiallisen yhtyeen, Swallow the Sunin määrittämää linjaa; tunnelmalliset suvantokohdat muuttuvat hyvinkin nopeasti murhaavaksi doom-riffittelyksi. Aleahin enkelimäiset lauluosuudet ikään kuin leijuvat synkän musiikin päällä kauniina huntuna, tukien hienosti lähinnä elämän nurjaa puolta käsitteleviä sanoituksia. Esimerkiksi A Million Tears -kappaletta en ole koskaan pystynyt kuuntelemaan itkemättä. Oikeastaan koko levy on niin synkässä suossa kyntämistä, että käytännössä yksi läpikuuntelukerta päivässä on oman mielenterveyden kannalta maksimi.

Teen oikeastaan epäkriitikkomaisen tempun ja jätän tämän arvostelun todella lyhyeksi ja vajavaiseksi, päättäen sen lyhyeen lainaukseen Sinking Ships -kappaleesta: ”Crack me open or I’ll go down on this sinking ship, don’t leave me to drown”. En näe mitään syytä repostella tätä levyä täysin auki, kuunnelkaa itse. Hour of the Nightingale on ainakin itselleni niin henkilökohtainen kokemus, että en pysty kirjoittamaan siitä mitään sen kummempaa yleispätevää kritiikkiä. Joskus taide on hienompaa, jos sen jättää elämään omaa elämäänsä ilman turhaa selittelyä ja analyysointia.

En voisi kuitenkaan kuvitella Aleahilta Hour of the Nightingalea parempaa perintöä musiikin ystäville.

Trees of Eternity
Hour of the Nightingale

Svart Records
Formaatti: CD / LP


LISÄÄ JUTTUJA:

Steam talviale The killing Lessons, Tappamisen pitkä oppimäärä, Saul Black, Like Ghostrock