Treasure Island

Unohdettu helmi

Aarresaaren 1990-luvun filmatisointi on jäänyt harmillisen vähälle huomiolle ja siitä syystä elokuvasta voisi käyttää metaforaa ”unohdettu helmi”. Fraser C. Hestonin ohjaama Aarresaari (tunnettu myös nimellä: Devil’s Treasure) on realistisuuteen ponnistava elokuva joka pitää hyppysissään katsojaa alusta lähtien. Samalla teos on mielestäni tähän mennessä parhaiten Robert Louis Stevensonin alkup eräistä kirjaa seuraava filmatisointi. Elokuva alunperin esitettiin tv-elokuvana, joten ansaitsemaansa teatterilevitykseen se ei koskaan päässyt.

Elokuvassa vilisee näyttelijöitä, jotka ovat pyhitetty edesmenneiden klassikko näyttelijöiden asemaan jo aikapäiviä sitten muun muassa mukana ovat tutut nimet kuten Christopher Lee, Charlton Heston, Oliver Reed, Pete Postlewhaite. Lisäksi päähenkilön Jim Hawkinsin roolissa vaikuttaa Christian Bale (Amerikan Psycho, The Dark Knight).

Elokuva kertoo nuoresta Jim Hawkinsista, jonka äidin omistamaan majataloon saapuu merimies nimeltään Billy Bones (Oliver Reed). Bones asettuu taloksi ja hänen tapansa aiheuttavat kummastusta ja paheksuntaa – epäilyksen varjon myös Bonesin ylle luo hänen jatkuva tiedustelunsa siitä, onko Jim nähnyt muita merimiehiä alueella ja oudot vierailijat majatalossa aiheuttavat epäilyksiä Bonesin todellisesta kunniallisuudesta. Bones menehtyy liiaallisen juopottelun seurauksena ja tästä seuraa odottamaton konflikti, jotka myöhemmässä elokuvan vaiheessa eskaloituvat ja samalla aarrekartan löytyminen, jonka Jim Hawkins ojentaa tuttavalleen Dr. Liveseylle (Julian Glover). Livesey esittelee kartan ystävälleen Squire Trelawneylle (Richard Johnson) joka miehistön värväämisen jälkeen välittömästi aloittaa seikkailun kohti aarrekartan luvattua aarretta. Kuitenkin laivaan on myös mahtunut mukaan entisiä Billy Bonesin ystäviä kuten Long John Silver (Charlton Heston) joiden aikeet eivät ole ne kunniallisimmat. Loput juonesta jätän kuvailematta, sillä katsojalta erilaiset elokuvan yllätysmomentit saattavat sen vuoksi jäädä kokematta.

Fraser C. Heston ohjaama elokuva on yllättävän autenttinen merirosvomaailman kokemus, jossa ei kaunistella veren vuodatusta, menetyksen tuskaa ja ahneuden hintaa.

Näyttelijät ovat selvästi paneutuneet rooleihinsa ja erityisen maininnan mielestäni ansaitsee Charlton Heston, joka rakentaa Silverin roolin sopivalla julmuuden esiintuomisella, mutta myös eräänlaisena empaattisen, suojelevana isähahmona nuorelle Jim Hawkinsille. Roolit ovat kuin luotuja koko elokuvan näyttelijöiden kavalkaadille – niin luontevasti ne istuvat ulkonäköön ja ehkä osittain todelliseen persoonaan, kuten Oliver Reed alkoholisoituneena merimiehenä. Elokuvan The Chieftainsin soittama musiikki istuu mukaan täydellisesti ja kuvaus on kaunista katseltavaa, sillä erilaisiin historiallisiin lavastuksiin on selvästi paneuduttu ja kamera selvästi nautiskelee pitkään ympäröivistä näkymistä, kuvaajan luottaessa mun muassa pitkiin, maisemaa maalaileviin koko kuviin.

Jim Hawkinsille aarressaarelle lähteminen on seikkailu, jossa korostetun maskuliinisten tapojen ja kulttuurin kautta pojasta kasvetaan mieheksi. Tämän päähenkilömme Jim kokee kertaheitolla, joutuessaan muun muassa tappamaan ihmisen. Tämä herättää hänet maailmaan, jossa vain vahvin selviää. On aikaisempaan viitaten, kuitenkin vaikea arvioida, kuinka todellisesti Aarresaari-elokuva kuvastaa merirosvojen kultaista-aikakautta (n. 1690–1730) ja mukana pyörivien ihmisten elämää.

Mielestäni kuitenkin se on varmaa, että kyseessä on paras merirosvoadaptaatio koskaan, joka on alkanut keräämään ansaitsemaansa arvostusta viime vuosina.

Treasure Island
Ohjaus: Fraser C. Heston

Genre: Seikkailu
1990


LISÄÄ JUTTUJA:

pate mustajärvi, Pate Ikurista – Pauli Antero Mustajärvi Deep Purple The House