Toukokuun musiikkia

Popista death metaliin

03.06.2020
Teksti:

Nousun toukokuun poiminnat tässä, olkaapa hyvät.

Katy Perry – Daisies

Popin kiintotähti Katy Perry julkaisee jo viidennen studioalbuminsa elokuussa. Siitä ennakkopalana julkaistu ensisingle Daisies antaa esimakua tulevasta levystä. Kappaleelle julkaistiin myös elokuvaaja Liza Voloshin kuvaama tunnelmallinen musiikkivideo, jolla kuvataan esikoistaan odottava Perry luonnon keskellä fiilistelemässä. Kaitafilminomainen video istuu biisiin enemmän kuin hyvin. Ehkä itse kappale jää ainakin itselle aluksi vähän valjuksi, mutta useampi kuuntelukerta voi muuttaa asian. Taattua Katy Perryä tämä kuitenkin on. (TK)

Deathgoat – Chainsaw Abortion

Death metal on vanhusten musaa, sanovat nykyteinit. Eipä olisi uskonut näin olevan silloin 90-luvun alussa, kun kuolometallin taimet oli kylvetty. Silloin muinoin esikuvina suomikuololle toimivat etupäässä jenkit ja ruotsalaiset. Entombed, Dismember, Grave ja Nihilist olivat kovinta tappomusaa naapurimaassa ja he erottuivat erityisesti omanlaisella rouhealla soundillaan.

Kotimainen Deathgoat äänittelee vasta ensialbumiaan, jonka on määrä valmistua kuluvan vuoden aikana. Vanhan liiton hurrikuolo on näiden herrojen musiikillinen suuntaus ja soundi möyrii oikein kunnolla entisaikojen hengessä. Erittäin vahva taidonnäyte on tämä Chainsaw Abortion. Sen verran malttamattomina ollaan, ettei biisiä ole vielä edes ehditty masteroida. Noh, ota tästä haltuun taatusti tuoretta kampetta! (PK)

Evelina – Liian vähän, liian myöhään

Suomenkielisen R&B-skenen virtuoosi Evelina julkaisi uuden singlensä 22. toukokuuta otsikolla Liian vähän, liian myöhään. Kappale on uutta Evelinaa sitten alkuvuodesta julkaistun Hitaasti-sinkun jälkeen. Sensuelli kappale on pohdintaa parisuhteen yhdestä suurimmasta ongelmasta eli puhumattomuudesta. Single esittelee Evelinan paitsi vahvaa tulkintaa ja laajaa lauluskaalaa, myös sanoittajan taitoja. Evelina kertoo kappaleesta: ”Tää on selkeesti profiilimpi kappale, mut tuntuu silti jotenki oikealta laittaa tunnelmaltaan tällanen chilli rnb-biisi ulos.” Evelinan tuotantoa en ole aiemmin seurannut juurikaan, mutta tämä kappale tulee muuttamaan asian, ja otettava aiemmat biisit haltuun, sen verran hieno esitys Liian vähän, liian myöhään on. (TK)

Queen x Adam Lambert – You Are The Champions

Ympäri maailma jo tovin aikaa yhdessä kiertäneet legendaarinen Queen-yhtye ja supertähti Adam Lambert julkaisivat vapunpäivänä ensimmäisen yhteiskappaleensa. Kolmikko on muokannut tämän yhden maailman tunnetuimpiin kappaleisiin lukeutuvasta We Are The Champions -ylistyslaulusta koronakaranteeniversion You Are The Champions. Yhtyeen jäsenet Brian May ja Roger Taylor sekä Adam Lambert toteuttivat uuden version vuoden 1977 klassikosta täysin virtuaalisesti Los Angelesin ja Lontoon välillä. Kappaleen tuotot lahjoitetaan suoraan Maailman terveysjärjestö WHO:n Covid-19-yhteisvastuurahastolle. Kyseinen tärkeä rahasto tarjoaa työkalut ja resurssit kriisin etulinjassa työskenteleville terveydenhoitoalan ammattilaisille, sekä mahdollistaa rokotteiden ja lääkkeiden nopeaa kehittämistä.

You Are The Champions -kappale toimii Lambertin tulkitsemana erittäin vakuuttavasti, ja video on koskettava. Väitän, että itse Freddie Mercury olisi antanut hyväksyntänsä tälle versioinnille, sekä Adamille hänen edustajanaan. Sillä onhan Adam juuri sitä kaikkea mitä Queenin solistin tulee ollakin; uskomaton laulaja ja karismaattinen esiintyjä, eikä vähempi riittäisikään tämän yhtyeen riveissä. (TK)

Lady Gaga ft. BLACKPINK Sour Candy

Aikamme kirkkaimpiin supertähtiin lukeutuva Lady Gaga julkaisi 28. toukokuuta keskiyöllä odotetun uuden studioalbuminsa Chromatica. Albumilta on juuri julkaistu myös tuorein sinkkulohkaisu Sour Candy, jolla vierailee supersuosittu k-pop-yhtye BLACKPINK. Vuonna 2016 perustettu tyttöbändi on yhtä kuin eteläkorealaiset Jennie ja Jisoo, korealaisaustralialainen Rosé sekä thaimaalainen Lisa. Kappaleillaan tytöt laulavat ja räppäävät sekä korean että englannin kielellä. Mielenkiintoinen kollaboraatio siis kyseessä.

Sour Candyssa on selkeästi jotain hämärästi tuttua ysärisoundia nykypäivään päivitettynä. Ehdottomasti tanssittava biisi, jonka heti tunnistaa Lady Gagan tuotannoksi. Ja se ei ole huono asia, mutta sen sijaan BLACKPINKin fiittaus tällä biisillä tuntuu vähän päälle liimatulta. Mutta tytöt ovat nättejä videolla ja se lienee ollut tässä pääasia. Gaga taas on loistava kuten aina. (TK)

Silentium – Truth

Keski-Suomesta alkujaan ponnahtanut tunnelmametalliyhtye Silentium oli jo 90-luvulla yksi ensimmäisistä genrensä kovista nimistä. Värikansiin puettu demokasetti oli siihen aikaan harvinaisen laadukkaassa ulkokuoressaan jo houkutteleva, vielä kun musiikki oli tarttuvaa ja varsin omintakeistaniin kovat pisteethän se osakseen sai monen metallinkuuntelijan mielissä. Bändin materiaaliin en sitten vuosikausiin ole juuri perehtynyt, ehkä olisi kuulunut niin tehdä.

Truth on varsin menevä kappale, jossa kitarat ja synat soivat runnovan raskaalla otteella ja laulaja Riina Rinkisen heleä äänimaisema tuo kivaa vastapainoa ja väriä mukaan. Bändi on mennyt pitkin askelin eteen päin vuosien saatossa, ja musiikistaan voi löytää sävyjä monesta metallin nykygenrestä. Truth on voimakas ja samaan aikaan herkkä. Sanoisin sen olevan erittäin pirteä näyttö bändin kunnosta. (PK)

Teksti: Tanja Kyngäs & Petri Klemetti
LISÄÄ JUTTUJA:

Tampere Metal Meeting The Dagger of Amon Ra Operaatio Mekong