Tom of Finland

Elämässä pitää unelmoida

04.03.2017
Teksti:
Fiilis: Intohimoinen

Dome Karukosken ohjaama elämänkertaelokuva Tom of Finland piirtää kuvaa taiteilija Touko Laaksosesta. Elokuva on paikoin traaginenkin kuvaus seksuaaliseen vähemmistöön kuulumisesta jatkosodan jälkeisessä Suomessa. Nykynäkökulmasta on paikoin haastavaa edes tunnistaa, kuinka vaikeaa elämä samaa sukupuolta rakastavien välillä on ollut vain muutama vuosikymmen sitten.

Pääroolissa Pekka Strangin suoritus Touko Laaksosena on elokuvan parasta antia. Hän onnistuu siitä realistisen uskottavasti ja roolisuoritus kannattelee elokuvaa, varsinkin alkupuolen hitaasti etenevän kerronnan aikana. Elokuva tuo Toukon esiin ennen kaikkea taiteilijana. Harmittavasti elokuva jää hyvin pinnalliseksi Toukon mietteiden osalta. Tältä osin elokuva onnistuu herättämään tiedonhalun ymmärtää ja perehtyä tarkemmin taiteilijan ajatusmaailmaan.

Heti alkupuolella on yksi elokuvan suurista sanomista, kun jatkosodan aikana kapteeni Heikki Alijoki (Taisto Oksanen) kehottaa Toukoa unelmoimaan elämässä. Vaikka elokuva ei kerro suoraa, kuinka paljon nämä sanat vaikuttivat Toukon myöhempiin päätöksiin, voi näillä sanoilla aistia olleen merkitystä. Sodan jälkeisenä pula-aikana unelmiin uskominen on kuitenkin haastavaa. Unelmien toteuttamista vie eteenpäin Toukon löytämä elämänkumppani tanssija Veli Mäkinen (Lauri Tilkanen), joka kannustaa lähettämään kuvia maailmalle.

Toukon piirtämät homoeroottiset kuvat päätyvät Los Angelesiin. Ne leviävät Jenkkien sallivammassa ja vapaassa ilmapiirissä, tehden taiteilijasta kuuluisan ja esikuvan homopiireissä, paljon aikaisemmin kuin hän tulee tutuksi suurelle yleisölle. Koko elokuva lähtee todenteolla vauhtiin kun Touko saavuttaa suosiota Amerikassa.

Elokuvassa tuodaan vahvasti esille myös kuinka Touko salasi taiteensa perheeltään. Kuvaavaa on, että hänen taiteilijasisko Kaija (Jessica Grabowsky) toteaa, ettei kummastakaan tullut oikeaa taiteilijaa, tietämättä veljensä saavuttamasta kansainvälisestä menestyksestä. Kun Touko viimein paljastaa teoksensa siskolle, ei tämä ymmärrä veljensä taidetta, vaan uskoo veljensä pilaavan koko suvun maineen. Tämä kuvastaa ilmapiiriä, jossa Touko eli taiteilijana. Katsojalle käy hyvin selväksi, ettei ole voinut olla helppoa työskennellä salailun ja valheen ilmapiirissä, teeskennellen olevansa muuta kuin on. Tässä tarinassa Suomen kielteinen ilmapiiri korostuu Jenkkien sallivan ja avoimen rinnalla.

Tom of Finland on pohjimmiltaan tarina intohimosta taiteeseen ja omaan työhön. Se on tarina myös unelmista ja rohkeudesta tehdä sitä mitä todella elämässä haluaa. Elokuva laittaa pohtimaan suvaitsemattomuutta ja kuinka raskasta on elää kun joutuu salaamaan todellisen minänsä.

Elokuva on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Tom of Finland
Dome Karukoski

Helsinki-filmi
Elokuva


LISÄÄ JUTTUJA:

Sonata Arctica, JCR Tulvaklubi Terassi Mayhem