Tie taipuu

04.10.2016
Teksti:
FIILIS: KUNNIOITTAVA

Sami Yaffa on todellinen maailmankansalainen ja rock-musiikin rautainen ammattilainen, jonka tie on taipunut vuosien varrella suuntaan jos toiseenkin ympäri maailman. Useimmat suomalaiset tuntevat Samin tietysti Hanoi Rocksista ja nykyisin Michael Monroen bändistä sekä Ylen mainiosta Sound Tracker  -televisio-ohjelmasta. Mutta paljon muutakin mies on ehtinyt tehdä, nähdä ja kokea matkallaan, joka jatkuu edelleen ennakkoluulottomasti ja tinkimättömästi musiikin viitoittamalla tiellä.

Tie taipuu -muistelmateos on rehellinen, mutta kaikessa kaunistelemattomuudessaankin siinä on silti positiivinen pohjavire. Tommi Liimatta on kirjoittanut tekstin taidokkaasti siten, että Samin ääni kuuluu siinä aidosti, ja Samihan on todella hyvä tarinaniskijä, persoonana avoin ja lämmin sekä helposti lähestyttävä – kuten on tämä kirjakin. Poiketen monista rock-muistelmista, kirjassa ei mässäillä huumesekoiluilla tai muilla menneisyyden ongelmilla. Vaikeatkin asiat käsitellään, mutta ilman katkeruutta, selittelyä tai surkuttelua. Ketään ei myöskään syyllistetä elämän karikoista tai vastoinkäymisistä, todetaan vain, että näin kävi.

Sami Yaffan elämässä musiikki on ollut aina kiinteästi läsnä jo lapsuudesta alkaen. Hanoi Rocks on luonnollisesti alkusyy siihen, että Yaffa on arvostettu basisti ja musiikintekijä aina rapakon toisella puolellakin, mutta myös siksi että hän on ollut aina utelias ja kokeilunhaluinen kaikessa mitä musiikkiin tulee. Ja mitä kaikkea Samin CV:sta löytyykään; Hanoi Rocksin lisäksi muun muassa Joan Jett & The Black Hearts, New York Dolls sekä oma bändi Mad Juana. Mies on soittanut elävien ja jo edesmenneiden legendojen kanssa, ja kuuluisia nimiä vilahtelee kerronnan lomassa tuon tuostakin ilman brassailua. Henkseleitä ei paukutella, vaikka meriittejä siihen olisi Samin takataskussa enemmän kuin riittävästi.

Sami kertoo muistelmissaan suoraan ja koruttomasti muusikon työstä ja musiikkibisneksen karusta maailmasta, jossa muusikon leipä on pieninä palasina maailmalla, eikä huomisesta ole koskaan täyttä varmuutta. Tie taipuu -kirjasta välittyy Samin vahva rakkaus soittamiseen ja musiikkiin, sekä tinkimätön ote tehdä sellaista musiikkia josta itse pitää, haasteita ja muiden ylenkatsontaa pelkäämättä. Sellainen asenne tuntuu olevan nykypäivänä katoamassa, valitettavasti.

Kirjan luettuani päällimmäinen tunne oli syvä kunnioitus. Sami Yaffa on aina tehnyt omaa juttuaan ja jatkanut eteenpäin, vaikka elämä onkin potkinut mahaan välillä todella pahasti, eikä hän ole jäänyt menneisyytensä vangiksi. Kirjasta jäi erityisesti mieleeni kohta, jossa Sami joutui tekemään päivätöitä henkensä pitimiksi levykaupan myyjänä. Siellä hän myi kaupan asiakkaille Hanoi Rocksin levyjä, kenenkään tunnistamatta kuka levyt heille todellisuudessa oikein möi. Tähteys ja maine ovat katoavaista, mutta ei siihen elämä pääty. Samin inspiroiva elämäntarina on siitä oivallinen esimerkki.

Tie taipuu
Sami Yaffa & Tommi Liimatta

Like Kustannus
Sivuja: 462


LISÄÄ JUTTUJA:

Ruostumaton