This Is Us

Hittidraamaa rapakon takaa

25.01.2019
Teksti:
Kuvat:
Nelonen Media

Suomeen tammikuun alkupuolella rantautunut This Is Us (NBC, 2016-) on kotimaassaan Yhdysvalloissa superhitti. Rapakon takana sarjaa on esitetty pian kolme kautta, Suomessa nautitaan draamaa, komediaa ja romantiikka sekoittavan sarjan ensimmäisistä jaksoista.

This Is Us on monikerroksinen kertomus yhden perheen ja suvun elämänvaiheista. Rebecca (Mandy Moore) ja Jack (Milo Ventimiglia) odottavat sarjan alussa kolmosia ja ovat onnensa kukkuloilla. Onni vaihtuu pian suruun, sillä yksi vauvoista ei selviä vaikeasta synnytyksestä. Samana päivänä sairaalaan tuodaan paloasemalle hylätty vauva, jonka murtunut pariskunta päättää adoptoida. Lapsi tuntuu vieraalle etenkin tuoreen äidin mielestä, mutta aviomiehensä kannustuksella ja myönteisyydellä mieli alkaa kuitenkin kirkastua.

Kerroksia kuin sipulissa

Omaleimaisinta This Is Us -sarjassa on sen aikarakenne. Jaksoissa liikutaan Rebeccan ja Jackin avioliiton ja vanhemmuuden ensiaskelissa, sekä pariskunnan kolmen lapsen nykyisyydessä näiden ollessa aikuisia. Eri aikatasoilla liikkuminen tekee tapahtumien seuraamisesta mielenkiintoista ja on virkistävää vaihtelua perinteiselle kronologiselle aikajärjestykselle.

Sarjaan on saatu ympättyä melkoinen määrä isoja ja raskaita aiheita, mutta niiden käsittely pysyy uskottavana. Kate (Chrissy Metz) on ollut ylipainoinen koko elämänsä. Naisen ajatukset pyörivät koko ajan kehon koon ja ulkonäön ympärillä. Lihavuusryhmässä hän tapaa hauskan Tobyn (Chris Sullivan), jonka kanssa elämä alkaa saada uusia sävyjä.

Katen biologisella veljellä Kevinillä (Justin Hartley) on hänelläkin ulkonäköhuolia. Tämä on suositun tv-sarjan raamikas lihaskimppu, jonka suosio perustuu lähinnä paidatta heilumiseen kameroiden edessä. Kevinin päässä liikkuu kuitenkin paljon muutakin ja tämä alkaa toden teolla turhautua tultuaan arvioiduksi vain atleettisen ulkomuotonsa kautta. Ulkonäköpaineiden parissa painitaan monella eri tasolla, kukin omasta näkökulmastaan käsin.

Kolmas, adoptoitu veli Randall (Sternlig K. Brown) on niin ikään elämässään menestynyt. Tällä on ymmärtäväinen vaimo, kaksi lasta sekä hieno talo. Randall tapaa heti sarjan alussa biologisen isänsä, joka on parantumattomasti sairas. Randall yrittää sopeutua ajatukseen, että saattaa vuosikymmeniä kadoksissa olleen isänsä löydettyään menettää tämän jälleen. Randall tekee kaikkensa, jotta parannuskeino vielä löytyisi. Tähän liittyen erityisesti vaimo muistuttaa Randallin heikkouden olevan tämän liiallinen hyvyys: tämä ei lepää, ennen kuin isä saa hoitoa. Ei, vaikka se ajaisi vaimon ja lasten edelle.

Taitava näyttelijäkaarti

This Is Us on viihdyttävää perhedraamaa, josta ei painavia aiheita puutu. Vanhemmuus, lapsen menetys, ulkonäköpaineet, vaikeat ihmissuhteet, rakkaus, kuolema ja itsensä etsiminen näin ensi alkuun. Nähtäväksi jää mitä on vielä tulossa. On helppo ymmärtää, miksi sarja nauttii niin suurta suosiota. Onhan se moniulotteinen, lämminhenkinen ja näyttää elämän monia puolia iloineen ja suruineen. This Is Us ei sorru liioitteluun tai äitelään siirappisuuteen.

Hypetetty sarja on saanut lukuisia eri palkintoja, kuten parhaan näyttelijäkokoonpanon SAG-palkinnon. Randallia näyttelevä Brown on pokannut näyttelijänsuorituksestaan useita pystejä. Vakuuttaviin roolisuorituksiin yltävät myös Metz sekä Ventimiglia. Näiden hahmoja uskoo miettimättä sen kummemmin, joka lienee hyvän näyttelijäntyön merkki. Jaksoissa annetaan etiäisiä tulevaisuudesta ja siihen liittyen suurin kysymys kuuluukin: minne Jack-isä häviää vuosien saatossa? Ei auta kuin jatkaa jaksojen seuraamista. Niin kuin tekijät ovat varmasti suunnitelleetkin. Taitavaa.

 

This Is Us

NBC
Laji: Draama
Pääosissa: Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Sterling K. Brown, Chrissy Metz, Justin Hartley


LISÄÄ JUTTUJA:

Stone Marko Annala Pyuria – Cult of Vesalius