The Queers

Kevät toi pop-punkin veteraanit Suomeen

On siis kevät ja kuljen Hakaniemenrannan sijaan Helsingin Kallioon Kuudennelle Linjalle. Kutoselle on saatu vieraita jenkeistä, legendaarisen punk-bändin maineen saavuttanut The Queers on saapunut taloon. Illan pääesiintyjää lämmittämään on koottu mukava kattaus suomalaisia punk-yhtyeitä: Lähtevät Kaukojunat, Häiriköt ja Tryer. Lähteviltä Kaukojunilta ehdimme kuulemaan vain viimeisen biisin, mutta paljon on vielä edessä.

Häiriköt aloittaa illan toivottamalla yleisön tervetulleeksi Oranssiin Avohoitolaan. Vaikka emme olekaan metrossa, niin matka taittuu vähintäänkin yhtä sujuvasti kaksiminuuttisten tahdissa. Ramopunkkiyhtyeen energia on tapissa koko setin ajan ja saa olon hyvällä tavalla kotoisaksi. Vähän niin kuin 1990-luvulla. Ainoastaan kasettia ei tarvitse kääntää.

Ramopunkkiyhtye Häiriköt lämmittelee Kutosen yleisöä

Ramopunkkiyhtye Häiriköt lämmittelee Kutosen yleisöä

Häirikköjen jälkeen lavalle saapuu tamperelainen Tryer, joka on tunnettu nopeatempoisesta hevisävytteisestä hardcorepunkista. Tryer viettää uuden levyn julkaisupäiväänsä ja saamme kuulla tuoreen albumin Ei kuole koskaan tuotantoa. Lämmittelyä ei tarvita, vaan vauhti on hengästyttävä jo ensimmäisestä tahdista lähtien. Tamperelaisten meininki on omaa laatuaan ja innokkaimmat intoutuvat moshpittaamaan jo ensimmäisten biisien aikana. Jo tämän keikan jälkeen Kutoselle saapuneet punkin ystävät ovat saaneet rahoilleen hyvää vastinetta.

Tamperelainen Tryer levynjulkaisukeikalla

Tamperelainen Tryer levynjulkaisukeikalla

The Queers täytti odotukset

Vaikka Kuudes Linja on tilana pieni, onnistuu illan päätähti The Queers saapumaan lavalle huomaamattani. Hello Helsinki motherfuckers, we are The Queers! kutsuu kitarariffien ja tarkkarytmisen rumpukompin säestämänä minut takaisin tummapukeisen väkijoukon sekaan. Soittaminen on eleetöntä ja varmaa, mikä ei yhtyeen historian huomioiden ole yllättävää. 1980-luvun alkupuolella rakennettu pohja kantaa edelleen vahvasti, vaikka alkuperäisiä jäseniä kolmihenkisessä kokoonpanossa onkin enää vain yksi, solisti Joe Queer. 

The Queers vierailee Suomessa toista kertaa. Ensimmäisen kerran bändi nähtiin Lappeenrannassa LPRHC-festeillä viime kesänä. Tänä viikonloppuna myös Tampere saa nauttia vuosikymmenien ajan suosiota niittäneen poppoon tarjoamasta musiikkihetkestä.

Pitkän linjan punk-muusikko Joe Queer

Pitkän linjan punk-muusikko Joe Queer

Pop-punkin veteraanien keikkasetti ei jätä yleisöä kylmäksi. Hyvä fiilis on käsinkosketeltavaa, ainakin salin etuosan crowdsurffaajilla. Rumpalin pää pyörii vauhdikkaasti, mutta tahti pysyy. Paljon välispiikkejä ei biisien välillä kuulla, vaan The Queers antaa musiikin puhua puolestaan. Ja se riittää. 

Yammy, yammy punk rock girls, laulaa Joe Queer. Katson ympärilleni ja mietin, missä ne nahkatakit ja verkkosukkahousut ovat. Miten yleisö on muuttunut yhtyeen yli 30-vuotisen uran aikana? 1980-ja 1990-luvulla nähtiin ehkä enemmän irokeesiä ja kantaaottavaa pukeutumista. No, valtavirtaistumiselta ei voi välttyä.
Toisaalta tietyt asiat säilyvät ennallaan. Keikalla on edelleen juuri sellaisia ihmisiä, jotka tästä musiikista nauttivat. Oli aate ja tyyli kuinka punk tahansa. 

Basisti Cheeto Bandito

Basisti Cheeto Bandito

Sanoitusten teemat pyörivät pääosin kevyiden asioiden ympärillä, kuten tytöt, rakkaus ja päihteet. Jos näitä asioita nyt kevyiksi voidaan kutsua. Myös kantaaottavia biisejä kuullaan, kuten You Are Tripping. Joe Queer on ottanut aikoinaan kantaa natsismia vastaan. Ja myöhemmin myös suututtanut vasemmiston eri kannanotoillaan. Nyt ei kuitenkaan olla vaaliväittelyssä vaan punk-keikalla, joka on valitettavasti jo loppumetreillä. Thank you, motherfuckers!

Encorena kuullaan tovi sitten edesmenneelle yhdysvaltalaiskitaristille Dick Dalelle omistettu instrumentaali ja viimeisenä biisinä odotetusti See Ya Later, Fuckface. Joe heittää yläfemmat Kuudennelle Linjalle ja bändi poistuu lavalta yhtä huomaamattomasti, kun on sinne saapunutkin. See ya later, the Queers.

The Queers lunasti odotukset

The Queers lunasti odotukset
LISÄÄ JUTTUJA:

Taskuvaras – Robert Bresson Raskas askel iik Antti Näyhä esittelee vanhan filmiprojektorin toimintaa