The Ouija Experiment

Taas yksi found footage -eksploitaatio

Tällä kertaa satunnainen rulettini osui Israel Lunan ja Josey Wellsin ohjaamaan The Ouija Experiment -elokuvaan vuodelta 2013. Elokuva alkaa kliseisellä tekstillä ”Based on true events”. Pidättelen hengitystäni.

Elokuvassa perhetuttavat ja ystävykset Michael, Shay, La’Nette, Brandon ja Calvin kokeilevat Ouija-laudan ihmeitä, ja pienen riidan jälkeen Ouija-laudan avaama portti toisesta maailmasta onkin unohdettu sulkea. Ouija-laudalla leikkiminen ei ole alkujaankaan kovin omaperäinen idea, sillä jo esimerkiksi William Friedkinin ohjaama The Exorcist (1973) ja Lewis Allenin The Uninvited (1944) tarjosivat tästä jo ennakkoesimerkkejä.

Elokuva nojaa found footage -kuvaustekniikkaan, joka on tuttua jo esimerkiksi Blair Witch Project (1999) ja Paranormal Activity (2007) filmatisointeihin tutustuneille. The Ouija Experimentin tapauksessa katsoja jää statistina orrelle ihmettelemään tapahtumia – tunnelma ei välity laisinkaan kotisohvalle saakka. Kameraa ravistellaan aika-ajoin kuin kohtauksen saaneena, fade in -efektit ja heikko CGI turruttavat katsojaa flegmaattiseen tilaan. Kuvaustyyli rajoittuu lähes kokonaisuudessaan lähikuviin ja ensimmäiseen persoonaan. Lavastuksessa on luotettu perinteiseen omakotitalo idylliin ja lähestulkoon koko elokuva on kuvattu sisätiloissa.

The Ouija Experimentin voisi kuvitella kauhuelokuvan sijasta, leikatessa siitä pelkoa kylvävät kohtaukset pois, HD-laatuiseksi kotivideoksi, jossa kuvataan sattumalta orastavaa ihmissuhdekriisiä. Kauhun kuoren sisällä piileekin todellisuudessa kuivahko ja tylsämielinen ihmissuhde-elokuva.

Demonisia ääniä ja koputuksia oli ripoteltu sinne tänne, mutta tuntuu kuin elokuvan näyttelijät säikkyvät katsojaa enemmän äänten ja kummallisten tapahtumien vallatessa ruudun. Halvat jumpscaret tarjosivat parit silmänräpäytykset, mutta nämäkin täysin reikäiseltä tarjottimelta. Musiikkia on viljelty elokuvan loppupuolella minimalistisesti, ja loppuakohden näyttelijäsuoritukset tuntuvat vain heikkenevän entisestään – lisäksi huonoja vitsejä pyritään viljelemään tämän tästä. Vielä loppumetreilläkin elokuva onnistui yllättämään kaikessa sekavuudessaan.

Kyseessä on jälleen yksi väsynyt ja kulunut found footage eksploitaatio. Ihan täysi kalkkuna tämä elokuva ei kuitenkaan ole, parin onnistuneen säikätyskohtauksensa vuoksi, mutta hipoo kuitenkin mahalaskua koko kestonsa ajan.

The Ouija Experiment
Ohjaus: Israel Luna & Josey WellsLISÄÄ JUTTUJA:

Coil – Backwards, Cold Spring Recordings Logitech G810 ilosaari Royal Blood