The Nearlies – Ghostrock

Kitara soi kohtalokkaasti turmion ja toivon rajamailla

02.10.2020

The Nearlies -yhtyeen soundista vastaavat Suomesta kotoisin olevat laulaja-basisti Hanna ja kitaristi Jarmo, sekä brasilialainen rumpali Derico. Yhtyeen albumi Ghostrock kiteyttää jo nimeensä sen, kuinka yhtyeen äänimaailmaa on kuvailtu haamurockiksi. Musiikillisia vertauskuvia ovat muun muassa The Shadowsin kaltaiset rautalankarokkarit.

Albumi potkaistaan käyntiin Granny B -kappaleella, jonka kitara saattaa kuuntelijan jo heti alusta asti lanteita keinuttavaan, mutta kaihoisaan tunnelmaan. ”There is something special about you, makes me think of rain when sky is blue” laulaa Hanna syvällä ja samettisella äänellään. Kappaleen keskipisteessä oleva henkilö enteilee harmaata epävarmuutta tulevaisuuteen.

Tuttuja kaikuja

Monet levyn kappaleista kuulostavat melko elämääsykkiviltä ja kitara soi dynaamisesti, mutta sanoituksista löytyy astetta synkempi sanoma. Two Wrongs vaihtaa albumin tunnelman nimensä veroiseen aavemaiseen ja hämyiseen tunnelmaan. Kappale soljuu pääasiassa rumpujen, basson ja rauhallisen kitarariffin saattelemana, mutta nousee välillä kitarasoolon siivittämänä dramaattisempiin tunnemaailmoihin. ”Know your story will end here `cos two wrongs can make things right”, lauletaan kertosäkeessä. Kappaleen tarinankerronta ja kohtalokas kitara saavat kuuntelijan matkustamaan mielessään keskelle quentintarantinomaista elokuvamaailmaa.

Albumi jatkaa eteenpäin tasaisella tahdilla. Kappaleiden äänimaailma on jumittunut välillä melko samanlaiseen askellukseen, kunnes mukaan alkaa liittyy enemmän kitarasoundeja. Pinjata on kokonaan instrumentaalinen elämys, joka tuo mieleen The Vaccines -tyylisen irrottelun. Two Twentyn äänimaailma taasen heijastelee etäisesti legendaarista Smoke On The Wateria ja jää paremmin kiinni kuuntelijan takaraivoon.

Leppymätöntä melankoliaa

Kappaleet eivät sisällä niinkään tavallisia vaaleanpunaisia rakkauslauluja, vaan leppymätöntä melankoliaa ja jotakin hivenen makaaberia. Jostakin kauniista on muuttunut lohdutonta, kuten ruusuista, jotka ovat unohtuneet syksyn routaan. Lopetuskappaleella Angel Sometimes sukelletaan sensuellimpaan ja hallittumpaan äänimaailmaan. Laulaja-basisti Hannan ääni taipuu miellyttävästi juuri tämänkaltaiseen kiireettömämpään tunnelmointiin.

The Nearliesin Ghostrock on levy, jonka äärellä voi nostalgisoida syysiltojen pimetessä. Kaiken tasaisen suorituksen keskeltä huomiota kerää erityisesti laulajan persoonallinen ääni, elinvoimainen kitarafiilistely ja kohtalokkaat sanoitukset. Albumin kokonaistunnelma tiivistyy jonkinlaiseen utuiseen atmosfääriin siitä tunteesta, kun jonkin asian kaipaaminen saa aikaan enemmän levollisuutta, kuin sen läsnäolo.

Ghostrock
The Nearlies

Concorde Music Company


LISÄÄ JUTTUJA:

iik!! Läjä Äijälä Lasten Hautausmaa – III