The House

Painajainen Norjassa

09.05.2017
Fiilis: kiehtova

Natsit tuntuvat olevan norjalaisia kauhuohjaajia kiinnostava aihealue, kuten jo aikoinaan vuonna 2009 julkaistu Død snø (Dead Snow) osoitti. Reinert Kiil’in ohjaama Huset (The House) ei ole zombiesplatter Dead Snow -sarjan tavoin, vaan enemmänkin psykologisen ja eriskummallisen jännityksen varaan laskeva kauhuelokuva.

Elokuva seuraa kahta saksalaista sotilasta ja heidän sotavankiaan Norjan kylmän ja vihamielisen talven keskellä. Oman onnensa varaan jääneet ja eksyneet Kreiner ja Fleiss yrittävät löytää takaisin omien joukkojensa pariin. Keskeltä metsää löytyy kuitenkin talo, joka pakkasen runtelemista miehistä vaikuttaa hyvältä paikalta majoittua hetkeksi ja kerätä voimia.

Kuten voisi jo elokuvan nimestäkin päätellä – mutta liikaa juonesta paljastamatta – osoittautuu talo joksikin aivan muuksi kuin levon tyyssijaksi. Sotilaat alkavat nähdä näkyjä ja kuulla omiaan, eikä ole enää täysin selvää, mikä on totta ja mikä ei, aivan niin totta. Audiovisuaalisesti teosta on kiehtova katsoa ja saksalaiset sotilaat puhuvat luonnollisesti saksaa, mikä myöskin tuo elokuvaan oman eksoottisen makunsa – jos ajattelee, että amerikkalaisessa vastineessa kaikki puhuisivat luultavasti englantia korkeintaan murtaen.

Kerronta on hidastempoista ja onnistuu luomaan uhkaavan painostavan tunnelman. Mitään suoraan vastaavaa elokuvaa en muista nähneeni, mutta sanottakoon, että elokuva yhdistelee Paranormal Activityn, The Exorcistin (Manaaja) sekä The Groundhog Dayn (Päiväni murmelina) konsepteja omalla tavallaan.

Kauhuelokuville perinteiseen tapaan kaikkea ei pureskella valmiiksi. Elokuvan lopussa kysymyksiä on melkein yhtä paljon kuin sen alkaessakin. Joko loppu on tarkoituksella haluttu jättää mahdollisimman avonaiseksi, tai voidaanhan sillä myös pedata mahdollista jatko-osaakin. Yleensä tällainen ei minua niin hirveästi häiritse. Tässä tapauksessa jäin kuitenkin hieman selvempää ratkaisua kaipaamaan. Silti elokuva on mielenkiintoinen tapaus ja mukava vaihtoehto tyypillisimmälle nykykauhulle mitä Hollywood työntää tuutistaan pihalle.

The House
Ohjaus: Reinert Kiil

Future Film
Formaatti: Blu-ray


LISÄÄ JUTTUJA:

Kerkko Koskinen 40 vuotta Judas Priestiä Joulu, kuusenkoriste, joulupallo, paha nuutti