The Chains & Terassi Mayhem # 4

Mäiskettä terassilla

05.07.2019
Teksti:
Kuvat:
Kuvat: The Chains

Suloiseen suveen ja erityisesti heinäkuun aikaan kuuluvat monen moiset kesätapahtumat ja festivaalit, joita on tarjolla jokaiseen makuun ympäri Suomenniemen. Vai onko sittenkään? Jos Suomipop festivaali ei ole mielestäsi pop tai Iskelmäfestarit ei iskeneet, Terassi Mayhem # 4 Oulussa ensi perjantaina 12. heinäkuuta pelastaa kesäsi. Lauteille nimittäin nousee perjantai-illan aikana paikallinen The Big Four eli Lasane!, The Chains, National Napalm Syndicate sekä The Bullet Biters, ja illan juontaa stand up- koomikko Zaani. Nyt on kova!

Kaaosta terassilla jo neljättä kertaa

Terassi Mayhem järjestetään nyt neljättä kertaa Oulun Linnansaaressa sijaitsevassa Tähtitornin kahvilassa, jossa toimii myös kesäkirjakauppa. Tähtitornin kahvila on tullut tunnetuksi kulttuurikohtauspaikkana jossa järjestetään kesäisin mielenkiintoisia tapahtumia ja teemailtoja.

Mutta mikä ihme sitten on Terassi Mayhem? Se on tietysti jokaisen itse nähtävä ja koettava, mutta varmaa on, että Terassi Mayhemista ei puutu kunnon rokkia, punkkia ja thrashia. Terassi Mayhemin isäntäbändinä toimii The Chains, jonka basistia, taiteilija ja sarjakuvapiirtäjä Jussi Hukkasta voidaan osoittaa syyttävällä sormella koko tapahtuman ideasta.

– Sormi suuntaa Jussiin, mutta tietysti myös Jarmo Stooriin eli kirjailijaan ja Tähtitornin kahvilan pitäjään, joka mahdollisti ja mahdollistaa tämän shown edelleen. Idea lähti siitä, että piti saada lisää livemahdollisuuksia ja paikkoja vaihtoehtomusalle, ja rentoa tunnelmaa ja musaa intiimissä ympäristössä, The Chains avaa tapahtuman taustaa.

The Chains

The Chains on pitkän linjan oululainen rock-bändi joka perustettiin jo armon vuonna 1990. Sen perustajajäseniä olivat Sasu Tyni ja Pekka Jokinen (kitara, laulu), ja pian mukaan liittyivät myös Mikko Heikkinen (rummut) ja Mikko Korkala. Nykyisin kokoonpanossa on alkuperäisjäsenten Heikkisen ja Jokisen lisäksi Jussi Hukkanen basson varressa ja Janne Tienari kitarassa. Alkutaipaleellaan villillä 1990-luvulla bändi sai pian mukavaa pöhinää aikaiseksi etenkin underground-piireissä ja pääsi keikkailemaan. Kaikki The Chainsin biisit on heti alusta lähtien tehty itse, Pekan toimiessa säveljänä ja sanoittajana. Bändi vastaa kappaleiden sovituksista yhdessä.

The Chains uransa alussa 1990-luvulla.

– Uusia biisejä syntyi tiheään tahtiin ja Rest in Peace sai oululaisessa alakulttuurissa hyvin huomiota. Yhtye keikkaili Oulussa ja Oulun alueella paljon. Kierrettiin esimerkiksi Big Jim Beer Belly -bändin kanssa Torniossa ja muuallakin. Paljon hyviä ja legendaarisia muistoja keikkareissuilta! Ensimmäinen demo julkaistiin vuonna 1992. Yhtyeen linja löytyi suhteellisen nopeasti, innoittajina oli monenlainen rock, heavy ja punk-musiikki.

Idoleita ja esikuvia

Bändiltä pitää tietysti kysyä sen tärkeimmistä innoittajista ja esikuvista. Allekirjoittanut kuulee The Chainsin musassa ainakin blues- ja punk-sävyjä sekä hippusen heviäkin, mutta onko keitoksessa vielä jotain muutakin mukana? Motörheadin aistii hyvin vahvasti monessa biisissä – vain Lemmy puuttuu, luonnollisesti.

– Musiikkiamme voisi luonnehtia osaksi termillä ”Motörheadismia”. Musiikissa on myös vaikutteita jonkin verran thrashista, hardcoresta ja speed metalistakin. Jokaisen bändin jäsenen musiikin diggailuhistoria kuuluu musassamme, yhtye summaa.

– Musiikissa ylipäätänsä on monia innoittajia, mutta bändin musa kumpuilee selkeästi perusrockista: The Stooges, AC/DC, MC5, Motörhead … Danzig on myös mukana. Esille nousee innoittajina myös Hellacopters , Monster Magnet ja Fu Manchu.

Tulevaisuuden näkymiä ja tärppejä

Lopuksi pitää toki udella The Chainsin tulevaisuuden suunnitelmista, eli mitä bändillä on kiikarissa lähitulevaisuudessa?

– Paljon keikkoja ja toivottavasti levy jonain päivänä. Sitä ennen sinkkuja ja EP:tä pihalle. Ja hyvää fiilistä ja meininkiä bändin kesken, niin kuin tähänkin asti. Ja paljon uusia faneja!

The Chainsin miehiltä saadaan varmasti parhaat vinkit Terassi Mayhemiin. Tiedustellaanpa siis miten tulisi valmistautua Terassi Mayhemiin vol 4, ja onko syytä olla huolissaan? Tässä selviytyjän ohjeet ensi perjantaille 12. heinäkuuta:

– Ota mukaan väkivallaton mieli, pefletti, kertsi sadeviitta ja hilloleipiä ja maitoa (mikäli kuuntelet viereiseltä kumpareelta). Sisällä saa nauttia vain Tähtitornin kahvilan pullaa ja virvokkeita. Ota vahvasti mukaan mieli: ”rakasta lähimmäistäsi”. The Chains itsessään on paranoidi ja mentaalisti epästabiili, mutta se on vain positiivista!

– Covereita ei The Chainsin keikalla kuulla. Joskus on mietitty, Tienarin Jannen mieliksi, että vedettäs Lynyrd Skynyrdin Sweet Home Alabama thrash-versiona, mutta vielä sitä ei ole kuultu!

Terassi Mayhem # 4 pähkinänkuoressa

Terassi Mayhem #4:n kattaus tarjoaa siis tänä vuonna neljä bändiä sekä runsain mitoin thrashin, punkin sekä rockin ilosanomaa. The Chainsin lisäksi ääniaaltoja Oulun kesäiltaan luovat Lasane!, National Napalm Syndicate ja The Bullet Biters.

Lasane! on oululainen punk/indie-kvartetti, joka ei jätä taatusti ketään kylmäksi! Tsekkaa jos et usko. Pudasjärveltä lähtöisin oleva National Napalm Syndicate eli tuttavallisemmin NNS ei varmasti liiemmälti esittelujä kaipaa, kyseessähän on suomalaisen thrashin uranuurtaja Stonen ohella. Psychobilly-bändi The Bullet Biters on illan pääesiintyjä, ja tiedossa on taatusti kovaa settiä tältä triolta.

Tämä kaikki ja vain 10 eurolla! Nyt on kyllä hyvä diili. Ja sitten on tietenkin vielä se Zaani.

Tähtitornin Kahvilan terassi on auki klo 11.00 alkaen.
Ovet avataan ja lipunmyynti alkaa klo klo 16.00.

Illan soittoaikataulu:

17:00 – LASANE!
18:00 – THE CHAINS
19:00 – NATIONAL NAPALM SYNDICATE
20:00 – THE BULLET BITERS

Mayhem4-terassi avoinna 22:00 saakka.

Tähtitornin Kahvila Facebookissa ja kotisivulla

Terassi Mayhem #4 -juliste: Jussi Hukkanen, muut kuvat: The Chains
LISÄÄ JUTTUJA:

Ember Falls, Spinefarm Records, Universal Music Group, NEM Agency UFOP Winterfest