The Chains – Iron Mind

Rehellisen rock´n´rollin äärellä

03.12.2019
Teksti:
Kuvat:
Kansitaide: Jussi Hukkanen

”Rock and roll can never die”, on Neil Young aikoinaan viisaasti todennut. The Chains osoittaa marraskuussa valmistuneella EP-levyllään Iron Mind asian olevan juurikin näin; rehellinen, juureva rock ei ole katoamassa yhtään mihinkään.

The Chains on oululainen nelimiehinen rock-yhtye, jonka syntytarinan ja muutakin faktaa kerroimme heinäkuussa itse orkesteria sekä Terassi Mayhem 4 -tapahtumaa koskevassa artikkelissamme. Bändi päätti nyt paketoida iloksemme tuotantoaan CD-formaattiin, ja tuloksena on kuuden biisin EP-levy otsikolla Iron Mind. Vaikka yhtyeen basistin ja kuvataiteilijan Jussi Hukkasen tekemästä kansitaiteesta voisi muuta päätellä, ei meno levyllä todellakaan ole päätöntä. Levy on katu-uskottavaa rockia raskaammalla soundilla höystettynä.

We play rock´n´roll

Levyn nimikappale Iron Mind avaa pelin räyhäkkäällä ja suoraviivaisella rokkibiisillä. Siinä on kaikki; rock and roll, eikä mitään muuta. Ja näin sen pitkääkin olla, turhia kikkailuja tai brassailua ei tarvita. Rytmiryhmä eli Mikko Heikkisen rummut ja Jussi Hukkasen basso pääsevät kappaleen soundissa hyvin pintaan, ja tuovat siihen jykevyyttä ja selkärankaa. What Is This? on keskitempoinen, pohdiskeleva tunnelmapala, joka tasapainottaa sopivasti levyn muutoin varsin nopeatempoista materiaalia.

She Can Destroy rokkaa oikein mainiosti, ja pistää taatusti tennarin tamppaamaan mukana rytmissä. The Chains on kertonut saaneensa yhtyeenä paljon vaikutteita itseltään Motörheadilta. Onkin helppo visualisoida edesmennyt, legendaarinen Lemmy Kilmister tätä viisua laulamassa pystymikkiinsä samalla kun hän kurittaa Rickenbacker-bassoaan. Pekka Jokisen (vokaalit & kitara) lauluäänessä onkin havaittavissa sitä samankaltaista särmää ja elämänmakua, joka antaa kappaleiden sanoituksille syvyyttä ja tunnetta. Janne Tienarin ja Pekka Jokisen tiukat kitarakuviot suorastaan kruunaavat tämän biisin.

Koukuttavasti groovaava St. Blues on She Can Destroyn ohella mielestäni ehdottomasti levyn parasta antia, ja osoittaa bändin biisintekotaidon. Kappale toimii myös livenä enemmän kuin hyvin. Tanakka ja jyräävä Under My Command todellakin vie eikä vikise, armoa antamatta. Levyn päättävä Hell Freezes Over kunnioittaa sekin Motörheadin jättämää perintöä erittäin tyylikkäästi.

Tuomio

The Chains antaa Iron Mindilla hienon taidonnäytteen. Bändi ei ole lähtenyt tekemään kompromisseja eikä se yritä olla jotain muuta kuin mitä se on; varteenotettava rock-bändi jonka musiikki on ajatonta ja omaleimaista. Sitä ei voi kuin arvostaa. Toivottavasti levyn myötä yhtyeen löytäisi mahdollisimman moni perinteisen rockin ystävä.

Iron Mind-CD on saatavilla Levykauppa Äxästä sekä tilattavissa suoraan yhtyeeltä sähköpostitse thechains.oulu@gmail.com

The Chains Facebookissa

Iron Mind
The Chains

omakustanne


LISÄÄ JUTTUJA:

Children of Bodom, Medeia ja Ensiferum Musta lammas The Nice Guys