The Bold Type

Sutinaa ja suhdekriisejä

02.11.2018
Teksti:
Kuvat:
Yle Kuvapalvelu

The Bold Type (2017–) -sarjan toinen kausi on ilmaantunut syksyn aikana Yle Areenaan. Törmäsin sarjan ensimmäiseen kauteen jokin aika sitten etsiessäni katsottavaa aamukahvihetkeen. Kriteereitäni olivat alle tunnin mittainen jakso, kepeys ja huumori, muttei sentään mikään Kummeli.
The Bold Type vaikutti täyttävän edellä mainitut piirteet. Sarja ei saanut tällä kertaa uutta fania, mutta myönnetään: katselin toisen kauden viikossa. Jäikö käteen hitti vai huti?

Muotilehden nuoret uranaiset

The Bold Type on Sarah Watsonin luoma tv-sarja, joka perustuu Cosmopolitanin entisen päätoimittajan Joanna Colesin elämään. Heti alkuun on syytä huomauttaa, että kyseessä on hyväntahtoista aivot narikkaan -viihdettä. Mikäli hakusessa on syvällinen tai liikuttava katsomiskokemus, The Bold Type ei ole etsimäsi.

The Bold Typen tapahtumat sijoittuvat muotilehti Scarletin toimitukseen, joka sijaitsee missäpä muualla kuin New Yorkissa. Jane (Katie Stevens) on lehden toimittaja, joka haluaa edetä urallaan yhteiskunnallisempiin juttuaiheisiin. Kat (Aisha Dee) puolestaan on lehden someguru, joka elää älypuhelin kädessään somea laulattaen. Sutton (Meghann Fahy) työskentelee toimituksessa muotiassistenttina ja yrittää miellyttää vaativaa esimiestään. Entä mitäpä olisi muotilehti ilman kipakkaa ja vaativaa päätoimittajaa? Tässä päästään sarjan kenties isoimpaan yllätykseen. Scarletia eteenpäin luotsaava pomo Jacqueline (Melora Hardin) ei olekaan Paholainen pukeutuu Pradaan -elokuvan stereotyyppinen pelottava noita, vaan inhimillinen ja alaisiaan auttava äitihahmo. Toisinaan jopa liian ymmärtäväinen ja imelä.

Sarjan asetelmat eivät ole erityisen poikkeavia. Tavanomaisuutta lisää se, että päähenkilöt ovat länsimaisen kauneusihanteen mukaisesti hoikkia ja tyylikkäästi pukeutuvia nuoria naisia. Nämä näyttävät eilisillan viininlipittelyn jälkeen krapulassa huolitellummilta, kuin allekirjoittanut edes parhaisiinsa pynttäytyneenä ja vesiselvänä. Toki on kyse muotitoimituksen väestä ja sarjan visuaalisesta ilmeestä. Tässäkin mielessä The Bold Type tuo mieleen Sinkkuelämän, johon sarjaa on ymmärrettävästi usein verrattu. Kyseisen klassikon seuraajaksi ei The Bold Typesta kuitenkaan ole.

Hömppä tärkeiden teemojen asialla

The Bold Typea on hehkutettu netissä ja blogeissa, koska sarjasta on löydetty seksuaalisuuden moninaisuuteen sekä feminismiin viittaavia ominaisuuksia. Tämä oli merkittävin tekijä, jonka vuoksi klikkasin sarjan pyörimään alun perinkään: liian hyvää ollakseen totta. Pisteet sarja saa kyllä siitä, että päähenkilöt ovat nuoria ja päteviä naisia, jotka etenevät urallaan ja tukevat toisiaan joka tilanteessa. Dialogissa vilahtelevat usein sanat tasa-arvo, feminisimi, patriarkaatti ja kehopositiivisuus, joista käydään runsaasti keskustelua ihan oikeassakin mediassa.

Vaikka sarjaan suhtautuu höpsönä viihteenä, voi katsojan otsasuoni tykyttäää perin vaarallisesti muutamissa kohdin. Aihetta tuhahteluun antaa esimerkiksi tapa, jolla Janen ystävät suhtautuvat tämän suureen paljastukseen: Jane ei ole milloinkaan saavuttanut loppuhuipennusta makuukamarin puolella. Tämä saadaan kuulostamaan traagiselta onnettomuudelta, jota on mahdoton uskoa. Onneksi Janen tapaama Ryan (Dan Jeannotte) on niin velho vällyjen välissä, että asiaan saadaan muutos. Useasti. Huh, Jane on taas normaalien kirjoissa. Entäpä Suttonin vitsiksi puettu kauhistelu ystävänsä karvatilanteesta tämän lähtiessä tärskyille? Nyt äkkiä vahaukseen! Katsojana silmäni pyörivät kuopissaan. Tätäkö se feministinen ja uudenlainen viihde olikin?

The Bold Type on kaiken hötönsä alla kuitenkin hyvällä asialla. Se tuo esiin naisten kunnianhimoa työelämässä ja käsittelee tärkeitä aiheita kuten rintasyöpää, maahanmuuttoa, asepolitiikkaa Yhdysvalloissa sekä #metoo -kampanjaa. Varsin painavia teemoja, joiden käsittely jää kuitenkin pintapuoliseksi. Jaksoissa hypitään vakavasta aiheesta toiseen ja tuntuu, että sarja yrittää väkisin alleviivata tiedostavia teemojaan. Toisaalta täytyy kunnioittaa yritystä tehdä tv-ohjelmaa, joka nostaa näin selvästi esiin merkittäviä globaaleja teemoja. Lopputulos on kuitenkin hämmentävä: ärsyttää, mutta silti nyökkäilen tunnistaessani omaan arkeeni sopivia aiheita.

Saattaa olla, että annan kolmannelle kaudelle tulevaisuudessa mahdollisuuden. Jos sama meininki jatkuu, saa sarja puolestani siirtyä sivuun.

The Bold Type
Sarah Watson

Freeform
Kesto: 43 min


LISÄÄ JUTTUJA:

Musta lammas Hawaii Holidays Children of Bodom, Medeia, Ensiferum Oulu Areena