Terassi Mayhem # 4

Terassilla jyrää!

17.07.2019

Perjantai 12. heinäkuuta ei enteillyt aurinkoisen säänsä puolesta sitä myrskyä ja mylväystä mitä tultaisiin kokemaan kyseisenä iltana oululaisen Tähtitornin kahvilan idyllisellä terassilla Linnansaaressa. Neljättä kertaa järjestetty Terassi Mayhem -iltama nimittäin tarjosi sellaista tykitystä että oksat pois, halki, poikki ja pinoon! Siitä pitivät huolen orkesterit Lasane!, The Chains, National Napalm Syndicate ja The Bullet Biters, ja illan juonsi stand-up-koomikko Zaani. Aivan Tähtitornin naapurissa Kuusisaaressa samaan aikaan ollut SuomiPop-festivaali jäi auttamatta hieman lehdellä soitteluksi. Terassi Mayhem #4 oli kunnon rokin, punkin, thrashin ja psychobillyn mielipuolista juhlaa!

Tähtitornin kahvila Oulun Linnansaaressa.

Tähtitornin kahvila Oulun Linnansaaressa.

Allekirjoittanut on joskus napissut keikkojen myöhäisistä aloitusajoista, mutta tällä kertaa vanhaan valitusvirteen ei ollut aihetta sillä Terassi Mayhem # 4:n soittoaika ajoittui kello 17 ja 21 välille. Eipä silti että kotona olisi oltu tällä(kään) kertaa ennen kymmentä kuitenkaan, mutta siitä lisää ehkä joskus myöhemmin. Koska kekkereihin piti kiiruhtaa melkein suoraan päivätöistä, tuli kiire ehtiä viideksi paikalle todistamaan ensimmäistä Lasane!-yhtyeen keikkaani.

Armotonta… ei vaan paidatonta menoa

Linnansaareen mennessä kello oli hieman yli viiden ja Lasane! mekkaloi jo Tähtitornin kahvilan terassilla täydessä vauhdissa. Ihmisiä istuskeli Linnansaaren kumpareella kuuntelemassa keikkaa ja nauttimassa mukavasti lämmittävästä auringosta. Saatuani kahvilan puolella oikeaan käteeni sisäänpääsyn merkiksi Maailman Paskin Nalle -sarjakuvahahmon piirroksen suoraan itse piirtäjän, taiteilija Jussi Hukkasen omakätisesti tekemänä, sukelsin kovalla kiireellä kahvilan ulkoterassille, jossa oli varattuna istumapaikka toimittajalle. Arvostan!

Lasane! oli aivan loistava; bändin biiseissä on nerokkaan hykerryttävät sanoitukset ja meno on suoraviivaista ja konstailematonta jostain punkin ja indien välimaastosta. Etenkin kappale hammaslääkärissä käynnistä jäi heti mieleen. Kolmen vartin setti veti yleisön, vielä näin alussa tosin harmittavan harvalukuisen, mukaansa kympillä. Paidattomat bändin jäsenet eli Ari Lasanen (laulu ja kitara) Risto Nyman (kitara) ja Tommi Saha (basso ja laulu) sekä Vellu Torkko (rummut), sekä lopulta jotkut yleisön puoleltakin usuttivat erään vanhemman herran siistissä pikkutakissaan heittämään paitansa pois, ja näin tapahtuikin. Kun yleisö ja orkesteri ovat näin lähellä toisiaan kuin Terassi Mayhemissa, kaikenlaista voi näköjään tapahtua. Jotkut vieraat tulivatkin aivan bändiläisten eteen diggailemaan ja joraamaan, ja meininki oli erittäin rentoa ja vapatuneen iloista. Kolmen vartin setti oli ihan liian pian ohi, ja seuraavaksi olikin jo vuorossa illan isäntäbändi eli The Chains.

 

Mikko Heikkinen The Chainsin rytmiryhmästä.

Mikko Heikkinen The Chainsin rytmiryhmästä.

The Chains rokkasi.

The Chains rokkasi.

Janne Tienari tunnelmoi.

Janne Tienari tunnelmoi.

Tanssin hurmaa terassilla.

Tanssin hurmaa terassilla.

Juurevaa rockia ja rollia

Ystäväni virkistyksekseni noutama olut maistui raikkaalta, ja sitä siemaillessa ja mukavia poristessa vartin tauko kului rattoisasti. Rouhevaa rockia bluesilla ja raskaammalla soundilla höystettynä tarjoili perjantai-iltaan kello kuudelta settinsä aloittanut oululainen The Chains, josta kerroimmekin enemmän Terassi Mayhem # 4 –ennakkoartikkelissamme. Jussi Hukkanen (basso), Mikko Heikkinen (rummut), Janne Tienari (kitara) ja Pekka Jokinen (laulu ja kitara) vetivät kerrassaan erinomaisen keikan, kokemuksen mukanaan tuomalla varmuudella ja ammattitaidolla. Monille jo entuudestaan tutut kappaleet kuten hienolla riffillä käyntiin polkaiseva It’s Allright tai muhevasti groovaava St. Blues tekivät illasta täydellisen viihdyttävän, ja moni yleisössä lauloikin usean kappaleiden mukana. Jussi Hukkasen esiintymisasuna oli Misfits-yöpaita, mistä on annettava erityismaininta ja kymmenen pistettä! Meiningit olivat siis kohdillaan, ja niinpä rokki soi! 45 minuuttia myöhemmin oli taas pieni tauko ennen seuraavaa lauteille nousijaa.

Pekka Jokinen tiluttaa.

Pekka Jokinen tiluttaa.

Jussi Hukkanen, The Misfit.

Jussi Hukkanen, The Misfit.

Tolkkua thrashia

Seitsemältä oli vuorossa Pudasjärveltä jo 1980-luvulla uransa alkuun ponnistanut National Napalm Syndicate, eli kotoisammin NNS. Luvassa oli siis rässin riemua ja räimetta. NNS on kokenut miehistönvaihdoksen sitten viime näkemän, ja keväällä vokalistin saappaisiin on sovittautunut Matti Veikkola, pitkän linjan muusikko joka tunnetaan myös Cause Of Deth –nimisestä Megadeth-cover –yhtyeestä. Konkaribändin kitaroissa ovat Jukka Kyrö ja Harri Lampinen sekä bassossa Niko Karppinen, ja rummuissa Ville Hanhisuanto.

National Napalm Syndicate toi thrashin terassille.

National Napalm Syndicate toi thrashin terassille.

Matti Veikkola julisti thrashin ilosanomaa.

Matti Veikkola julisti thrashin ilosanomaa.

NNS oli erittäin tiukankuuloinen ja -oloinen, ja Matin jameshetfieldmäinen laulanta istui yhtyeen tuotantoon ja tyyliin oikein mainiosti. Tässä vaiheessa Tähtitornin terassille oli jälleen tullut lisää väkeä, ja selkeästi juuri tätä bändiä oli moni tullut katsomaan. Ja mikä ettei, kyllähän kunnon thrashille löytyy aina ystäviä Oulussa. Yhtye on muuten työstänyt nykykokoonpanolla jo ainakin demoja, joten kannattaa seurata ryhmän tekemisiä.

Jukka Kyrö

Niko Karppinen

 

Mihail the Morbid

Mihail the Morbid

Luotien pureksijat lauteilla

Niin vain kello lähestyi vääjäämättä jo iltakahdeksaa, ja viimeisenä esiintyisi kovasti ennakkoon allekirjoittaneelle hehkutettu psychobilly-trio The Bullet Biters. Yleisöä oli tähän mennessä kertynyt Tähtitornin kahvilan terassille mukavasti, ja ilmeistä oli, että nyt oli luvassa jotain erityistä. Kertoipa Zaani bändin olleen soittamassa hänen kihlajaisissaan, joten kyseessä ei ole ihan mikä tahansa rykmentti. Mihail the Morbid (laulu ja kitara), Kazakhstan Playboy (läskibasso) ja Jake of Texas (rummut) laittoivatkin oitis bileet käyntiin ja jengin joraamaan. Bändi oli iskussa ja yleisö vaati aina vain lisää, vaikka soittoaikakin alkoi olla päättymässä, ja menin jo laskuissani sekaisin siinä kuinka monta ylimääräistä biisiä bändi sai yleisölle soittaa. Lainabiisinä kuultiin erittäin hieno versiointi Judas Priestin Breaking The Law -kasarihitistä. Täydellistä!

Kazakhstan Playboy ja komea tuplabasso.

Kazakhstan Playboy ja komea tuplabasso.

Jake of Texas

Jake of Texas

 

Zaani eli Jean-Eric Chaument toimi illan juontajana.

Zaani eli Jean-Eric Chaument toimi illan juontajana.

Summa summarum

Terassi Mayhem # 4 täytti kaikki odotukset ja enemmänkin, se oli intiimi ja rennon letkeä tapahtuma, jossa ei tarvinnut jonottaa juomaa tai hotelli helpotukseen pääsyä tuskan hiki otsalla, ja bändit soittivat aivan vieressäsi niin että kaikki terassilla olijat näkivät ja kuulivat hyvin. Zaani sopi tapahtuman juontajaksi kuin nappi otsaan ja yleisö viihtyi. Erityiskiitos menee illan miksaajalle eli Kyösti Rautiolle, jonka ansiosta illan bändien soundit olivat yleisölle optimaaliset, ja se ei liene ollut ihan helppo rasti ottaen huomioon tapahtumapaikan asettamat haasteet. Myöskään Kuusisaaressa massafestivaali (vai massi, toim. huom.) SuomiPop-festivaali ei tuottanut havaittavaa meluhaittaa naapurilleen Terassi Mayhemille. Ja mikä parasta, Terassi Mayhem # 5 on Jussi Hukkasen mukaan jo suunnitteilla. Siellä nähdään vuoden päästä!
LISÄÄ JUTTUJA:

Läjä Äijälä