Teflon Bible

Todellinen Dominoe-efekti

07.11.2019
Teksti:

Viihteen tarkoitus on unohtaa ja taiteen tarkoitus on muistaa. Tämä viisaus on mielenkiintoista pitää mielessä, kun nautiskelee Hippo Taatilan Teflon bible -järkälettä. Teflon Brothersin tahdissa on unohdettu, oltu hetkessä ja pikku notkeassa. Pyhimyksen tai Heikki Kuulan matkassa taas pysähtyminen ja omissa ajatuksissa viipyily ovat usein kuuluneet kokonaispakettiin ja kokemukseen. Toki heidänkin repertuaarista löytyy sitä kevyempää osastoa. Tämä tasapainoilu ja sen lieveilmiöt muodostavat yli 400-sivuisen räppiraamatun selkärangan ja sydämen.

Taatilan teos on laaja katsaus ja luenta Suomen menneestä ja nykyisestä hiphop-kentästä. Mikrohistoriikki ei olisi väärä kuvaus myöskään kirjan genrestä. Nimiä ja tapahtumia vilahtelee joissain vaiheissa enemmän kuin huikkaa ehtii ottamaan Malminkartanosta stadiin tullessa. Joka tapauksessa tarinan lanka pysyy kutakuinkin suorana ja kaikki tarpeellinen tallentuu lopulta narulle. Onneksi kirja ei ole myöskään vaivaannuttavaa rinkirunkkailua tai oman hännän nostelua liiaksi kuten Rähinästä kertova eepos oli pahimmillaan. Mikko Kuoppalan Pyhimys nousee pääosaan tarinassa, mutta onneksi Heikin sooloilua ja muita töitä ei unohdeta. Voli pysyttelee ja pysyy taka-alalla. Jokaisella meistä on roolinsa ja ristinsä kannettavanaan. Olisiko Teflon Brothersia edes ollut olemassa näin pitkään jos tätä hiljaisempaa kolmannesta ei olisi yhtälössä mukana? Kaadun kirjailijan kelkkaan ja vastaan myös myöntävästi.

”Riski on otettava”

Teflon Bible on pitkä, mutta mielenkiintoinen aika(poimu)matka aina 90-luvun lamalapsuudesta, 2000-luvun Carrolsin kulmalle ja kohti 2010-luvun hiphopin valtavirtaistumista. Bassoradion Kultabassokerho ja Funkiestin Juha sekä Monspin Kepe nostetaan ansaitusti tässä historiikissa tärkeään asemaan suomalaisen hiphop-kulttuurin kehityksessä.  Mielenkiinnolla odotan mitä seuraavat kymmenen vuotta tuovat suomi-hiphopin kenttään. 20 vuotta pidemmälle en uskalla edes vielä ajatella, vaikka kirja antaa siitäkin maistiaisen. Teflonien rinnakkaisuniversumissa kaikki on mahdollista ja vauhdin määrä ei pysy vain vakiona. Hyperventilaation ja seinään törmäämisen riskit ovat mahdollisia. Mutta kuten muistamme MC Taakibörstan todenneen: ”Riskei on otettava.” Tämä toivottavasti toimii myös tulevien räppäreiden suuntaviivana ja ohjeena. Isojen kerrostalomuraalien vastapainoksi yhteiskuntamme tarvitsee myös sitä rosoisempaa tussitusta.

Teflon Bible
Hippo Taatila

Johnny Kniga
Sivuja: 464


LISÄÄ JUTTUJA:

Circle, Ufop, Tukikohta, UFOP tahtitiedetta kiireisille