Tapahtumaennakko: Varjofestivaali

Festarikesän iloinen startti

31.07.2020
Teksti:

Viikon kuluttua (7.–8. elokuuta) starttaava vaihtoehtohenkinen Varjofestivaali avaa viimein Oulun festivaalikesän.

Varjofestivaalin tämänvuotinen kattaus on monella tapaa mielenkiintoinen, ja ehdottomia täkyjä on luvassa.

– Mu­san puo­les­ta lu­vas­sa on mo­der­ni, mie­len­kiin­toi­nen, mo­ni­puo­li­nen ja val­ta­vir­ras­ta poik­ke­a­va set­ti. Toki mukana on myös isommalle yleisölle tuttuja artisteja, kuten Olavi Uusivirta, Maustetytöt ja Gasellit. Itselle must see -keikkoja ovat Jesse Markin sekä Möyhy-veikot. The Megaphone Statesta soolouralle siirtynyt Emma-palkittu räppäri Jesse Markinin kansainvälinen soundi ja vahva lavapreesenssi on erittäin freesi lisä suomalaiseen hiphop-kenttään. Möyhyveikot taas on audiovisuaalinen kokemus ja täyttä tykitystä alusta loppuun. Kerran olen klubikeikalla 45 Specialissa tämän kokenut ja siitä asti on ollu hinku nähdä uudestaan. Nämä täkyt kuvaa aika hyvin festivaalin artistikattauksen laaja-alaisuutta, luonnehtii festivaalin promoottori Roope Sulkala.

Varjofestivaali panostaa ennen kaikkea ekologisuuteen, viihtyvyyteen ja kiireettömyyteen.

– Tulemme mittaamaan festivaalin hiilijalanjälkeä, jotta voimme kehittää tapahtumaa tulevina vuosina ekologisempaan suuntaan. Festivaalilla ravintoloiden ja baarien käyttämät astiastot ovat pääosin kompostoitavia tai kierrätysmateriaaleista valmistettuja. Panostamme myös kierrätykseen ja asiakkaiden opastamiseen siinä. Myös festivaalin somistuksessa on pyritty käyttämään kierrätystavaraa eli DIY-henki on vahvasti läsnä. Haluamme luoda rennon kotoisan ja kiireettömän ilmapiirin festivaalille. Festarikäynnin ei pidä olla suoritus vaan rento sosiaalinen tapahtuma. Isommilla festivaaleilla on niin suuri määrä artisteja, jotka esiintyvät päällekkäisinä aikoina, innoikkaimmille katsojille se saattaa aiheuttaa stressiä jos ei ehdi jokaisen suosikkiartistin keikalle.

– Meillä Varjossa on käytössä kaksi lavaa, joissa artistit vuorottelevat. Festarikansalla on siis mahdollisuus nähdä jokainen esiintyvä artisti. Haluamme luoda festivaalialueesta sellaisen missä olisi kiva viettää viikonloppua myös ilman esiintyviä artisteja. Olemme panostaneet myös alueen palveluihin, ruokapuolesta vastaa paikalliset ravintolat Zivago, Damsko, Fuchka, Smile Waffle ja Toripolliisin jäätelö. Myös juomapuolella halutaan erottua, Cocktail Companyn Jani Virta tulee vastaamaan meidän cocktail-puiston baaripalveluista. Alueella tullaan näkemään myös katutaidetta, tanssia ja festarikansalle on tarjolla muun muassa skumppajoogaa!

Varjofestivaali tulee erottumaan edellämainituilla aiheilla muista tapahtumista nyt ja tulevaisuudessa.

– Ehdottomasti. Haluamme erottua massatapahtumista ja tämän hetken ”rock´n´rollin ABC” -meiningistä. Tulevaisuudessa tapahtumaa on tarkoitus kehittää lisäksi monikulttuurisempaan ja kansainvälisempään suuntaan myös artistikauttauksen osalta.

Rento ja kiireetön Varjo

DIY-henki, ekologisuus ja tietynlainen visuaalinen olemus ovat olleet alusta asti Varjofestivaalille imagojuttu. Tapahtuma järjestettiin aiemmin Välivainion Tukikohdalla Oulussa, paikka on jo lähtökohtaisesti juuri tämänlainen kulttuuripyhättö – visuaalisesti ja hengeltään varsin tässä suunnassa.

– Visuaalinen puoli oli alusta asti tärkeä osa festivaalin imagoa. Alkuperäisenä paikkana Tukikohta valikoitui juuri siksi ensimmäiseksi tapahtumapaikaksi. Totesimme kuitenkin paikan olevan ehkä liian syrjäinen tämänkokoiselle festivaalille. Seuraavaksi vuodeksi halusimme tuoda festivaalin Valveen kortteliin Hallituskadulle, mikä on arkkitehtonisesti yksi keskustan kauneimpia ja lähempänä kaupungin sykettä, kertoo Sulkala.

Varjofestivaalista toivotaan erityisesti piknik-tyyppistä tapahtumaa, jonne tultaisiin kavereiden kesken viettämään päivää.

– Kuusisaaren tapahtuma-alueella on 20 000 asiakaspaikkaa, joista meillä on käytössä 4 500. Tämä tarkoittaa, että alueella on reilusti tilaa levittää oma piknik-viltti ja hakea ravintoloista ruokaa ja viinipullo kaveriksi, ja istahtaa paistattelemaan päivää ja nauttimaan keikoista.

Varjofestivaalin tapahtumapaikkana toimii tänä vuonna Kuusisaari. Se on viihtyisä puistomainen saari lähellä Oulun keskustaa. Varjofestivaali on järjestetty aiemmin muissa paikoissa. Roope Sulkala sanoo Kuusisaaren valikoituneen tämänvuotiseksi tapahtumapaikaksi vallitsevan tilanteen johdosta, koska paikka mahdollistaa riittävän väljyyden. Kunnostettu Kuusisaari toimii erittäin hyvin festarialueena ja antaa vapaammat kädet alueen somistukseen.

Jokaiselle kuusi neliötä

Koronavirus on sotkenut tämän vuoden kesätapahtumien toimintaa. Festareita on jouduttu perumaan. Niinpä pieni jännityksentuntu oli mukana myös Varjon järjestäjillä.

– Kyllähän tämäkin vaihtoehto kävi mielessä. Laskimme kuitenkin maalis-huhtikuussa, että koronatilanne tulee hellittämään Suomessa heinäkuun loppuun mennessä perustuen siihen, miten tautitilanne oli kehittynyt muualla maailmassa. Meidän kokoluokan tapahtumalla oli myös mahdollista venyttää päätöksentekoa pidemmälle kuin vastaaville isoilla tapahtumilla. Lopulta päätimme vielä siirtää tapahtuman Kuusisaareen, jotta pystymme takamaan riittävän väljyyden festivaalialueella.

– Varmasti tilanne on ollut vaikea kaikille kulttuurialan tekijöille, sillä monelta on lähtenyt työt alta vuoden kiireisimmältä ajalta. Toimin yrittäjänä ja promoottorina 45 Specialissa, mistä peruttiin kaikki kevään keikat, joten tilanne on ehtinyt tuntua myös omassa sekä meidän henkilökunnan nahoissa, Sulkala kertoo.

Varmasti koronarajoituksista ja -säännöistä on puhuttu ihan kyllästymiseen asti. Jos kuitenkin joku harkitsee Varjofestivaalille tuloa, mutta ei ole täysin varma koronapelkonsa kanssa. Miten rohkaiset häntä, että Varjo on turvallinen tapahtuma tai miten teillä on otettu huomioon nämä poikkeusjärjestelyt?

– Kuten mainittu, Kuusisaareen mahtuu 20 000 asiakasta, joista meillä on käytössä 4 500. Tämä tarkoittaa, että jokaisella asiakkaalla on käytössä noin kuusi neliön tilaa. Tämän lisäksi rajaamme lavan eteen alueen, jonka väkimäärää rajoittamalla yhdestä kahteen metrin turvavälit toteutuvat. Festivaalialueella on tarjolla käsidesiä sekä desifiointiryhmä tulee pyyhkimään alueen pintoja ja pitämään huolen puhtaudesta. Alueella on käytössä VAIN korttimaksu.

Osa lipuista on jo loppuunmyyty. Vielä kuitenkin löytyy, joten kiireellä lippukaupoille.

– Nyt pitää kertoa kaverille ja painella Zivagoon, Nelivitoseen tai Lippupiste.fi:hin ja ostaa kahden päivän lippu Varjofestivaaleille. Lippuja on jäljellä vajaa tuhat kappaletta, jotka uskomme menevän loppuun viimeistään festivaaliviikolla. Lauantain liput on jo loppuunmyyty ja tällä hetkellä perjantain lippuja on jäljellä kolmisenkymmentä.

Loppuun vielä järjestäjän terveiset festivaalivieraille.

– Me omalta osaltamme pyrimme luomaan mahdollisimman turvallisen festivaaliympäristön ja toivomme että asiakkaamme kantavat myös oman vastuunsa festivaaliturvallisuuden ylläpitämiseksi.

Koko ohjelman ja lisätietoja löydät tapahtuman kotisivuilta.
LISÄÄ JUTTUJA:

Project Zomboid Bättre Folk TheBoldType