Tampere Metal Meeting – festarikesän tuorein raskas tulokas

15.06.2016
Teksti:

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Tampere Metal Meeting tuo Ratinanniemeen kesäkuun puolessa välissä laajan valikoiman raskaaksi luokiteltavaa musiikkia tummasta tunnelmoinnista aina hyvinkin raskaisiin sävyihin asti. Artisteja on tarjolla laaja kattaus niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin nimiä.

Kuten tuoreelta festivaalilta saattaa odottaa Tampere Metal Meetingin pääpaino on erityisesti kotimaisilla kärkinimillä. Perjantain anti koostuu kokonaisuudessaan kotimaisista artisteista ja ulkomaiset edustajat pääsevät puolestaan loistamaan lauantai-illassa. Esiintyjät on jaettu Ratinanniemessä valloittamaan kahta lavaa, joiden välissä sijaitsee strategisesti asemoitu anniskelualue, jolta ainakin kartan perusteella pitäisi nähdä molemmille lavoille. Tapahtuma on kokonaisuudessaan k-18, joten sikäli erillisen anniskelualueen olemassaolo hieman kummastuttaa. Aidan toiselta puolen löytyvät puolestaan ravitsemuskojut ja fanituotteet.

Finntroll

Finntroll

Ratinanniemi on ollut monenlaisten festivaalien keskiössä jo useampia vuosia. Yhtä pitkään siellä pidettävistä festivaaleista on kuitenkin puhuttu ympäristön asukkaiden palautteissa pääsääntöisesti häiriötekijänä, joten odotan mielenkiinnolla, miten siellä järjestettävään metallitapahtumaan suhtaudutaan tänä vuonna, sillä kevyemmistäkin festareista saadaan tulikivenkatkuista tekstiä paikallislehtien mielipidepalstoille.

Tunnustettakoon tässä vaiheessa, että Ratinanniemeen lipuva toimittajanne ei ole kovin perehtynyt erityisen raskaaseen metalliin, vaan aikataulujen perusteella viihdyn mainiosti festivaalin päälavan ääressä. Inferno-lavalla nähdään ja kuullaan varsinkin melodista ja tunnelmallista metallia, kun Second stage keskittyy enemmän festivaalin black- ja death-aineksiin.

Perjantaina päälavan ensimmäinen esiintyjä, kotikulmillaan soittava Whispered tunnetaan alan piireissä samuraimetallina, joten se on pakko käydä katsastamassa ihan vain genremääritelmänsä vuoksi, vaikka bändi ei olekaan entuudestaan tuttu. Tyyliltään bändi sijoittuu jonnekin melodisen deathin ja power metalin välimaastoon ja lyriikoissa kuullaan itämaista tematiikkaa samuraihengessä.

Kahdesti aikaisemmin katsastamani Omnium Gatherum ei ole onnistunut varsinaisesti vakuuttamaan minua esiintymisellään tähän saakka, mutta jostain syystä koen tarpeelliseksi antaa sille vieläkin yhden mahdollisuuden. Mikäli edelleenkään sielu ei lämpene kotkalaisille, voi tehdä heräteostoksia fanituotteiden parissa tai suunnata mustemmalle ekskursiolle Second stagen puolelle, jossa esiintyy pääasiassa ulkomailla keikkaileva Baptism. Bändi nähdään Tampere Metal Meetingissä suurella todennäköisyydellä ainoalla keikallaan Suomessa kesän aikana.

Perjantain osalta omalla kohdallani kiinnostavin esiintyjä lienee oululaislähtöinen The Man-Eating Tree, joka on kokenut kolmanteen levyyn ehdittyään hyvän määrän henkilöstömuutoksia. Odotan suurella mielenkiinnolla erityisesti vanhemmista kappaleista tehtyjä sovituksia uudelle laulajalle.

Jotta festivaali ei menisi aivan täydeksi synkistelyksi, löytyy perjantain ohjelmistosta Porista kotoisin oleva hämmennyksen ammattilaiskokoonpano Circle, jonka todistin jokunen vuosi sitten livenä Provinssirockissa. En silloin oikein tiennyt, mitä bändistä ajattelisi, joten uusintakierros on otettava! Päälavalla esiintyvien The Man-Eating Treen ja Moonsorrow’n välissä on siis oivallinen tilaisuus livahtaa Second stagen puolelle jännän äärelle.

Perjantain festivaalipäivän päättää joensuulainen Insomnium, joka on valloittanut suomalaiset melodisella, progressiivisuuteen nojaavalla death metalilaan. Viimeksi näin Insomniumin muutama vuosi sitten Tuskassa ja veto vakuutti sen verran, että lienee välttämätöntä asemoitua päälavan liepeeseen myös tulevana perjantaina.

Lauantaina päälavan korkkaa Suomen tunnetuin Sentenced-tribuuttibändi Forever One. Olen jo useampaan otteeseen kuullut ystäviltäni pelkkää hyvää Forever Onen esiintymisistä, joten on jo aikakin nähdä pumppu tositoimissa itsekin.

Jess And The Ancient Ones on vakuuttanut ja valloittanut monet metallin ystävät tummasävyisellä occult rockillaan, joten ei liene ihme, että bändi on mukana myös Tampere Metal Meetingissä. Levyillä bändi on todella hypnoottinen, joten odotan mielenkiinnolla onko live-esiintyminen yhtä vangitsevaa.

Suometalliksi musiikkiaan tituleeraava Kalmah nähdään tänä kesänä Tampere Metal Meetingin lisäksi Oulun Jalometallissa heinäkuussa. Festivaalin ulkomaisista nimistä ensimmäisenä Second stagen valloittaa yhdysvaltalainen thrash metal -pumppu Nocturnus A.D. Keikalla kuullaan bändin kulttimaineeseen noussut, vuonna 1990 julkaistu levy The Key. Myös päivän toinen ulkomainen nimi nousee Second stagelle. Australialainen Deströyer 666 saapuu Suomeen julkaistuaan helmikuussa tuoreimman albuminsa.

Ulkomaisten nimien välissä päälavalle nousee ruotsiksi esiintyvä, suomalainen folk metal -kuriositeetti Finntroll. Bändiä voidaan pitää eräänä kotimaisen metallin vientikärjistä, sillä se kuuluu keikkailevan enemmän ulkomailla kuin kotimaan kamaralla.

Festivaalin päättää ruotsalainen vuonna 1987 death metalilla aloittanut, sittemmin tunnelmallisempaan ulosantiin tyylinsä muuttanut Tiamat, jolta on lupa odottaa keikalla vanhojen hittien ohessa myös uutta materiaalia, sillä bändi kuuluu työstäneen uutta levyä vuonna 2012 ilmestyneen The Scarred Peoplen jatkoksi. Tällä kattauksella Tampere Metal Meetingistä voi odottaa oikein vaikuttavaa lisää Tampereen ja miksei myös koko Suomen festivaalikesään.

Festivaalin kotisivut
LISÄÄ JUTTUJA:

Aku Louhimies HP Omen 15 Notebook Turtle Beach Earforce Recon 50