Tampere Kuplii

Hyppää sarjakuvan maailmaan ja karnevaalitunnelmaan

15.03.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaali viettää tänä vuonna kymmenettä juhlavuottaan. Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Tampere-talossa, jossa entistäkin isommaksi kasvanut karnevaali saa arvoisensa mitat.


Tampere Kuplii on ainoa suomalainen sarjakuvafestivaali, joka keskittyy laajasti kaikenlaiseen sarjakuvaan ja muihin tapoihin käyttää kuvaa populaarikulttuurissa. Tuhansissa kävijöissä on sekä sarjakuvan harrastajia eri puolilta Suomea että satunnaisia kävijöitä. Ikähaarukka ulottuu pikkulapsista eläkeläisiin.

Yhden päivän tapahtumana alkanut Tampere Kuplii on tänä päivänä viisipäiväinen ilmaisfestivaali. Kun vielä 1990-luvulla sarjakuva merkitsi monelle Aku Ankkaa, siivitti sanomalehtiin ilmestynyt Viivi ja Wagner laajempaa yleisöä ja arvostusta nauttivan sarjakuvan menestystarinaa.

– Toivottavasti entistä useampi löytää sarjakuvaromaanit. Satasivuinen värialbumi antaa paljon yksittäisiä strippejä enemmän lukijalleen. Romaaneista löytyy koko homman syvin olemus, kertoo festivaalin puheenjohtaja Kyösti Koskela.

Sarjakuviin voi tutustua Tampere-talon Sorsapuistosalissa, jossa alan kustantamot ja kauppiaat esittelevät monipuolista tarjontaansa. Tampere-talon lisäksi tapahtumia järjestetään muun muassa Tullintorilla, jossa pidetään uutena ohjelmanumerona Cosplay-muotinäytös. Huikeiden asujen esittelyä tahdittaa liveorkesteri. Varsinainen Cosplay-kilpailu lienee tuttuun tapaan sarjakuvafestivaalien suosituin tapahtuma.

Viivin ja Wagnerin luoja Jussi “Juba” Tuomola on tänä vuonna tapahtuman kunniavieras. Pitkän linjan tekijä on omiaan tähän tehtävään, sillä tänä vuonna tapahtuman teemana on “uudet juuret”. Juban voi nähdä vaikkapa Telakalla piirtämässä biisejä sarjakuvajazzin pioneerin Jahnukaisten levyjulkkareissa ja löytää työpajasta keskustelemassa sarjakuvan tulevaisuuden suuntaviivoista.

Mangasta Kalevalaan

Sarjakuva taipuu moneen muotoon. Taidemuoto on päässyt useasti näyttämölle, kuten Anni Nykäsen piirtämä Mummo, jota esitetään Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Mummo-näytelmän lisäksi festivaaleilla kerrotaan sarjakuvataitelijoista poliittisina aktivisteina, Mikko Metsähonkalan NYT-liitteestä tutuista aforistisista pilapiirroksista ja Kalevala-seuran tunnustuspalkinnon saaneen Marko Raassinan uudesta Kullervo-teoksesta.

Koskela kertoo, että festivaalikävijöillä on myös mahdollisuus päästä mukaan Tampereen oman P.A. Mannisen kesällä ilmestyvän Kapteeni Kuolion uusimpaan numeroon, sillä Tampere-talossa valokuvataan livenä materiaalia sarjakuvaa varten.

Myös näyttelyt ovat keskeinen osa Tampere Kuplii -festaria. Kutitkutin kymmenenvuotisnäyttelyssä töitä nähdään tavallista isommassa koossa. Popup-näyttelyssä esiin pääsevät harrastajat, siis tulevaisuuden sarjakuvan tekijät.

– Olemme mukana myös Vapriikin kevään Pahkasika-näyttelyssä.

Perjantaina näyttelijä Heli Sutela julkistaa vuoden 2016 Sarjakuva-Finlandian tunnustuspalkinnon saajan Tampere Kuplii Goes Academic -seminaarissa. Kahdeksan finalistin joukossa on muun muassa JP Ahosen nuorista kaupunkilaisaikuisista hauskasti kertova Villimpi Pohjola, Lauri Ahtisen inhorealistinen ja itseironinen Homepäiväkirja ja Aapo Rapin 1970-luvun hippikulttuuriin mukanaan vievä Tahvana.

Valitse parhaat päältä, oli se sitten sarjisvisa, luento Disneyn naishahmoista, Cosplaydeitti tai sci-fi-animen härvelit. http://2016.tamperekuplii.fi/
LISÄÄ JUTTUJA:

Dylan Rakkaudella pantua – Kotioluen uusi tuleminen – Mika Laitinen, Maria Markus