Tammikuun nousut

Uuden vuoden uutta antia

01.02.2019
Teksti:

Tammikuu toi ärhäkät pakkaset ja viiman. Sitä lievittämään julkaistiin taas kasapäin kovaa musiikkia. Tällä kertaa listamme on metallisempi kuin ennen, mukaan mahtuu kuitenkin myös kevyempiä henkäyksiä niin meiltä kuin maailmalta.

Mariska – Grafeenia

Hip hop -artistina uransa aloittanut sekä sittemmin monien Suomen eturivin muusikoiden hovisanoittajana ja -säveltäjänä kunnostautunut Mariska julkaisi iloksemme 24. tammikuuta uuden singlensä Grafeenia. Viimeisen vuoden ajan Mariska on keskittynyt oman soolomusiikkinsa tekemiseen yhteistyössä tuottaja-legenda Riku Mattilan sekä Väinö Walleniuksen kanssa. Uutta musiikkia Mariskalta onkin luvassa myöhemmin tänä keväänä.

Kappaleen nimi viittaa maailman kovimpaan aineeseen eli grafeeniin. Single Grafeenia on mielestäni Mariskan paluun vahva ensisoitto. Kappaleessa Mariskalle ominaiset puhuttelevat lyriikat yhdistyvät monimuotoiseen sävellykseen ja useisiin eri musiikillisiin tyylisuuntiin, ja näiden yhdistelmä on todella mielenkiintoinen. Mariskan ääni soi kauniina ja kuulaana, ja lyriikoiden sanomaan on helppo samaistua. Todellinen voimabiisi! (TK)

Hämärä – Villi länsi

Kotimainen synkkää elektronista rockia työstävä Hämärä on saanut valmiiksi singlen ja musiikkivideon kappaleesta Villi länsi. Hämärän ytimessä on kaksi nimeä – laulaja Nina Niskala  sekä koneita soittava Ville Eriksson. Duo on uusi tuttavuus, joka vetää maton jalkojen alta ihan saletisti.

Kipale kuulostaa kaikessa yksinkertaisuudessaan joltain uudelta ja samalla tuoreelta tuulahdukselta menneisyydestä. Liikaa omaperäisyyttäkään ei haeta, vaan biisi soljuu varsin turvallisia latuja alusta loppuun. Ninan laulua kuulisi mielellään enemmänkin. Villi länsi on Hämärän toinen biisi, aiemmin vuoden 2018 aikana julkaistiin hieman perinteisempi maistiainen nimellä Ukkonen.  Tästä parivaljakosta tullaan vielä kuulemaan!  (PK)

Battle Beast – No More Hollywood Endings

Kotimaisen metallin ehkä suurimmaksi vientituotteksi Nightwishin jälkeen noussut Battle Beast jatkaa kehittymistään ja kuulostaa entistä tiukemmalta pian julkaistavalla viidennellä albumillaan ja siitä lohkaistulla singlellä No More Hollywood Ending, joka on myös tulevan albumin nimi. Battle Beast aloitti uransa perinteikkäällä heavyllä edeten vuoden 2015 julkaistun levyn Unholy Saviour powermetalimpaa linjaa.

Seuraavalle levylle Bringer of Pain (2017) tullessa bändin perustaja ja biisintekijä Anton Kabanen oli saanut kenkää ja uhka tason heikkenemisestä väijyi ilmassa. Taso ei kuitenkaan laskenut, vaan pysyi korkeana. Sen todisti levyn hitit kuten King for a Day sekä muut. No More Hollywood Ending antaa osviittaa Battle Beastin siirtyneen enemmän sinfoniseen suuntaan, jonne hakeutumisesta voi olla monta mieltä, mutta josta ei kuitenkaan sovi kiistellä. Biisikään ole yhtään hassumpi, joten mikäs se tätä menoa haittaisi? (PK)

Pykäri feat Versace Henrik – Yhteinen koira

Jos joku toimii tylsän tipattoman taltuttajana, se on Pykärin Yhteinen koira -sinkkulohkaisu Versace Henrikin feateillä höystettynä. Provosoivan muumianarkisti Henrik Lamarin ylitsevuotavat runoilut pääsevät oikeuksiinsa kuorolaulun tykittäessä taustalla. Pykärin taidonnäyte on maaninen, vähän häiriintynyt mutta erittäin toimiva. (KM)

Mustan Kuun Lapset – Kohti valoa

Mustan Kuun Lapset eli tuttavallisemmin MuKuLat on tuttu nimi ammoisilta kotimaisen metallin underground-ajoilta 1990-luvun alkupuoliskolta. Yhtye on tuutannut ilmoille rujoa ja raakaa, osittain black metalista versonutta melodista musisointiaan koko uransa ajan. Meno ei ole suinkaan pysähtynyt vaan pysynyt kutakuinkin laatu edellä -kamana.

Maaliskuun 8. päivä julkaistavalta kuudennelta levyltä Valo saadaan nyt esimakua singlen Kohti valoa muodossa. Albumin tittelistä huolimatta bändi ei suinkaan ole muuttanut musiikillista tyylisuuntaa tai lyyrista antiaan, vaan biisissä on edelleen luontoa kunnioittava sävähdys. Biisi on oikein mukavaa suomalaista metallitunnelmointia, armoton grindaus sen sijaan ei ole MKL:n juttu vuonna 2019, ei ainakaan nyt kuullun kipaleen perusteella. Mustan kuun lapset takaa laadun – jo vuodesta 1993. (PK)

Ville Valo & Agents – Ikkunaprinsessa

Ville Valo & Agents -kombon toinen single, joka julkaistiin 4. tammikuuta, on rakastettu ja varmasti kaikkien tuntema Rauli Badding Somerjoki -klassikko Ikkunaprinsessa. Single edeltää odotettua albumia Ville Valo & Agents. Levy ilmestyy helmikuun 15. päivä, ja yhtyeen Suomen kiertue starttaa maaliskuussa. Jo nyt ovat monet tulevan kiertueen keikoista loppuunmyytyjä.

Ikkunaprinsessa soi uutena versiointina jotensakin pehmeämmin ja ehkä aavistuksen verkkaisemmin kuin alkuperäinen Badding-versio. Jostain syystä Esa Pulliaisen kitara tuo aina mieleeni kauniin kesäisen suomalaisen suvi-illan tyynen järven rannalla, ja niin nytkin. Ville Valon ääni laulaa tutussa kappaleessa äärimmäisen herkästi ja pehmeästi, jopa niin että aluksi laulajaa on vaikea tunnistaa Villeksi, niin hillitysti ja ilman tunnettuja laulumaneereitaan hän Ikkunaprinsessan esittää. Huh huh! Onhan tätä kokoonpanoa mentävä keikalle katsomaan. (TK)

Ryan Adams – Fuck the Rain

Tässä on tammikuun kaunein veto rapakon toiselta puolelta. Fuck the Rain on täynnä isoa soundia kivoilla yksityiskohdilla ja rullaavalla kitarasoololla. Biisi lähestyy jollain tasolla lähes täydellisyyttä. En osaa päättää, kertooko tämä suhteen herkästä alusta vai sen ristiriitaisesta lopusta? Ehkä tämän takia kappale vetoaakin niin kovin. Fuck the Rain on ensimmäinen sinkkujulkaisu Adamsin 19. huhtikuuta julkaistavalta Big Colors -levyltä. Silloin on tiedossa mannaa miehen faneille. (MC)

Damage s.f.p. – Tragedy

Damage vaikutti aktiivisesti Limingassa Oulun seudulla 1990-luvun alussa. Tuohon aikaan hurjaa underground-suosiota nauttinutta bändiä povattiin siirtyväksi levy-yhtiöihin tuota pikaa – sen verran kovaa thrashiä bändi tuuttasi. Levytyssopimuksesta kyllä väännettiinkin saksalaisen Noisen kanssa, mutta jostain kumman syystä hommat kusivat pahemman kerran. Bändikin katosi jonnekin maan rakoon vähin äänin ennen vuosituhannen vaihdetta. Sittemmin ukot ovat tehneet musiikkia tahoillaan ja tulleet tunnetuiksi Poisonblackin ja Valonkantajien kokoonpanoissa.

Nyt Damage on tehnyt paluun lisäten nimeensä päätteen ”S.F.P.” ja kuulemma uutta materiaalia on valmistumassa kovaa vauhtia. Keikoillekin on jo menty kotimaan lisäksi Venäjälle ja Liettuaan. Tarkistetaanpa miltä uusi biisi Tragedy kuulostaa ja treenikämpillä kuvattu materiaali näyttää. Ensimmäinen huomio tulee heti kättelyvaiheessa, periksi ei ole annettu yhtään. Musiikki on pysynyt tyylilleen tinkimättömänä ja vanha Damage on tunnistettavissa välittömästi. Vuosien kokemus soittohommista näkyy ja kuuluu entistä tiukempana ulosantina, mutta samalla leikkimielinen asenne on edelleen läsnä. Damage on vuonna 2019 ihan pirun kova! (PK)

Teksti: Petri Klemetti, Tanja Kyngäs & Katariina Männikkö & Marcus Caselius

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Röyhkä/Inginmaa/Hypnomen – Huominen on Uni Kaikkien aikojen pelit - Aleksandr Manzos alcest protecion