Pelirääppiäiset – Steam-talviale

29.12.2015
Teksti:

Sillä välin kun konsolien omistajat hipelöivät välipäivinä pukinkontin löytöjä, siirtyvät tietokoneen omistajat Steamin talvialen puoleen. Steamhan on Valven pyörittämä alusta, joka toimii pääasiallisesti verkkopelikauppana. Alennusmyynnin aikaan yli 10 000 nimikettä on alennuksessa, joten valinnan varaa ja selailtavaa löytyy miltei loputtomasti. Poimin valikoimasta viisi hieman tuntemattomampaa nimikettä, joilla kinkun sulatus onnistuu leppoisammin.

Dishonored

Dishonored

Sarjakuvamaiset pelimaisemat kuljettavat protagonistin läpi viktoriaanisen kaupungin.

Pian jatko-osan saava, vuonna 2012 julkaistu Dishonered on mitä loistavin hiiviskelypeli sitten alkuperäisen Deus Ex:in tai Thief:in. Pelillä on ikää jo muutama vuosi, mutta väitän että se peittoaa eräänkin uunituoreen Fallout 4-pelin grafiikoissa, ja hintaakin on vain alle neljä euroa! Dishonored juoni kertoo henkivartijasta, jota syytetään keisarinnan murhasta. Tästä alkaa pakoilun ja koston putki steampunk-henkeä uhkuvassa maailmassa. Pelin voi kompata läpi veren maku suussa murhaten, viiltäen ja ampuen kaiken elävän, mutta suosittelen ottamaan tavoitteeksi puhtaan pelin, eli pelin läpäisy tappamatta ketään. Pelikokemus on näin mielenkiintoisempi, haastavampi ja palkitsevampi.


 

Shadowrun: Dragonfall – Director’s Cut

Shadowrun: Dragonfall – Director’s Cut

Implantteja ja post-apokalyptinen high-tech kompleksi. Taattua kyberpunkkia siis.

Steampunkista on luonnollista hypätä suoraan cyberpunkiin. Shadowrun: Dragonfall on vuoropohjainen taktikointipeli, joka sekoittaa mukaan myös roolipelielementtejä. Pelimekaniikka on velkaa paljon jo 20 vuotta vanhalle UFO: Enemy Unknown -pelille, mutta miksi mennä muuttamaan toimivaa systeemiä? Pelin mielenkiintoinen pelimaailma ja juoni sijoittuvat tulevaisuuden Berliiniin, jota varjostaa mystinen tuhoa viljelevä lohikäärme. Monipuolisesti aseita ja magiaa sekoittava hahmonkehitys takaa useammankin mielenkiintoisen pelikerran. Myös Dragonfall sai juuri jatko-osan, mutta kannattaa ehkä investoida ensin kolme euroa tähän peliin.


 

Terraria

terraria

Alimman tason laavahelvetti on keltanokille kohtalokas.

Terraria vapaaamatkustaa Minecraft-aallon mukana tulleella ”rakenna ja selviydy” -konseptilla. Terrariassa on esikuvansa tavoin avoin satunnaisgeneroitu maailma, jota voi muokata ja jossa voi kehittää palasista uusia vempaimia. Minecraftista poiketen Terraria on kuitenkin vanhojen tasoloikkien tapaan sivustapäin kuvattu. Se myös viehättää vanhaa tasoloikkijaa eeppisillä pomotappeluilla, joihin valmistautuminen ja peittoaminen vaatii aikaa ja uppoutumista. Pelin voi säätää vaikeudeltaan myös roguelikemaisesti ”kerrasta vainaa” -tasolle, mutta tämä soveltunee vain erittäin pitkäpinnaisille pelaajille. Jotakin pelin viehättävyydestä kertoo sekin, että Steam on kellottanut minulle jo yli 300 pelituntia.


 

Euro Truck Simulator 2

Euro Truck Simulator 2

Iltahämärä, jylhät maisemat ja yön läpi kiitävä pikimusta Scania streamline.

Euro Truck Simulator 2 on nimensä mukaisesti rekka-autosimulaattori. Kuulostaa äärettömän tylsältä peliltä? Tavallaan, pelin viehätys perustuukin eräänlaiseen zen-pelaamiseen: Otetaan tölkki suosikkisihijuomaa, kalibroidaan ohjain, etsitään internetin radiokanavista suosikki ja hypätään rekan puikkoihin. Äärimmäisen rentouttavaa. Peli sisältää jonkin verran myös porkkanaa, ajokilometrien ja kokemuksen kerryttyä voi rahdata vaativampia kuormia ja ostaa sekä tuunata parempia rekkoja. Itselleni pelin pointti on kuitenkin ajella ympäri Eurooppaa nauttien maisemista ja nollata aivot päivän päätteeksi. Huomattakoon että ETS2 sai vastikään grafiikkapäivityksen, ja karttoihin lisättiin lisäosana myös ruotsi, tanska ja norja!


 

Amanita Collection

machinarium

Käsin piirretyt taustat, veikeät hahmot ja huumori takaavat Machinariumin viehättävyyden.

Amanita Design tunnetaan lieneen parhaiten prahalisen taideopiskelija Jakub Dvorskýn Samorost peleistä, joita muuten edelleen voi pelata selaimella! Amanitan kokoelma kattaa Samorost kakkosen, Machinariumin ja Botaniculan. Kaikki kolme ovat rennon huolettomia point & click -puzzlepelejä, joita ryydittää kauniit grafiikat ja hienot äänimaisemat. Samorost onkin usein listattu myös taidepeliksi.




LISÄÄ JUTTUJA:

Mount Ninji Syntymän ja kuoleman kirja Mikko Kivinen