Taianomainen ilta Queenin tahtiin

07.04.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Teatteri Staten lavalla koettiin omanlaisensa taikashow, kun kotimaisin voimin toteutettu musiikkiesitys loi illuusion Freddie Mercuryn reinkarnaatiosta. Nostalgiaa tihkuva show vei mennessään niin pitkän linjan fanit kuin tuoreemmatkin tutustujat.


Freddie Mercuryn suuriin saappaisiin astunut Kimmo Blom on esiintynyt roolissa jo runsaat 200 kertaa. Roolia tarjottiin hänelle alun perin Musiikkiteatteri Palatsin toimiessa nykyisen Staten tiloissa.

— Tietenkin suurella kiitollisuudella tartuin tarjottuun rooliin. Siitä tämä matka on saanut alkunsa, eikä loppua näy.

Blom tunnustaa olevansa Queenin suhteen myöhäisherännäinen.

— Totta kai olin kuullut Queenia ja tiesin mistä puhutaan, mutta ei se oikeastaan kuulunut osaksi omaa kuunteluhistoriaani. Tunnen vieläkin heidän tuotantonsa varsin pintapuolisesti ja oikeastaan voisi sanoa, että pääasiassa työn kautta.

Kimmo Blom, Freddie Mercury, Queen, Teatteri State, One Vision

Kimmo Blom esiintyi vakuuttavasti Freddie Mercuryn roolissa.

Vaikka tutustuminen on tapahtunut työn merkeissä, on Blom silminnähden innoissaan roolistaan Mercuryna.

— Se on nastaa duunia! Siinä on paljon haastetta. Mutta paljon on myös onnistumisen tunteita, jos pystyy tarjoamaan elämyksen niillekin faneille, jotka tuntevat bändin katalogin paremmin kuin minä itse.

Tribuuttibändit ovat kovassa nosteessa nykyään vallalla olevan nostalgisoinnin vuoksi.

— Tällaiset tribuutit ja soundalike- ja lookalike-esitykset ovat aina esiintyjälle vaikeita. Toki haluan tuoda tähän palettiin myös jotain omaa, mutta jos jokin asia on alusta alkaen ollut ehjä, niin ei sitä oikein voi korjata, hän naurahtaa.

Suomen pitkäikäisimmän Queen-tribuuttibändin One Visionin kanssa yhteistyö on alkanut vuonna 2015.

— Tämä lauantainen on meille neljäs konsertti yhdessä. Bändin mastermind, rumpali Eero Kaukomies otti minuun yhteyttä jo useampi vuosi sitten, kun kuuli, että teen tällaista show’ta. Silloin oli sen Palatsin esityksen kanssa kädet täynnä työtä, eikä mahdollisuutta yhteistyöhön ollut. Vuosi sitten päädyttiin lyömään hynttyyt yhteen, kun bändin aikaisempi laulaja oli lopettanut.

Blomin astuessa remmiin tavoitteeksi asetettiin show’n nostaminen kokonaan uudelle tasolle.

— Halusin, että esitys on mahdollista nostaa pois rokkiklubeilta. Kaikki kunnioitus toki rokkiklubeille ympäristönä, mutta iso osa yleisöstä kaipaa ennen kaikkea kokonaisvaltaista nostalgiaelämystä, ja sitä tässä ollaan nyt tavoittelemassa.

Esityksessä kuultavat kappaleet on valittu siten, että tunnelmia on Queenin uran jokaiselta aikakaudelta.

— Asiat eivät välttämättä etene kronologisesti, mutta jokaisesta aikakaudesta on hetkiä. Konsertti aloitetaan 1980-luvun Wembley-tunnelmissa, välissä käydään 1970-luvulla ja sitten tullaan 1990-luvulle ja niihin tunnelmiin, joissa Freddie on sairas. Siinä kohtaa käydään aika syvissäkin fiiliksissä. Sieltä noustaan sitten uudelleen Queenin suurimpiin esityksiin ja päätetään konsertti ilon kautta.

IMG_6855Konsertissa kuultiin kattavasti materiaalia kaikilta Blomin mainitsemilta aikakausilta eikä kyse ollut pelkästä hittikavalkadista, vaan joukossa oli myös hieman tuntemattomampia helmiä. Muutamaan otteeseen joutui kuivailemaan silmäkulmia koskettavimpien balladien aikana ja yhtä usein olisi tehnyt mieli rokata kuin hirvi, kun bändi iski isompaa vaihdetta silmään. Siinä missä Who Wants to Live Forever ja Show Must Go On aiheuttivat roskia silmiin, saivat Radio Gaga ja We Will Rock You koko ravintolateatterin taputtamaan tahdissa. Pari massiivisen progressiivista kappaletta, järkälemäinen Bohemian Rhapsody ja mielen hämärässä seikkaileva Innuendo, oli toteutettu siten, että osan kappaleesta soitti One Vision ja osa tuli aitona Queenina nauhalta videolla tuettuna.

Blomin esiintyminen varasti oikeastaan koko lavan. Miehen ääni ja elkeet tuovat mieleen ihan Mercuryn itsensä. Haastattelussa mainitsemaansa omaa juttuaan Blom tuo esitykseen ennen kaikkea välispiikkien muodossa. Muulta bändiltä olisi oikeastaan kaivannut hieman aktiivisempaa otetta, erityisesti esityksen ensimmäisellä puoliskolla. Soitto kyllä kulkee kuin juna, mutta esiintymisen iloakin on yhtä paljon. Väliajan jälkeen nähtiin bändiläisissäkin hieman enemmän elämää. Lieköhän kyse sitten alkukankeudesta, kun tällä kokoonpanolla esiinnyttiin nyt neljättä kertaa. Esityksessä käytetty valaistus oli pääpiirteissään tunnelmallista, mutta hetkittäin bändin takana olleet kirkkaimmat strobovalot ottivat silmiin niin, että katse oli pakko kääntää toisaalle.

IMG_6862Statessa vieraillessa kannattaa myös syödä, sillä teatterin ravintolassa on varsin mainio ruokalista. Kolmen ruokalajin illallisen saa tilaamalla ennakkoon, mutta pienempää purtavaa, kuten salaatteja tai leipiä, voi tilata vielä esityksen alussa ja aikanakin. Tarjoilijat ovat kutsuttavissa pöytiin kätevästi napista painamalla, joten se ei pääse häiritsemään muuta yleisöä. Statessa mainiota on myös miellyttävä miljöö, sillä tiloissa on toiminut alunperin vuodesta 1929 vuoteen 1939 elokuvateatteri Tuulensuu, joka restauroitiin alkuperäiseen ulkoasuunsa ja teknisesti teatterikäyttöön museoviraston valvonnassa vuosien 2004–2008 aikana.

Tampereen Teatteri Statessa kuullut esitykset olivat koko kevään jatkuvan konserttikiertueen ensimmäiset. Tulevat konsertit vievät One Visionin ja Kimmo Blomin ympäri Suomea ja lopulta ihan aidon Queenin keikan jatkopaikalle On The Rocksiin Helsingissä.

Tulevat näytökset:

30.04.2016, Turku, Logomo

06.05.2016, Raahe, Raahesali

07.05.2016, Ylivieska, Ylivieskatalo Akustiikka

13.05.2016, Pori, Promenadikeskus

14.05.2016, Hyvinkää, Hyvinkääsali

03.06.2016, Helsinki, On The Rocks
LISÄÄ JUTTUJA:

Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana