Syyskuun nousut

Sulosointuja syksyyn

03.10.2019
Teksti:

Syyskuun nousut -lista on nyt koottu ihmeteltäväksenne.

Andy McCoy – Give A Minute, Steal A Year

Hanoi Rocks -legenda Andy McCoy jaksaa yllättää aina, joko positiivisesti tai negatiivisesti. Viimeaikaisten toilailujen valossa yllättävän vireän 21 Century Rocks -albumin kirkkain helmi on Keith Richardsin parhaisiin Stones-rakkauslauluihin vertautuva, kantrihenkinen Give A Minute, Steal A Year. Kappaleen erinomainen sävellys saa oikeutta haikeiden lap steel -kitaroiden ja Andy-mittapuulla hyvien laulusuoritusten kautta. Ai niin, maestron itsensä sanoin: ”Tää on balaadi”. (JM)

Tiësto x Mabel – God Is A Dancer

Legendaarinen, jopa kaikkien aikojen parhaaksi DJ:ksikin mainittu Tiësto ja brittiläinen pop-sensaatio Mabel julkaisivat kollaboraationsa tuloksena sinkun God Is A Dancer 20. syyskuuta.

Yhdeksi pop-maailman kiinnostavimmista uusista artisteista noussut Mabel teki läpimurtonsa tammikuussa julkaistulla sinkullaan Don’t Call Me Up. Mabelin sukujuuret ovat varsin kuuluisassa ja musikaalisessa suvussa; äiti on ruotsalainen artisti Neneh Cherry, isä tuottaja Cameron McVey, isoisä jazz-legenda Don Cherry ja velipuoli brittimuusikko Marlon Roudette. Alankomaista kotoisin oleva mutta nykyään Las Vegasissa majaileva, arvostettu ja Grammy-palkittu DJ/tuottaja Tiësto puolestaan on tehnyt jo yli kaksikymmentävuotisen uran. Vuonna 2016 hänelle myönnettiin Edison Lifetime Achievement Award, jonka muita saajia ovat aiemmin olleet muun muassa David Bowie ja U2. Tiësto kiertää aktiivisesti esiintymässä maailman suurimmilla festareilla ja Suomessa hänet nähtiin viimeksi vuonna 2017.

Faithless julisti aikoinaan tanssihitillään että jumala olisi DJ, mutta Tiëston ja Mabelin jumala on tanssija. Olipa niin tai näin, God Is A Dancer on simppeli mutta tyylikkäästi groovaava tanssipala, joka taatusti saa meidät krouvit suomalaisetkin taipumaan uskaliaisiin tanssimuuveihin pikkujoulukaudella. (TK)

The Darkness – Heart Explodes

Falsetissa kimittävä vanha kehno The Darkness on tullut alas pitkän tien 2000-luvun alusta, jolloin bändiä povattiin tulevaisuutta isolla r:llä kirjoitettavan Rockin pelastajana. Kyky loihtia tarttuvia rockbiisejä ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään. Tuore, kansanmusiikkisävyjä sisältävä Heart Explodes ei ole välttämättä uuden Easter Is Cancelled -lätyn terävintä kärkeä, mutta hyväntuulinen ja pakoton rokkaus avioerosta voittaa puolelleen viimeistään muutaman kuuntelun jälkeen. (JM)

Memoremains – Sorry

Sori vaan pojat, nyt on kova! Oopperametallia, discoheviä ja poppia yhdistelevä seinäjokelainen Memoremeins coveroi oikein tyylikkäästi Madonnan vuonna 2005 Confessions on a Dance Floor -albumilleen levyttäneen hitin Sorry.

Memoremains saa biisiin erittäin tuoreen ja tyylikkään viban, sitä tuskin Madonna edes onnistui tekemään vanhoilla päivillään samalla antaumuksella.(PK)

Block Buster – Gone By The Morning

Kuopion oma Block Buster on Suomen uusi vientitoivo – eikä syyttä. Sweetin klassikkobiisistä nimensä napannut rokkiorkesteri on makeasti groovaava ja sopivasti retroileva, mutta silti riittävän moderni oikeuttaaksensa olemassaolonsa 2010-luvulla. Kesäkuussa Frontiers Recordille kiinnitetylle bändille voi povata aurinkoista tulevaisuutta henkitoreissaan korisevan perinnerockin pelastajana, sen verran maukkaasti riffittelee tuore sinkku Gone By The Morning. (JM)

Ikinä – Senkin Millenniaali

Ikinä ihastutti ja vihastutti kansaa jo ensilevynsä Samoista soluista (2017) äkkiväärällä ja erilaisia osia täyteen ladatulla raskaalla suomenkielisellä musisoinnillaan. Bändin nappasi talliinsa muun muassa Mokomasta ja Stam1nasta tuttu Sakara Records, ja sepä lienee oikea paikka näille.

Uutta sinkkua pukkaa kuultavaksi ja täytynee varovaisesti tuumata että bändi on saattanut hieman yksinkertaistaa tyyliään, joka olisi pelkästään kuulijaystävällinen teko. Varmaan modernista raskaasta räimeestä pitävä diggailee bändin soittoa ihan satasella ja me muut 99:llä. Vaikka ikinä ei tiedä, niin Ikinä on silti helvetin kova! (PK)

Plutonium 74 – Jonotusmusa

Hiljaiseloa viettänyt Plutonium 74 -orkesteri on pyyhkinyt pölyt moninaisista soittimistaan ja julkaissut uutta musiikkia nimeltään Jonotusmusa. Psykeedelistä folk rockia Ylermi Rajamaan johdolla veivaava poppoo hurmaa edelleen omalaatuisilla rytmityksillään ja omaleimaisilla sanoituksillaan.

Yhtyeen marraskuussa tehtävälle paluukiertueelle kannattaa mennä nauttimaan livemeiningistä. (KM)

Maroon 5 – Memories

Maroon 5 on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä poprock-yhtyeistä. Kolme Grammya voittanut losangeleslaisbändi oli tänä vuonna Superbowlin pääesiintyjä sekä rikkoi YouTube-ennätyksen: bändin Sugar-kappale ylitti kolmen miljardin katselukerran rajan tehden Maroon 5:sta ensimmäisen yhtyeen, joka saavutti tämän huikean rajapyykin. Seitsenhenkisellä bändillä on saaliina pelkästään Suomen levymyynnistä yhteensä kaksitoista platinasinkkua ja neljä platina-albumia.

Maroon 5 julkaisi uutta musiikkia 20. syyskuuta sinkullaan Memories, joka on bändiltä tämän vuoden ensimmäinen julkaisu. Pian parisen kymmentä vuotta popin kärkinimiin kuulunut Maroon 5 muistelee tällä nostalgisella akustisella kappaleellaan menneitä, kiittää menestyksestään sekä kippistää heille, jotka ovat matkan varrella menetetty. Ja mikäpä sopisi paremmin syksyisten rattoisien illanviettojen lomaan ja maljojen kilistelyyn kera ystävien. (TK)

Herra Ylppö & Ex – Parisängyn lakanat

Suurimmat tunteet synnyttävät myös suurimpia taideteoksia. En tiedä onko Herra Ylpön uuden yhtyeen uusi sinkku Parisängyn lakanat sellainen, mutta ainakin miehen erolevyn ensimmäinen maistiainen on toimiva pop-kipale. Sanoitukset ja melodia jäävät kuitenkin aavistuksen kädenlämpöisiksi, mutta toisaalta Ylppö onkin todennut jättäneensä vihan tunnetilana yhtyeen tulevalta debyyttialbumilta pois. Voimabiisinä tämä varmasti toimii: Kaikesta selvii! (KM)

Hevisaurus – Poro soitti taikarumpua

Muun muassa Thunderstonen ja The Milestonesin jäsenistä koostuvaa Hevisaurusta pidin alussa vitsinä – pidän sitä yhä vitsinä, tästä periaatteesta en pääse eroon vaikka miten asiaa kääntelisi. Eihän heviä saa tehdä näin ja metalli on vakava asia! Näin voisi ajatella moni. Siinä paljastaakin oikestaan olevansa vain rajoittunut ja väärässä pahemman kerran. Musiikkia voi tehdä aina monella tavalla.

Nimittäin Hevisaurushan on pirun hauska idea – dinosauruksiksi pukeutuneet äijät esittämässä mielikuvitustarinoitaan pilke silmäkulmassa tietylllä vakavuudella tottakai – tai tosissaan muttei vakavasti. Poro soitti taikarumpua on simppeli biisi, mutta varmasti lapsille sekin liian moniosainen ja vaikea. Sitä juuri mietinkin että moniko nassikka oikesti pitää Hevisauruksesta, vai onko se sittenkin isien halu pakottaa oma pikku-Valtteri kuuntelemaan rankempaa musaa pönkittääkseen omaa egoaan?(PK)

Teksti: Juhani Mistola, Tanja Kyngäs, Petri Klemetti & Katariina Männikkö
LISÄÄ JUTTUJA:

Miami Kaikkien aikojen pelit - Aleksandr Manzos Muuttuva labyrintti