Suzanne Vega

Upeita tuokiokuvia ja täydellistä folk-rockia lavalla

12.06.2019
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Ty ty dyydy, tytty tyydy… askeleet vievät rytmissä kohti keikkapaikkaa. Nerokkaan tarttuva hitti, Tom´s Diner on syöpynyt syvälle ja määrää tahdin. On helteisen päivän ilta 7. kesäkuuta. Legendaarinen laulaja-lauluntekijä Suzanne Vega on tulossa Oulun Teatriaan avaamaan maailmankiertueensa!

Newyorkilainen pehmeä-ääninen Vega on tehnyt musiikkia pitkään. Hurmaavat melodiat sekä runolliset, hellän kantaaottavat sanoitukset ovat koskettaneet kuulijoita vuosikymmeniä. Laulajatar esiintyi jo 30 vuotta sitten Seinäjoen Provinssirockissa ja nähtiin muun muassa Pori Jazzeilla vuonna 2014.

On siis odotettavissa, että yleisö koostuu myös varttuneista musiikin ystävistä, ja mietin matkalla, onko vastassa konserttisalityylinen istumakeikka.

Inga Söder svengaa ja loistaa laulullaan

Voice of Finland– ja Tartu Mikkiin! -ohjelmissa säväyttänyt Inga Söder saa kunnian esiintyä Suzanne Vegan lämmittelijänä. Jostain syystä pelkäsin, että Celine Dion –cover, My Heart Will Go On iskee heti korviin, mustaa sielun ja vie uskon ihmisyyteen. Helpotus on suuri, kun bändi aloittaa heti tyylikkäällä kevyellä jazzilla.

Samalla kun silmin nähden hyväntuulinen Söder säteilee lavalla taitavan bändin svengatessa taustalla, on aikaa silmäillä tunnelmia. Salia on rajattu väliseinillä tilaisuuteen sopivan intiimiksi. Katsomon takaosassa on pöytiä ja tuoleja, jotka on jo tiiviisti varattu.

Onneksi koko katsomoaluetta ei ole miehitetty tuoleilla, sillä penkeillä nytkyminen ja istuen fiilistely on vähän ankeaa. Kaikki näyttää siis hyvältä. Lavalla Inga Söder häikäisee laulullaan ja iloisella esiintymisellä, vaikka en biisejä ennalta tunnekaan.

Inga Söder keimaili lavalla ja lauloi upeasti.

Tyylikäs Suzanne Vega koskettaa yleisöä

Suzanne Vega astelee lavalle tuttuun tapaan tyylikkäänä kitaransa kanssa. Eturivi on pakkautunut tiiviisti lavan eteen. Konsertti avataan artistin nimeä kantavan debyyttialbumin suurimmalla hitillä, Marlene On The Wall.

Suzannea säestää tunteikkaasti harmonisen kitaran velho Gerry Leonard. Irlantilainen tähti tunnetaan muun muassa pitkästä yhteistyöstä David Bowien kanssa. Leonard on soittanut Suzanne Vegan rinnalla jo käsitteeksi nousseita duo-keikkoja vuosia, joten mitään muuta ei kaivata seuraavaan puoleentoista tuntiin.

Heti toisena kuullaan Vegan ehkä suurin hitti, Luka (1985). Laulajatar kertoo kaltoin kohdellun lapsen näkökulmasta surullisen tuokiokuvan. Kyyneleitä putoilee useilta kasvoilta. Sillä ei ole merkitystä, koskettaako ihmisiä surullinen tarina, kaunis melodia vai muistot nuoruudesta. Tunnelma on hyvin liikuttunut.

 Yleisö elää voimakkaasti tunteessa mukana.

Viimeistään bossa nova -tyylisen laulelman Caramel (1996) aikana on pakko hämmästellä, miten Suzanne Vega kuulostaa yhtä upealta kuin vuosikymmeniä sitten. Artisti vaikuttaa elävän laulujen maailmoissa, noissa pienissä kuvissa ja hetkissä. Suzanne Vega huokuu karismaa ja läsnäoloa.

 Suzanne Vega ja loistava kitaristi Gerry Leonard luovat yhdessä vaikuttavan soundin.

Musiikin juhlaa alusta loppuun

Konsertti on tarkkaan mietitty kokonaisuus hienoja hittejä vuosien varrelta. Hempeistä tunnelmapaloista herätellään välillä reippaalla folk-rockilla. Setin tömäköin biisi I Newer Wear White, toimii hienosti ja saa jalat liikkeelle.

Kuulemme tietenkin myös, kaikkien tunteman hitin, Tom´s Diner. On hauska huomata miten äidit ja tyttäret laulavat yhdessä kertosäettä ,”Da da da duh, doo da-doo doo”. (suomeksi translitteroituna, Tytty tyydy, tytty tyydy…). Nuoremmat saattavatkin tuntea alun perin acapellana esitetyn biisin vain rytmikkäänä tanssiversiona.

Raikuvien aplodien jälkeen, parivaljakko saapuu vielä jutustelemaan yleisön kanssa. Encorea ei luonnollisesti ole suunniteltu ja Suzanne saa lukuisia biisitoiveita, joista yhteen taidetaan jopa vastata. Vaikka loppuun ei säästetty niitä suurimpia hittejä, yleisössä hymyillään onnellisena kiitosten aikana.

Konsertti on intiimi ja vangitseva alusta loppuun. Festivaaleilla ei koskaan pääse suuria artisteja fyysisesti ja emotionaalisesti näin lähelle. Uskomattoman hieno musiikkikokemus tallentui varmasti syvälle ihmisten sieluihin. Olin havaitsevani, että Suzanne Vega oli hyvin tyytyväinen kiertueensa avaukseen oululaisen yleisön kanssa.
LISÄÄ JUTTUJA:

Pelihalli Sugoi Tauski Koiteli elää