Superfjord – All Will Be Golden

Astraalitason kiertoja ja kaartoja

18.10.2018
Teksti:

Metrolla matkustaessani valitsen lipuksi usein sisäisen matkan. Se naurattaa minua välillä. Ehkä muitakin tai sitten ei. Vaikka vaunu vie minut fyysisesti nopeasti paikasta toiseen, niin samanlaista värikästä trippiä arjesta se ei tarjoa kuin tämä Superfjordin toinen levy All Will Be Golden.

Tämä kuusikko tarjoaa uutukaisellaan kuuden uuden biisin verran mainiosti yhteensoljuvaa ja -polkevaa psykedeelistä rokkia. Levy on tämän vuoden rautaisimpia kosmisen progeilun kokonaisuuksia ainakin Suomen mittakaavassa. Kokonaisuus on myös miksattu todella ammattitaitoisesti ja laadulla. Reilun 40 minuutin aikana soitto pysyy tarkkana ja ilmavana. Tässä on Superfjordin hienous, pitkätkään biisit eivät ole turboahdettuja, vaan tilaa löytyy kuuntelijan omille ajatuksillekin. ”Taito ja suppeus ovat sukua”, totesi Anton Tšehov vähäeleisesti kirjoittamisesta. Superfordissa tämä lause konkretisoituu kierolla tavalla. Vaikka levyltä löytyy jopa kymmenminuuttisia orkestraatioita, niin rönsyily on sallittua kun se tehdään tiukasti ja taidolla. Ja tämän yhtye osaa ja se on myös huomattu ulkomaita myöten.

Levyn biiseistä vahvin on mielestäni Master Architect. Tässä kymmenenminuuttisessa, erinomaisella tavalla, jumittavassa kappaleessa yhdistyvät yhtyeen parhaat puolet: kuulaat sävelet, kosmiset kierrot, herkät nyanssit ja barokkinen suurieleisyys. Junnaavaa, mutta niin mukavan pakottavaa ja junnaavaa. Toisto elementtinä on kaunista, kun sitä osaa käyttää.

Toisena nostona toimikoon Rainbow. Biisin osioiden rakenteet ovat hieman perinteikkääseempään progressiiviseen rockiin viittaavia. Mieleen tulee myös yhdysvaltaisen jam band -perinteen improvisaatiokulttuuri ja orgaaniset soundit. Tätä soundia ja taitoa on Suomen musaskenessä kaivattu. Koko sateenkaaren spektrin värit käydään läpi tässä tykittelyssä. Nautinnollista kerta kaikkiaan.

Bändi jatkaa upeaa työtä 2010-luvun hypnoottisen häröilyn rintamalla käsi kädessä Death Hawksin ja Saimaan kanssa. Nyt kaikki veljet ja siskot, kuulkaa tätä gospelia ja tulkaa messiin mystiselle sisäiselle matkalle. Vaihtoaika on mennyt jo umpeen, mutta tarkastajia ei tällä reitillä tapaa.

All Will Be Golden
Superfjord

Svart Records/Super Sounds


LISÄÄ JUTTUJA:

Manzana – Silver Metal