Suomalaisen rockhistorian siipien havinaa Hurriganes-näyttelyssä

04.04.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Kun puhutaan bändistä, joka villitsi Suomen ja loi maahamme aivan uudenlaisen musiikkiskenen, on melko itsestään selvästi kyse Hurriganesista. Nyt Tampereella Museokeskus Vapriikissa avattu Hurriganes-näyttely avaa ovia bändin ja sen fanien historiaan.


Maaliskuun viimeisenä päivänä Vapriikki täyttyi innokkaista faneista, kun legendaariseksi muodostuneesta bändistä koottu näyttely avattiin juhlallisin menoin. Museonjohtaja Marjo-Riitta Saloniemi kuvailee Hurriganesia erottamattomaksi osaksi monen 1970-luvulla nuoruuttaan eläneen elämää.

— Hurriganes on Suomen rockin historiaa, ja osa hyvin suuren suomalaisjoukon nuoruutta ja myös kollektiivista muistia. Se on varmasti paikkansa museossa ansainnut.

Esa Elgström, Vapriikki, Hurriganes

Muun muassa osa Esa Elgströmin Hurriganes-kokoelmaa on tuotu Vapriikin näyttelyyn.

Näyttely on koottu keräilijä Esa Elgströmin ja valokuvaaja Risto Vuorimiehen aloitteesta. Näyttely kertoo paitsi Hurriganesin, myös sen fanien historiasta. Vuorimiehen ottamat kuvat ovat näyttelyssä yhtä suuressa roolissa, kuin näyttelyä varten faneilta kerätyt muistoesineet ja bändin jäsenten soittimet sekä esiintymisvaatteet. Fanitavarat ovat peräisin Elgströmin koordinoimalta Hurriganes-verkostolta.

Elgström kertoo itse innostuneensa Hurriganesin musiikista kuullessaan ensimmäistä kertaa radiosta kappaleen Do You Wanna Dance.

— Olin kymmenvuotiaana kesäleirillä vuonna 1974, kun leirin transistoriradiossa soi Do You Wanna Dance, joka jätti mieleen vahvan jäljen. Siitä meni puoli vuotta, kun julkaistiin Roadrunner-albumi, mikä sitten lopullisesti räjäytti homman, sillä tiellä ollaan vieläkin.

Fanitus muuttui vakavammaksi keräilyksi, kun Elgström saavutti täysi-ikäisyyden.

— Silloin aloin hankkia kaikki singlet, LP:t, ulkomaanpainokset ja piti hommata takaisin kaikki vanhat julisteet, jotka olivat menneet muutoissa roskiksiin. Myöhemmin tulivat keräiltäväksi myös kaiken maailman kortit ja tarrat. Osa keräilytavaroista on nyt tuolla alhaalla näyttelytilassa.

Risto Vuorimies, Hurriganes, Vapriikki.

Valokuvaaja Risto Vuorimies on tehnyt Hurriganesille kansikuvia. Hänen ottamansa valokuvat keikoilta ja takahuoneista ovat tärkeässä roolissa näyttelyssä.

Vuorimies korosti puheessaan myös bändin ulkopuolisten tekijöiden merkitystä.

— Roudarit ovat pitäneet omalla panoksellaan bändin pyörät pyörimässä. Toinen huomionarvoinen ryhmä olette te, kuulijakunta kautta vuosikymmenten. Meneepä sitä mihin tahansa, Hurriganesista löytyy aina juttuja ja henkilökohtaisia suhteita musiikkiin ja ilmiöön.

Hyväntuulinen Remu Aaltonen avasi näyttelyn lyhyesti ja ytimekkäästi.

— Kaikki ovet ovat auki, eiköhän tämä ollut tässä! Muistakaa nauttia tästä päivästä!

Musiikkinäyttelyiden toteuttaminen on Saloniemen mukaan haastavaa, mutta Hurriganes-näyttely on ainakin saatu toimivaksi ja kiinnostavaksi valokuvien ja keräilyesineiden ansiosta. Näyttelyssä oli poikkeuksellisesti myös äänitteitä ja videoita, jotka lisäsivät aitouden tunnetta entisestään.

Remu Aaltonen, Hurriganes, Vapriikki

Vielä soi rokki!

Näyttelyyn tutustumisen jälkeen yleisö sai nauttia vielä musiikkiesityksistä, kun Costello Hautamäki esiintyi ensin trubaduurikeikalla, joka keskittyi erityisesti Hurriganesin lempeämpään tuotantoon ja hieman myöhemmin Rock ’n’ Roll Boys -orkesterin kanssa menevämpiäkin kappaleita. Suurimmat hitit oli kuitenkin säästetty illan yllätysesiintyjälle, sillä Remu itse nousi lavalle soittamaan illan päätteeksi.

Hurriganes-näyttely on nähtävillä Vapriikissa 19.3.2017 asti.
LISÄÄ JUTTUJA:

Slow West JD McPherson